10bbcecd3346fb2822323cd91ee10f63
10bbcecd3346fb2822323cd91ee10f63

Učenici Srednje tehničke škole Zavidovići: Svaki vid govora mržnje bez obzira na vjeru i naciju jako je ružno i loše djelo

13.12.2019.

”Radionice poput aktivnosti transformacije javne površine (Paintback) doprinose razvoju mladih”, kazali su učenici Srednje tehničke škole Zavidovići, Eldar Abidović i Faris Huskanović za Interview.ba. Ovi srednjoškolci su zajedno sa mladima iz različitih dijelova BiH, 16. novembra u Tuzli učestvovali u aktivnosti ”Paintback”, koja je dio projekta „Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration” (Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija) koji je podržan od strane Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), a implementira ga Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE (IH).

PRILIKA ZA UČENJE: “Bio je ovo prvi put da se susrećem sa ovom vrstom umjetnosti čime smo ovu priliku iskoristili za učenje o neprihvatljivom govoru mržnje i učenje o novoj umjetnosti”.

INTERVIEW.BA: Imali ste priliku biti dio aktivnosti transformacija javne površine (Paintback), koja je održana u Tuzli. Kakav je bio vaš osjećaj kada ste zidove s porukama mržnje pretvorili u novo umjetničko djelo?

ABIDOVIĆ: Osjećaj je divan, samim time što smo uradili neko korisno i po zajednicu prihvatljivo djelo. Uklonili smo mural koji je vrijeđao druge ljude i time naučili da je svaki vid govora mržnje bez obzira na vjeru, naciju ili neku drugu pripadnost jedno jako ružno i loše djelo.

HUSKANOVIĆ: Učešćem u aktivnosti ”Paintback” osjećao sam se korisno. Vjerovao sam da sam time uradio korisno djelo za cijelu zajednicu.

INTERVIEW.BA: Da li nakon ove aktivnosti više obraćate pažnju na zidove ispisane mržnjom i uvredljivim porukama i kakve osjećaje bude u vama?

ABIDOVIĆ: Da, nakon ove radionice, u meni se probudio svaki vid borbe protiv govora mržnje, bilo to na nekom javnom prostoru ili na društvenim mrežama. 

HUSKANOVIĆ: Kada god sam vidio slične grafite, prisjetio sam se kako smo to radili u Tuzli i kako bi se to moglo uraditi i ovdje u mojoj okolini u Zavidovićima.

INTERVIEW.BA: Zajedno sa mladima ste napravili predivan mural. Da li ste stekli nova znanja o  ovoj umjetnosti? Jeste li ranije imali priliku raditi sa sprejevima, bojama?

ABIDOVIĆ: Naravno, stekao sam nova znanja i neke nove vještine u oblasti umjetnosti od vrhunskih umjetnika koji su radili sa nama, naučili su nas nečemu novom, što vjerovatno ne bi mogli naučiti svakodnevno u našim školama. To je još jedan od razloga zašto je ova aktivnost sjajna prilika za sve mlade.

HUSKANOVIĆ: Nikada nisam imao priliku da isprobam nešto ovakvo, pa je ovo bio prvi put da se susrećem sa ovom vrstom umjetnosti i naravno, kroz ovo druženje sam stekao neka nova iskustva. 

INTERVIEW.BA: Jeste li stekli nove prijatelje i koliko vas je ova aktivnost zbližila sa srednjoškolcima iz drugih gradova? Da li bi mladima koji još nisu bili dio projekta preporučili učešće?

ABIDOVIĆ: Stekao sam nove prijatelje iz Tuzle i Gradačca i jako sam sretan što postoje ovakve aktivnosti, jer mislim da to na dobar način doprinosi našem razvoju u svakom smislu, a samim time što stičemo nova prijateljstva i nova znanja. Svim mladima bih preporučio da učestvuju u ovakvim aktivnostima, jer je to jedini način da sebi stvaramo novu i bolju budućnost. 

HUSKANOVIĆ: Naravno da sam stekao nove prijatelje i to me naročito raduje.

INTERVIEW.BA: Koliko ste novog naučili učešćem u aktivnosti preslikavanja neprihvatljivih grafita?

ABIDOVIĆ: Naučio sam da treba da širimo pozitivnu energiju, te da nećemo biti nikada sretni ako budemo iskazivali mržnju prema drugim ljudima, bilo to preko neprimjernih grafita ili ako sjedimo za tastaturom i pišemo ružne komentare.

HUSKANOVIĆ: Naravno da bih svima preporučio da učestvuju na ovakvim ili sličnim projektima. Kroz predavanje koje je prethodilo preslikavanju neprihvatljivih grafita i iz njegovog sadržaja sam naučio mnogo. Bilo mi je zadovoljstvo i čast što sam bio dio navedenog projekta. 

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta “Bosna i Hercegovina: Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” koji se  provodi uz podršku USAID BiH, a implementira ga Nacionalni demokratski institut BiH (NDI BiH) uz podršku YIHR BiH i Fondacije INFOHOUSE. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost redakcije.

 

Idi naVrh

Don't Miss