Ustavni sud BiH odlučuje o Dodikovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 6. i 7. februara plenarnu sjednicu na kojoj bi, između ostalog, trebao biti razmatran zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

Kako je iz Dodikovog kabineta ranije saopćeno, razlog za upućivanje ovog zahtjeva nalazi se u činjenici „da navedeni Zakon nije u skladu sa članom jedan stav šest Ustava BiH, u kojem se kaže – da o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo“.

Dodik u zahtjevu, koji je podnio 7. novembra prošle godine, navodi  „da je Parlamentarna skupština BiH 2004. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH…, ali da on nije potvrđen od Predsjedništva BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura“.

– Odredbe koje se nalaze u neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH odnose se na određivanje lokacija na kojima se ističe zastava BiH, kao i na novčane kazne zbog njenog neisticanja – navodi se u saopćenju iz Dodikovog kabineta.

Na dnevnom redu dvodnevne plenarne sjednice Ustavnog suda BiH je i zahtjev sedam delegata Vijeća naroda RS za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, te zahtjev za ocjenu ustavnosti određenog broja članova Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS.

Planirano je i razmatranje zahtjeva Općinskog suda u Cazinu za ocjenu kompatibilnosti više članova Zakona o izvršnom postupku FBiH sa Ustavom BiH i Protokolom br. 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH trebalo bi, između ostalog, biti razmatrano i devet apelacija fizičkih i pravnih osoba.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Tarčin: B2B susreti poduzetnica BiH i regiona bit će održani od 20. do 22. februara

Naredna vijest

Skaka: KO SDP širi lažnu informaciju o ukidanju 6. aprila kao Dana Grada