Da li će Ministarstvo vanjske trgovine BiH kupiti poslovni prostor za dva miliona KM?

13.02.2020.

U javnosti se pojavila vijest da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH planira da kupi prostor u Istočnom Sarajevu površine 500 do 550 kvadratnih metara površine za nevjerovatnih dva miliona maraka. Ovaj prostor bi trebao biti iskoristen za smještaj službenika uposlenih u ovom ministarstvu, koji rade u objektima uzetim pod zakup.

Međutim, ono što odmah upada u oči je predviđena cijena prostora. Prema prostoj računuci, to bi značilo da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno Vijeće ministara namjerava kvadratni metar prostora platiti oko 4.000 KM.

Da se radi o nesrazmjerno visokom iznosu ilustruju podaci o cijeni poslovnih prostora u Istočnom Sarajevu, koje smo dobili od agencija za nekretnine Sigenx iz Sarajeva i Nek nekretnine iz Istočnog Sarajeva. Cijena jednog kvadratnog metra poslovnog prostora u Istočnom Sarajevu košta između 1.300 i 3.000 maraka, u zavisnosti od lokacije, starosti objekta i drugih elemenata koji utiču na cijenu.

Međutim, kako nam je pojasnio direktor Službe za zajedničke poslove BiH Dragan Šojić, još uvijek nije sigurno po kojoj će cijeni biti kupljen ovaj prostor.

– Što se tiče spomenuta dva miliona maraka, toliko novca će biti osigurano u budžetu, ali to ne znači da će sav novac biti i utrošen. Za kupovinu spomenutog prostora bit će raspisan javni tender i bit će izabrana najprihvatljivija ponuda. Taj novac je planiran da se rezerviše, jer nije poznato kako će se kretati cijene nekretnina u budućnosti, odnosno koliko će koštati kvadratni metar poslovnog prostora u trenutku kada bude sklapan ugovor o kupovini. Dakle, još nije donsena bilo kakva odluka o tome koliko će biti plaćen taj poslovni prostor, niti je bilo kojom odlukom Vijeća ministara fiksirana cijena namijenjena za kupovinu bilo kojeg poslovnog prostora – pojasnio je Šojić.

Prema njegovim riječima, da bi kupovina uopće bila obavljena potrebno je donijeti niz proceduralnih odluka.

– Vijeće ministara prvo treba donijeti odluku o rezervaciji sredstava. Potom će imenovati komisiju, koja će raspisati javni tender i koja će voditi postupak kupovine. Trenutno nije poznato ni ko će biti u toj komisiji. Tek nakon što bude okončana tenderska procedura i odabrana najpovoljnija ponuda znat će se koliko će prostor biti plaćen – dodao je Šojić.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss