87cc6fa38765b3c92cbd564327595627
87cc6fa38765b3c92cbd564327595627

Radnici Zenicatransa stupili u štrajk glađu

07.01.2020.

Dvadeset radnika zeničkog preduzeća “Zenicatrans” stupilo je jutros u štrajk glađu zbog nezadovoljstva uslovima u kojima se ova kompanija nalazI.

Račun firme blokiran je 31. decembra 2019. godine zbog čega nije bilo moguće nabaviti gorivo za dalji rad te je nastala blokada autobuske stanice u Zenici koja traje i danas.

Huso Sarvan, predsjednik sindikata radnika “Zenicatransa”, rekao je kako borba za preduzeće traje godinama.

– Ukazali smo 31. da je došlo vrijeme da se konačno riješi pitanje ‘Zenicatransa’. Naši napori traju dugi niz godina, ali 31.12. prošle godine došlo je do totalne obustave saobraćaja, jer nam je Porezna uprava blokirala račun, tako da smo ostali bez osnovnih sredstava, pa nismo mogli uzeti ni gorivo za pokretanje autobusa. Ukupan dug je oko 3,9 miliona KM. Stalno se spominje dugo od 7-8 miliona, šire se dezinformacije o dugovima našeg preduzeća – rekao je Sarvan.

Radnici su posljednje plate dobili za oktobar i to samo dio u iznosu od 300 KM.

– Plate smo dobili za oktobar, po 300 KM, i trebali smo početi dobijati drugi dio plate. Preduzeće je u takvoj situaciji da smo pokušavali dogovoriti isplate svih potraživanja na sve načine. Plate nikada za ove dvije godine niko nije spominjao, bitno je bilo da se isplaćuje bilo kako i bilo koji iznos, niko od nas nije tražio povećanje plata. Tražili smo da normalno živimo i radimo od našeg rada. Radnici su se zatvorili u prostorije autobuske stanice, štrajk glađu danas je na principu da će radnici uzimati vodu i cigarete, a hranu ne. Od sutra neće ni vodu uzimati. Njih je oko 20 unutra, ljudi su ogorčeni”, rekao je Sarvan.

Napomenuo je da radnici žele konačno rješenje za ovo preduzeće uz ispunjenje uvjeta te da blokada autobuske stanice ostaje na snazi.

– Naš zahtjev je jednostavan, tražimo da Gradska uprava preuzme reprogram duga prema Poreznoj upravi, to je osnovni uslov bez kojeg ne možemo funkcionisati, svaki dan imamo omču oko vrata i ne znamo ko će nam blokirati račun. Drugi uslov je da nam se isplate naša potraživanja, da nam se isplati drugi dio plate za oktobar, plata za novembar i decembar i da se preduzeću pomogne, kao gradskom preduzeću, da se izmire obaveze prema dobavljačima – rekao je Sarvan.

Račun firme je u ponedjeljak u toku dana deblokiran, no radnici nisu zadovoljni time te žele konačno rješenje za ovo zeničko preduzeće. Radnici, njih oko 100, okupili su se ispred autobuske stanice u Zenici odakle su krenuli u mirnu protestnu šetnju do zgrade Gradske uprave.

Pročitajte još: 

Josipović: Milanović vodio jako dobro osmišljenu kampanju

(N1/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss