VSTV BiH zasjedao: Pročitajte ko su novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je na sjednici u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Kamberović Hadžiefendić Šejla, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Tuzli; Baraković Sabira, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Tuzli; Latifović Faruk, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Tuzli i Sultanić Elis, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Mostaru.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. marta 2020. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Dvodnevna sjednica VSTV-a BiH je počela 12. februara.   

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Naša stranka traži sankcioniranje Adisa Arapovića zbog vrijeđanja žrtava silovanja

Naredna vijest

Hrvatska šalje pomoć Graničnoj policiji BiH: Kamere i policijska oprema