Turska privela blizu 1.500 migranata

Najmanje 1.594 ilegalna migranta zadržana su u Turskoj u toku protekle sedmice, pokazuju podaci sigurnosnih agencija koje je analizirala novinska agencija Anadolija. U više operacija je zadržano 913 migranata, a izvršile su ih žandarmerijske snage u sjeveroistočnim pokrajinama Edirne, Kirklareli i Tekirdag na granici s Grčkom i Bugarskom.

Prema izvještajima lokalnih sigurnosnih snaga u Edirni, Grčka je u posljednje vrijeme intenzivirala napore da vrati ilegalne migrante u Tursku što predstavlja kršenje Ženevske konvencije, Evropske konvencije o ljudskim pravima i UN-ove Konvencije protiv mučenja.

U obalnim zapadnim gradovima Canakkaleu, Balikesiru, Aydinu i Izmiru, turska obalska straža i žandarmerijske snage okupile su ukupno 512 migranata koji su pokušavali preći u Evropu kroz Grčku. Policija u glavnom gradu Ankari privela je 23 migranta. U južnoj pokrajini Mersin privedeno je ukupno 17 ilegalnih migranata.

Grčka je prisilno vratila 80 migranata u Edirne. Među migrantima su državljani Pakistana, Konga, Sirije, Iraka, Afganistana, Tunisa, Kuvajta, Maroka, Turkmenistana, Egipta, Bangladeša, Indije, Alžira, Somalije, Gane, Jemena, Palestine, Eritreje i Nigerije.

Svi migranti su smješteni u bolnice radi medicinske skrbi ili prebačeni u pokrajinske migracione urede. U 2019. godini u Turskoj je zadržano više od 454.500 ilegalnih migranata, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Turska je ključna tranzitna tačka za ilegalne migrante kojima je cilj preći u Evropu kako bi započeli nove živote, a posebno za one koji bježe od rata i progona.

Pročitajte još: 

PDP traži donošenje deklaracije koja zabranjuje povećanje stope PDV-a

(N1/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

PDP traži donošenje deklaracije koja zabranjuje povećanje stope PDV-a

Naredna vijest

Određen pritvor osumnjičenom za silovanje djevojčice u Laktašima