Visoki predstavnik EU u posjeti Turskoj, razlog migrantska kriza

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, zajedno s komesarom za upravljanje krizama Janezom Lenarčićem doputovat će u dvodnevnu posjetu Ankari, saopćeno je u utorak iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Zvaničnici će tokom posjete 3. i 4. marta razgovarati o odnosima Turske i EU-a, migrantskoj krizi i razvoju situacije u sirijskom Idlibu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Idlibu živi četiri miliona civila, uključujući stotine hiljada raseljenih koji su protjerani posljednjih godina širom zemlje razorene ratom od strane snaga  Bashara al-Assada.

U posljednjih nekoliko mjeseci, gotovo 1,7 miliona Sirijaca preselilo se blizu turske granice zbog intenzivnih napada Assadovih snaga i njegovih saveznika.

U septembru 2018. godine, Turska i Rusija dogovorile su se da će Idlib pretvoriti u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni. Ali, od tada je više od 1.800 civila poginulo u zračnim napadima i granatiranjima od strane režimskih snaga i saveznika.

Turski vojnici rade na zaštiti lokalnih civila temeljem sporazuma iz 2018. godine s Rusijom koji zabranjuje agresivno djelovanje u toj regiji.

Hiljade migranata stiglo je na turski granični prijelaz Pazarkule prema Grčkoj, nakon što su turski zvaničnici prošle sedmice najavili da više neće pokušavati zaustaviti nelegalne migrante da dođu u Evropu.

U napadu sirijskih režimskih snaga na turske trupe u Idlibu, prošle sedmice 34 vojnika su poginula. Turska je potom u nedjelju najavila novu ofanzivu, “Proljetni štit“, na sjeverozapadu Sirije radi zaštite civila od napada režimskih snaga.

Turska je već domaćin za oko 3,7 miliona migranata samo iz Sirije, više nego bilo koja druga država na svijetu, navodi AA.

Ankara se u više navrata žalila kako Evropa nije uspjela ispuniti svoja obećanja u okviru sporazuma o izbjeglicama između EU i Turske iz 2016. godine o pomoći migrantima i zaustavljanju daljnjih migrantskih valova.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Dunja Mijatović najavila dolazak u Srebrenicu 11. jula

Naredna vijest

Twitter zatražio od zaposlenih da rade od kuće zbog koronavirusa