ac8c4c7e95683fd75a9769fc58545bcd
ac8c4c7e95683fd75a9769fc58545bcd

IZ ĆORSOKAKA Zlatko Dizdarević: Kad bi, naprimjer, bili država

19.05.2018.

Da vam pravo kažem – kako bi kazao kobajagi predsjednik kobajagi države Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović – njegova izjava o tome da “nije imao tu informaciju” o prisustvu delegacije BiH u Izraelu, na prijemu u novoj američkoj ambasadi u Jeruzalemu, provocira na nježni san: Kako bi to bilo da smo doista makar malo normalna država, da doista imamo predsjednika, ozbiljna ministarstva, diplomaciju, pamet, dostojanstvo, zajednički i državotvorni interes i ono među nogama, da imamo pamet, pravu himnu, svašta nešto što većina na svijetu ima… A imali bi tada možda, nešto mislim, i narod kojemu bi to baš bilo drago. I lidere za koje bi barem ponekad pomislili kako je eto dobro što su tu gdje su.

Piše: Zlatko Dizdarević

Ovako, da vam  pravo  kažem, ni države ni sna.  Za to nismo sposobni. 

Veli  kobajagi predsjednik, ili  tačnije  predsjednik  trećine kobajagi države, da “oni što su otišli na prijem to nisu trebali da rade bez konsultacija sa Predsjedništvom…I razgovarat ću o tom događaju!” Sa kime razgovarati? Sa onima koji opet kobajagi  “nisu znali”, ili sa onima koji su znali pa išaretom potvrdili da se ide i milo im do neba. ili sa  ministrom  vanjskih poslova koji kaže da oni “niti daju saglasnost, niti vode evidenciju, niti pažljivo prate baš sve događaje… koji se organizuju za predstavnike u drugim zemljama…”

Sasvim  slučajno, valjda, ovo nije bilo u kategoriji “svih događaja”. Bio je planetarna šamarčina  svijetu, događaj povodom  kojeg  su se vagale razne posljedice. Političke, diplomatske, civilizacijske, vjerske. A  tzv. šef države u ime njene trećine, uz nakanu da bude baš to i ništa više, pojma nije imao da smo ispotiha, iza leđa šutljivog i takojevićkog naroda, ispali  gnjide, da vam pravo kažem.

Naravno, svaka  velika šprdnja, poput ove “državničke”, ima i nastavak. Neko će privatno prokopati  ko je  dao nalog  ambasadorici  iz RS-a ( pravi “svedržavni” ambasadori  danas  se mogu nabrojati  tek na prste ). Uz znanja o biznis-sentimentima spram Izraela spomenut će se i budući  kobajagi  predsjednik  tamošnje trećine od ničega. U sistemu bez Predsjedništva, MVP itd. a u slučajevima “baš svega” kao što je mudro pročitan i ovaj, svaka zakulisna  politika jača je od one iz naših snova – legalne, kvalificirane,  istinski  državotvorne.  One u kojoj predsjednički tim zna šta se dešava u zemlji. Ako to hoće. Ovako, nekome je bilo važno da budemo uz Netanyahua sa gostima iz ostale 21 velike države poput Angole, Konga, Etiopije, Hondurasa, Ruande, Zambije… Pa ni za njih to nije  bio “baš svaki događaj” i znalo se zašto su tamo. Ko se u nas u RS-u oduživao svom biznis-jaranu Bibiju, ko iz Federacije našoj Americi, a svi skupa svojim malim i velikim poslovima,  da vam pravo kažem, znalo bi se kad bi bilo države.

Šejtan u pakostima  vazda ima prste. Kako će sada u RS-u objasniti “svojim” Rusima koji sve tamo znaju, otkud nalog  za ovaj prijem gdje njih nije bilo. Putin nije znao? Kako će objasniti Vučiću, a ni njih tamo  nije bilo. Kako će objasniti Pravoslavnoj crkvi a na slavlju ni Jeruzalemskog  patrijatha nije bilo… U toj muci, pitanjce  i za Izetbegovića: Šta će reći  sutra usred Sarajeva svom Erdoganu što je i kako je BiH zastava tamo bila. A izraelske diplomate povodom Jeruzalema protjerane iz “naše” Turske.  

Ono “da vam pravo kažem, nisam znao” neće važiti. Svi su znali sve što je trebalo znati. Takve tajne nema ni u onom snu ali ovdje više ni lijepi sni nisu realni. Kamo li iole normalna zbilja.

Idi naVrh

Don't Miss