Naša stranka traži sankcioniranje Adisa Arapovića zbog vrijeđanja žrtava silovanja

Klub zastupnika i zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH danas je uputio prijavu Etičkoj komisiji tog Doma protiv Adisa Arapovića, SBB-ovog zastupnika.

Povod je njegov javni istup u kojem je žrtve silovanja opisao kao nečasne. U obrazloženju svoje prijave navode:

– Etičkog kodeksa jasno navodi da će poslanici u svojim javnim istupima voditi računa da ničim ne ugroze kako vlastiti dignitet, tako i dignitet Predstavničkog doma rukovodeći se normama i standardima civilizovanog ponašanja, te pažljivo birati vokabular koji u tim prilikama koriste. Smatramo da je zastupnik Arapović ovaj kodeks grubo prekršio i tražimo sankcije. Izjava zastupnika Arapovića predstavlja nastavak ponižavanja žrtava i neprihvatljiva je za bilo koga, a posebno bi trebala biti neprihvatljiva za one koji trebaju raditi u interesu građana i građanki – saopšteno je.

Podsjećaju da je Haški tribunal po prvi put u historiji upravo na osnovu bh. ratnog iskustva, silovanje u ratu okarakterisao kao zločin protiv čovječnosti.

– Pozivamo zastupnika Arapovića da se javno izvini svim žrtvama rata zato što ova i slične izjave predstavljaju nastavak degradiranja i verbalnog zlostavljanja žena žrtava rata, ali i svih žena Bosne i Hercegovine. Zastupnik Arapović je svojom izjavom za ratni zločin počinjen nad njima proglasio krivima upravo žrtve. Pozivamo također da se kao Parlament od ovoga ogradimo. U suprotnom, saučesnici smo. Najmanje što zakonodavno tijelo može uraditi je javni ukor, koji je propisan članom 18. Poslovnika Etičke komisije. Pozivamo Savez za bolju budućnost da se ogradi od ovakvog stava i sankcioniše ovaj govor mržnje. U odgovornoj stranci ovakva izjava bi rezultirala krajem političke karijere, jer u svojoj osnovici degradira one koje trebamo zastupati – saopšteno je.

(Interview.ba)

Prethodna vijest

Da li će Ministarstvo vanjske trgovine BiH kupiti poslovni prostor za dva miliona KM?

Naredna vijest

VSTV BiH zasjedao: Pročitajte ko su novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija