Osuda postupka šefa Predstavništva RS-a u Rusiji

Udruženje novinara Republike Srpske (RS) najoštrije je osudilo postupke šefa Predstavništva RS u Rusiji Duška Perovića i upućne prijetnje redakciji portala „Kapital“ i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću, zbog objavljivanja priče o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji “Komsar Enerdži”.

Perović je poručio da će “zatvoriti sajt” te da će glavni i odgovorni urednik portala “Kapital” Siniša Vukelić imati “velikih problema u životu”, nastavi li da se bavi kompanijom koja je u ovom slučaju predmet novinarske pažnje, optužujući istovremeno redakciju za iznuđivanje novca.

Iz Udruženja novinara poručuju Peroviću da Ustav RS, koju on predstavlja u Rusiji, članom 26. garantuje “slobodu štampe i drugih sredstava javnog obavještavanja”.

– Uz sve njegove manjkavosti, iste garancije daje i Zakon o javnom informisanju, ali i niz drugih akata i konvencija na čije poštovanje se obavezala RS, a time i njeni zvaničnici među kojima je i sam Perović – navedno je u saopćenju.

Podsjećaju Perovića, ali i druge pojedince koji smatraju da su oštećeni radom medija, da svoju zaštitu mogu da potraže u važećim propisima, a nikako u sopstvenoj sili ili uticaju koji je stečen tokom obavljanja dužnosti uime svih građana RS.

– Nedopustivim smatramo korišćenje političke moći, položaja i ovlašćenja koje su pojedincu date uime RS, za obračune sa medijima i medijskim radnicima – istakli su iz Udruženja novinara RS.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Japan: Crnogorski državljanin zaražen korona virusom

Naredna vijest

Koronavirus se proširio u Iranu, još dvoje umrlih