Australski vatrogasci bore se s požarima, novi toplotni val dolazi u petak

07.01.2020.

Vatrogasci vode utrku s požarima koji haraju jugoistokom zemlje nastojeći iskoristiti nešto povoljnije vremenske uvjete i kišu prije novog toplotnog vala najavljenog za drugu polovinu sedmice.

Iscrpljeni vatrogasci učvršćuju linije obrane, krče vegetaciju i pale kontrolirane požare prije porasta temperatura i snaženja vjetrova koji se očekuju u petak.

Zapovjednik vatrogasne službe Novog Južnog Walesa Shane Fitzsimmons kaže da su trenutni uvjeti “mnogo povoljniji”, no upozorava da se povratak vrućih dana očekuje krajem sedmice.

Deseci požara na istoku zemlje još nisu pod kontrolom i strahuje se da bi se dva velika požara u Novom Južnom Walesu i Victoriji mogla spojiti u neobuzdanu vatrenu stihiju.

Kiša je jučer pružila umjereni predah, no nije bila dovoljno snažna da ugasi požare, a na nekim je mjestima otežala napore vatrogasaca koji nisu mogli paliti kontrolirane požare kako bi tako očišćena područja zaustavila nadolazeću buktinju.

Od početka požara u rujnu život je izgubilo 25 osoba, više od 1800 domova je uništeno, izgorjelo je oko osam milijuna hektara raslinja i stradali su milioni životinja.

Mnogi su požari toliko veliki da ih jedino snažna kiša može ugasiti.

Meteorološke službe izvijestile su o formiranju prvih ciklona na zapadu zemlje, što bi moglo najaviti dolazak spasonosne monsunske sezone.

Pročitajte još: 

Josipović: Milanović vodio jako dobro osmišljenu kampanju

(Index.hr/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss