efb26372f5ecf970d01e34e145852d9d
efb26372f5ecf970d01e34e145852d9d

Vlada KS pripremila Izvještaj o radu pred 29. januar: Trajno smo promijenili okvir vladanja i političkog ponašanja

27.01.2020.

Uoči sjednice Skupštine KS 29. januara na kojoj je kao tačka dnevnog reda izglasavanje nepovjerenja Vladi KS objavljen je dokument koji je rezime rada Vlade u godini mandata. U tom dokumentu koji je dat zastupnicima navode se brojni započeti projekti, inicijative, zakonska rješenja, aktivnosti u borbi protiv korupcije i druge aktivnosti ministarstava.

Iz Vlade KS podsjećaju da je donesena odluka i pokrenuta revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo koja bi trebala biti okončana u drugom kvartalu 2020. godine, te brojni drugi zakoni i uredbe. 

 

U uvodnom dijelu, navodi se da je Vlada KS-a radila kao tim u rješavanju problema. 

 

– Radili smo doista kao tim, i treba reći, konačno uspostavili sinergiju i koordinaciju među ministrima, ministarstvima, uredima kako bismo korisnicima vratili povjerenje ne samo u Kanton, već i u smisao političkog djelovanja. Oni koji se odluče na rad u državnoj službi moraju znati da to znači biti u službi građana, a ne politike i vlastitih interesa. Ova Vlada bila je sačinjena od različitosti ali smo bez obzira na sve znali, mogli i htjeli donositi moralne odluke za dobro i razvoj našeg društva – naveo je.

Također dodaje “ukoliko na današnjoj sjednici zbog političkih razloga, a ne zbog činjeničnog stanja prikazanog kroz ovaj dokument, ipak bude izglasano nepovjerenje ovoj Vladi, pozdravljamo vas sa slabom, ali ipak nadom da će novi saziv nastaviti rad na kvalitetnim projektima koje smo započeli i da će biti odgovoran servis svojim građanima”.

– Na kraju, u ime cijele Vlade Kantona Sarajevo želim naglasiti da smo u samo godinu dana zbirno učinili takve strukturne promjene da smo, ako ništa drugo, trajno promijenili okvir vladanja i političkog ponašanja. Prostor za korupciju, nepotizam, pogodovanje, arbitrarna riješenja, udaljenost javne uprave i poduzeća od građana te opšte fiskalne, ekonomske i moralne neodgovornosti smo značajno suzili – piše u Izvještaju koji potpisuje premijer KS Edin Forto.

Izvještaj pročitajte ovdje.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss