Naša stranka: Bolje je za mlade da se Fadil Novalić ne brine o njima

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, najavio je rekonstrukciju Vlade FBiH te mogućnost otvaranja novih ministarstava, između ostalih i ministarstva mladih. Tim povodom reagirao je Omer Berbić, predsjednik Foruma mladih Naše stranke.

– Fadil Novalić, njegova stranka SDA i njihovi koalicijski partneri imali su bezbroj prilika da se bave mladima kroz postojeća ministarstva. U opseg djelovanja bilo kojeg od njih ulaze i mladi. Zar nije segregacija gorući problem mladih u FBiH? Ako Federalno ministarstvo obrazovanja ne može uticati na implementaciju sudske odluke o ukidanju dvije škole pod jednim krovom, čime nas premijer Novalić može ubijediti da će to moći ministarstvo mladih? Ministarstvo kulture dosad nije ništa uradilo na zadovoljenju kulturnih potreba mladih uslovljenih novim tendencijama u polju kulture. Tako, naprimjer, mladi koji se bave košenjem trave mogu učestvovati u Danima kosidbe na Kupresu, koje resorno federalno ministarstvo izdašno finansijski podržava, ali mladi koje zanima savremena umjetnost, nemaju podršku ministarstva ni kao konzumenti ni kao umjetnici. Šta će ministarstvo za mlade promijeniti u tom smislu? Šta je, naprimjer, Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta učinilo na suzbijanju egzodusa mladih iz BiH? Da li je svojim djelovanjem uticalo na ostanak ijednog mladog čovjeka u ovoj zemlji? Da jest, ne sumnjamo da bi se time pohvalil – navedeno je.

Kaže i kako “Ministarstvo za mlade neće doprinijeti ničemu čemu dosad nisu doprinijela postojeća ministarstva od kojih svako ima osnova da dio svog djelovanja posveti mladima. Fadil Novalić dobro zna da je javnost osjetljiva na mlade i zato ih se sada sjetio da stvori privid brige o njima kroz formiranje ministarstva za mlade”.

– Formiranje novih ministarstava radi se u cilju nalaženja novih fotelja za nezajažljive apetite SDA-ovih koalicionih partnera i uhljebljavanje stranačkih poslušnika. Sve čemu su se SDA i njeni koalicijski partneri odlučili sistemski posvetiti kroz rad nekog ministarstva, sistemski je uništeno. Ne želimo da se to desi i mladima – saopšteno je.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Nova optužnica: Automobile iz inozemstva bez ovlaštenja prodavali u BiH

Naredna vijest

Arnaut ponovio zakon o smanjenju otpremnina u PSBiH