a11197553f42f4976e5ef63c322bf23c
a11197553f42f4976e5ef63c322bf23c

GOLA ISTINA Adin Šabić: U zemlji staraca – 30. januar 2080. godine

30.01.2020.

Poštovani gledatelji i gledateljke pratite Dnevnik 2. Danas je 30. januar 2080. godine, a u nastavku pogledajte koje su vijesti obilježile današnji dan.

Piše: Adin Šabić za Interview.ba

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i Narodna skupština Republike Srpske usvojili su novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, Elma Turko dobila je posao u 65. godini života, u našoj državi već 20 godina nije rođena nijedna beba. Ostanite uz nas i pogledajte koje vijesti vam donosimo u nastavku.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji su danas usvojili entitetski parlamenti, pomjerio je granicu rada. Naime, pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 95 godina života i najmanje 50 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 60 godina penzijskog staža ili kada navrši 75 godina staža osiguranja bez obzira na godine života. Kako je istaknuto ovaj zakon je usvojen isključivo zato što je stanovništvo Bosne i Hercegovine trenutno 50 + godina.

Elma Turko iz Sarajeva nakon 44 godina čekanja na birou, dobila je posao u banci. „Iznimno sam sretna. Moja djeca Amra (40) i Edo (45), koji već 20 godina žive i rade u Njemačkoj su oduševljeni. Ovo je pokazatelj da možemo ići naprijed uz trenutnu vlast koja nas predstavlja“, poručila je Elma. Podsjećamo, u Kantonu Sarajevo većinu čini koalicija SDA-SBB- DF.

Prošlo je 20. godina otkad u Bosni i Hercegovini nije rođena niti jedna beba. Razlog tome je trenutna demografska slika. U bolnicama su skoro izumrli odjeli za porodiljstvo. „Krenuli smo raditi na pronatalitetnoj politici. Jeste da će nam biti malo teže sada, jer valja ove malo mlađe animirati, barem ove od 50, da krenu u jednu takvu avanturu, ali mi se nadamo da ćemo uspjeti. Sarajevu, ali generalno i državi trebaju nove nade“, kazao je jedan od zastupnika Skupštine KS Hrudin Cikoza.

Trenutno u Bosni i Hercegovini živi 250.000 stanovnika i stanovnica. U posljednjih nekoliko godina svjedočimo enormnom odljevu stanovništva. Pitali smo građane i građanke naše države da li planiraju ostati ovdje ili budućnost vide u nekoj od država Europe. Anka Milutinović, 75. godina, Tuzla. „A gdje da ostanem? Ovo postaje zemlja staraca. Ja mislim da mi je pravo vrijeme da odem, dok nisam ušla u devedesete. Za mene je Njemačka prava destinacija, taman sam prispjela na onu njihovu malo veću penziju, a ovdje se još nemam pravo ni penzionirati. Milorad Zubčević, 95. godina Banjaluka. „Ja sam u penziji, i ne planiram ti sine nigdje da idem. Moja djeca su tamo po tim nekim državama i meni je bitno da me samo nazovu. Da je samo u zdravlju i veselju da se proživi još ovo života što je ostalo“. Almira Trbonja, 55. godina, Sarajevo. „Moj je život Švicarska (smijeh). Znate onu Dininu pjesmu. E baš tako. Ma gdje ću u ovoj rupi ostati. Imam 55. godina, a još se nisam ni udala. Kako ja da živim ovdje, kažite mi? Male plate, penzije, životni standard, sve nam je nisko. Još sam ja malo zahtjevna, zamislite ove Instagramuše i tako to. Nema hajra ovdje, nego treba se nabiti nogom i za Beč“.

U Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Tuzli i Zenici danas je upriličena svečana promocija i dodjela diploma diplomantima, magistrantima i doktorandima. Sandro Pejković (85) zlatna je značka na Odsjeku za poslovnu informatiku Univerziteta u Mostaru, postdiplomski studij. „Ima ovdje nada, ima ovdje hljeba, za one koji raditi žele. Život nije nigdje lagan. Ponosan sam na svoje znanje, na svoj prosjek od 9.8. Želim se zahvaliti mojoj djeci, unucima i praunucima na svoj dosadašnjoj podršci. Oni nažalost nisu mogli doći ovdje jer žive u Njemačkoj. Vivat academia, vivant professores“, poručio je. Na navedenim univerzitetima ukupno je bilo 30 diplomanata, 15 magistranata i jedan doktorand. Svečana ceremonija protekla je uz podršku bližih članova porodice, te profesorica i profesora univerziteta.

Ugostiteljske djelatnosti postale su dio prošlosti, a turizam je generalno oslabio kada su u pitanju najposjećeniji gradovi naše države. Mlada radna snaga koja služi kao pokretač ove djelatnosti se najčešće može vidjeti na graničnim prijelazima i to prilikom praznika kada posjećuju svoje porodice. Nadležni o ovome pitanju nikada nisu razmišljali, niti djelovali u pravom smjeru, a nama nije iznenađenje jer znamo već odavno da smo država staraca.

Hvala vam na pažnju dragi gledatelji i gledateljke. Ostanite nam u dobrom zdravlju do našeg ponovnog susreta sutra u 19.30 sati. Želimo vam ugodnu večer.

Urednica: Zana Stojković, 65

Realizacija: Emir Džafo, 78

Urednica deska: Ivona Maletić, 88

(Tekst je satiričnog karaktera i ukazuje na trenutnu problematiku odlaska mladih iz BiH)

Idi naVrh

Don't Miss