69c6ed32ad9c7e7c3fcf9a75f4c30386
69c6ed32ad9c7e7c3fcf9a75f4c30386

Iran ima 13 osvetničkih scenarija, SAD-u obećali historijsku noćnu moru

Iran razmatra 13 “osvetničkih scenarija” u znak odmazde na američke napade u Iraku u kojima je poginuo general Qassem Soleimani.

Ali Shamkhani, sekretar Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Irana, obećao je također da će, čak i ako se Teheran odluči za najblažu opciju, to rezultirati “historijskom noćnom morom za Amerikance”.

Iran je već istupio iz onoga što je ostalo od nuklearnog sporazuma potpisanog za vrijeme predsjedničkog mandata Baracka Obame, dok su iračke vlasti donijele odluku o izbacivanju svih američkih trupa.

Još ranije su, podsjetit ćemo, ispaljene rakete na takozvanu “zelenu zonu” u Bagdadu, u kojoj se nalazi i Ambasada SAD-a, a pretpostavlja se da će to područje ponovo biti izloženo napadima. Kao potencijalne mete napada su izdvojene i američke vojne trupe u Iraku, gdje je stacionirano oko 5.000 vojnika, ali i u Siriji, gdje se nalazi oko 500 američkih vojnika.

Generalni sekretar Hezbollaha Hassan Nasrallah je poručio da su sve američke baze, ratni brodovi i svaki vojnik u regiji potencijalna meta.

– Mi ćemo pokrenuti bitku protiv tih ubica, tih zločinaca – kazao je.

Američke obavještajne službe vjeruju da će Iran pokušati ubiti jednog od najboljih američkih generala u regiji. Jedan zvaničnik rekao je da SAD očekuje veliki napad u narednih dan ili dva.

Iranski je parlament u utorak također usvojio prijedlog zakona o proglašenju svih američkih vojnika kao terorista. Prema usvojenom zakonu, sve američke snage i zaposlenici Pentagona i povezanih organizacija, agenti i zapovjednici i oni koji su naredili “mučeništvo” Soleimanija označeni su kao teroristi.

– Svaka pomoć tim silama, uključujući vojnu, obavještajnu, finansijsku, tehničku, uslužnu ili logističku, smatrat će se saradnjom u terorističkom činu – saopćeno je iz iranskog parlamenta.

Pročitajte još: 

U stampedu na dženazi Soleimanija poginulo najmanje 35 osoba

(Faktor.ba/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

Australski vatrogasci bore se s požarima, novi toplotni val dolazi u petak

Naredna vijest

Kristić: Čelik jutros pokušao nasilnim putem ući u kancelariju