7f0421d49c38eb9e220d19d8f7439561
7f0421d49c38eb9e220d19d8f7439561

IZ ĆORSOKAKA Zlatko Dizdarević: Da je običan dan…

07.07.2018.

Da je jučer bio običan dan danas bi vjerovatno bila tek neobična vijest za fudbalske klasike kako je Brazil ispao od Belgije na prvenstvu u Rusiji. Ili ne bi. Da je običan dan, mene bi sentimenti spopali uz vijest kako je tamo negdje daleko, između Jordana i Sirije, opet kobajagi kao nekad, prije sedam godina i četiri mjeseca. Otvoren je prelaz Nassib kojim sam bezbroj puta prošao na putu iz Amana prema Damasku, gradu iz Hiljadu i jedne noći. Sedam godina krvi, lažnog “proljeća”, lažne politike u korist tamošnjih ljudskih prava koje su im donosili oni što im je smisao otimanje tuđih ljudskih prava. Popio bih piće, ako treba i sam, što su “nedemokrate ” pobijedili one dovedene koljače, plaćenike svjetskih oslobodilaca… Da je bio običan dan, razmišljao bih i o mitskoj Bosri koja je danas tamo daleko oslobođena po ko zna koji put u istoriji, za koju mnogi nikada ni čuli nisu, a više je istorije tamo, od stoljećima prije nove ere do danas, nego u cijeloj Evropi zajedno.

Piše: Zlatko Dizdarević za Interview.ba

I da ne idem dalje i ne budem megaloman, ovako iz ćorsokaka bjelosvjetskog,  pa ne pretjerujem sa onim  čemu ne pripadamo:  Da  je jučer bio običan dan  samo bih se usput  smijuljio ispotiha  onim  uzvišenim  izjavama, ushitima  i obećanjima  naših  “lidera”  grandiozne dobrohotnosti  i  političkih formata  koji  nam, ovako  blesavim i sve manjim  kakvi jesno, pričaju iste priče  o zelenim brdima i dolinama  nadomak samog raja.  

Problem je što taj naoko običan dan to nije bio, samo  što  mi odavno nismo  u stanju  prepoznati  ni sebe ni druge  jer nam to više i ne treba. Mi više ne tragamo ni za  istinama i neistinama,  činjenicama  i faktima,  onim što nas određuje i smješta u kontekste sa ostalima. Sve unaokolo postalo je, manje ili više, “…’Ša ba ima veze…koja ba Amerika, koja Kina…”

Svega je golemog i nama značajnog bilo u jučerašnjem  danu  da smo mi bili i ostali dio svijeta  kojem smo pripadali, pa nas više nema.  Niti nas išta više odatle  interesuje, taman onoliko koliko ni mi njih više ne interesujemo.  Lijep civilizacijski uspjeh, kada ti  ni vijest o vlastitoj  pripadnosti  planeti  nije  interesantna.  Ne zato što nas se vlastita  budućnost neće dotaći, već zato što nam tu budućnost  definira šund selekcija  egzistencijalno važnog i nevažnog, šund  kriterij  potpuno  obuzet  postizanjem  takozvanih  materijalnih  vrijednosti  izvan i iznad kojih nema više ničega. Sve do poništene duhovnosti i slobode. I prepuštanja  svake pameti  činovnicima  interesa u  kancelarijama  političkih i intelektualnih  službeničića najniže klase.  U ovom slučaju, recimo, uopšte ne neočekivanom,  koji se kao  kataklizma  eto baš jučer, u “običnom danu”, počeo valjati  iza brda  za svakoga u svijetu, osim za nas. 

Formalno, kao vjestica na nekim stranicama  novina  tamo unutra, ili u petnaestoj  minuti  tv dnevnika (o većini portala  da se i ne govori jer su tamo minijaturni  “badići”  supruga  fudbalskih zvijezda već preuzeli sezonu),  eno tek  nekoliko redova o tome  kako je “počeo najveći trgovinski rat u istoriji planete”.  I kako će svima  onima što su manji  biti utoliko gore. Kaže vjestica, uglavnom bez objašnjenja koja nama ne trebaju jer mislimo da je običan dan, kako su Amerikanci  odlučili da  carine Kini – i uz nju svima drugima koji dođu na red – sve ono što se njima hoće. Za početak pedesetak milijardi dolara, sutra i četiri stotine milijardi, prekosutra ko zna koliko. Pregolema  priča, tek kao crna slutnja  za pedesetak redova teksta. Ali dovoljnih da se shvati  kako su se svjesnom odlukom s lanca ludila, sile i interesa  otrgli  oni “boraci za ljudska prava  i slobode u svijetu”  gurajući  u igru  recesiju kakvu planeta ne pamti od postanka. Taman toliko da će sve što se mora kupiti  postati  višestruko skuplje,  uz  posao i radna mjesta kojih će biti do nepodnošljivosti manje.  Svijet tako stvorene odnose naprosto neće moći da izdrži. Goli jad i bijeda će gore, a snovi o  preživljavanju ka košmaru. Čitave grane privrede će propadati a ono što je guralo naprijed  bivati  zaustavljano. Da će svjetske politike tamo gdje su bile zajedničke nestajati, a multilateralnost i decenijama sklapani sporazumi  postajati šprdnja. Da će se ostvariti  u konačnici  dolazak novog svjetskog  poretka u kojem će dolar  munjevito propadati, a druge valute kasniti u rastu neophodnom da ga zamijene. Sa eurom će biti  kraj jednog sna o zajednici što ga je inaugurisala…

Azija nam dolazi  u kuću, veća i mudrija od  doktrina  današnjeg Zapada koji je napustio sebe samoga, nekada s razlogom vodećih u svjetskim vizijama.  Novi poredak  poguran je i ubrzan sa novih mjesta.  I o svemu se tome makar pokoja riječ mogla se kazati jučer, u danu koji je ličio na običan, a nije bio za mnoge po svijetu, mimo nas.  Neko bi nam o svemu ovome eto i danas mogao nešto suvislo, jednostavno, ozbiljno, s razlogom i ciljem kazati, a da ne zaobiđe ni Brazil u Rusiji, ni onaj opet slobodni  granični prelaz na kojem su divljaci poraženi, ni duge noge i velike grudi supriga  naših nogometnih zvijezda. Kome se sviđa i pokoju  o  smiješnim, kobajagi  novim  liderima  stare  politike koja nam garantuje sto posto istu “novu” sreću.

Nažalost,  nas  se mi sami više ne tičemo,  jer  smo odlučili da budemo takvi.  Kao onda prije  bezmalo tri decenije  kada nas je pozivalo da izađemo i šetamo mirno po ulicama. Jer bio je baš lijep proljetni dan. Uoči katastrofe.  Važno je nek’ je čovjek rahat.

Idi naVrh

Don't Miss