06e45cb9ceff684b3dffa459060a1913
06e45cb9ceff684b3dffa459060a1913

Arnaut ponovio zakon o smanjenju otpremnina u PSBiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut ponovo je u proceduru uputio prijedlog zakona kojim se značajno smanjuju otpremnine za odlazak u penziju, obzirom na tvrdnje pojedinih poslanika da su greškom glasali protiv tog zakona na sjednici tog doma, kada je zakon i oboren.

S obzirom da omjer glasanja na toj sjednici ukazuje da bi ispravka takvih grešaka dovela do usvajanja ovog izuzetno važnog zakona, Arnaut smatra da je neophodno dati mu još jednu šansu.

Prijedlogom zakona je predviđeno da se maksimalna otpremnina smanjuje sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM. Arnaut podsjeća da su ove maksimalne iznose u pravilu primali izabrani i imenovani zvaničnici u institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući poslanike i delegate u državnom parlamentu.

Arnaut je istakao da će prema konzervativnim pokazateljima najmanje 17 izabranih i imenovanih zvaničnika, te savjetnika, u ovom mandatu steći uslove za penziju, a time i na otpremninu. 

Kako je upućen po hitnoj proceduri, ovaj prijedlog zakona bi se trebao naći na dnevnom redu iduće sjednice Predstavničkog doma, naveo je Arnaut u saopćenju za javnost.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Naša stranka: Bolje je za mlade da se Fadil Novalić ne brine o njima

Naredna vijest

Određen pritvor za banjalučkog doktora zbog obljube nemoćne osobe