Aleksandar Vučić odlikovao kontroverznog nobelovca Petera Handkea

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu je odlikovao austrijskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea zbog njegova “iznimnog doprinosa predstavljanju Srbije u sferi kulture”.

Nobelova nagrada Handkeu 2019. izazvala je kontroverzu jer je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i zločina poput genocida u Srebrenici.

– Za Srbiju je on pravi prijatelj, dokazan i ustrajan čak i tijekom najtežih trenutaka – rekao je Sima Avramović, čelnik odbora koji dodjeljuje odlikovanja.

– Cijelim srcem je branio srpsku istinu čak i kada mu je to donosilo mnogo neugode i osporavanja, pa i nakon što je osvojio Nobela – kazao je Avramović.

Handke nije bio na dodjeli odlikovanja u Beogradu, održanoj na Dan državnosti. Handkeu je dodijeljen Orden Karađorđeve zvijezde.

Nobelova nagrada austrijskom književniku ostala je u sjeni prosvjeda i bojkota zbog njegovih veza s Miloševićem, optuženikom pred sudom Ujedinjenih naroda za ratne zločine koji je umro u pritvoru 2006., prije presude.

Pročitajte još: 

Naša stranka: Princip vladavine koji bh. društvo vodi ka kolapsu

(N1/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

Naša stranka: Princip vladavine koji bh. društvo vodi ka kolapsu

Naredna vijest

U BiH bio efendija, sad vozi kamion u Njemačkoj: Sretan sam i uživam