4318933a121a21ce596205546db9c4c9
4318933a121a21ce596205546db9c4c9

Kosor o hrvatskim političarima u BiH: Iznimno važno da se prizovu svijesti

27.02.2020.

“Ako Bosna i Hercegovina želi u Evropsku uniju onda je iznimno važno da se političari prizovu svijesti i da počnu raditi na tom projektu. Evropska unija je budućnost”, kazala je bivša premijerka Hrvatske, Jadranka Kosor.

Na pitanje za N1 televiziju, emisiju presning, o tome zašto Dragan Čović podržava secesionističke ideje Milorada Dodika, odgovorila je:

– To je nešto što apsolutno ne razumijem, o tome sam bezbroj puta kritički govorila. Dakle, neko ko se deklariše kao vjernik katolik, vođa velike stranačke organizacije, a to je Hrvatska demokratska zajednica u Bosni i Hercegovini, koji je u paktu sa čovjekom koji je žestoko, krvnički napao biskupa Komaricu – za mene tu nema objašnjenja niti obrazloženja -.

Smatra da bi se odnosi susjedne Hrvatske i BiH mogli promijeniti dolaskom Zorana Milanovića.

– On nema velike ovlasti, ali sukreira vanjsku politiku sa Vladom. Malo, nešto sitno bi se moglo pomaknuti. Očekujem da bi mogao poslati neke signale za prvi susret sa Predsjedništvom BiH. Koliko znam, od kada je izabrano ovo Predsjedništvo BiH , iako su uputili zvaničan poziv bivšoj predsjednici Hrvatske, do tog sastanka nikada nije došlo – rekla je.

Njena poruka hrvatskim političarima u BiH koji sanjaju “treći entitet” je:

– Ne znam šta oni sanjaju. Mislim da se hrvatski političari moraju u svakom trenutku sjećati evropskih vrijednosti, a jedan od tih stubova su vladavina prava i poštivanje ljudskih, manjinskih prava. Ako Bosna i Hercegovina želi u Evropsku uniju onda je iznimno važno da se političari prizovu svijesti i da počnu raditi na tom projektu. Evropska unija je budućnost. Očekujem da Hrvatska, koja presjedava Unijom, iskreno i otvoreno, tu prije svega mislim na Vladu i predsjednika, pruži podršku zemljama koje pripadaju Zapadnom Balkanu na njihovom evropskom putu-.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss