NAKON PRIJETNJI SMRĆU Dr. Franjo Šarčević odlučio napustiti BiH

05.03.2024.

A sve je krenulo nakon što je prokomentirao fotografiju sarajevske gradonačelnice s dječakom u uniformi

Veliki broj kontroverznih reakcija i prijetnji putem društvenih mreža posljednjih dana usmjeren je prema Franji Šarčeviću, uredniku online portala Prometej i predavaču na Prirodno matematičkom fakultetu u Sarajevu.

On je, podsjećaju mediji, na platformi X prokomentirao fotografiju gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić s dječakom u uniformi i zelenom beretkom na glavi.

Poremećeno društvo i prijetnje

Naveo je kako je ovo ”simbol samo jednog poremećenog društva u kojem se BiH nalazi”.

Takva fotografija kojom se na Dan nezavisnosti pohvalila socijaldemokratska gradonačelnica Sarajeva, koja dolazi iz nominalno lijeve i najprogresivnije partije ovdje, pa ipak šalje takve militantske poruke i zloupotrebljava dijete, po meni je simbol jednog poremećenog društva. Rekao sam da se bojim da takvom društvu više nitko ne može pomoći –  navedeno je bilo u objavi Šarčevića 1. marta.

I onda su krenule uvrede i prijetnje.

A posebno se istakao Admir Mujanović, vijećnik u Općinskom vijeću Hadžići.

Ovo je profesor na PMF. On predaje našoj djeci. Njemu smeta što svaki Bošnjak i Bošnjakinja moraju njegovati. E što si bio profesor, bio si. Dolazim profesore – zaprijetio je Mujanović.

Šarčević je izjavio za N1 da se ne osjeća sigurno nakon ove, ali i drugih prijetnji i da je MUP-u u Sarajevu službeno podnio prijavu.

Od prije je iskusio nasilje i govor mržnje u online svijetu. I zato je odlučio napustiti BiH.

Osjećam se uznemireno i to me konstantno prati u različitim segmentima mog života. Umoran sam od toga da objašnjavam razlog svog postojanja i svoje elementarne, moralne činjenice. Ne želim da moja djeca odrastaju u ovakvom društvu. Odlučan sam da odem iz BiH – kazao je Šarčević.

Njegova odluka zasniva se upravo na uvjerenju da nije riječ o incidentu. Jer se sve ponavlja.

Ovakve stvari doživljavam dugi niz godina, a pogotovo od 2017. godine kada je definirana takozvana „ideja građanske države“. Oni pokazuju da su ljudi poput mene višak. Trudit ću se da hrvatski nacionalisti iz ovoga ne izvuku neku korist, jer mislim da su oni dio iste priče – zaključuje Šarčević.

Iako je na čelu portala “Prometej”, suradnik mnogih medija, Šarčević je zapravo jedan od najboljih profesora na PMF u Sarajevu.

Zvanje doktora matematičkih znanosti stekao je upravo na ovom fakultetu s 29. godina, bio je najbolji student u svojoj generaciji, asistent na PMF, vanjski suradnik na na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, te predavač na univerzitetima širom svijeta.

 

Borac protiv nacionalizma

Šarčević na kraju smatra da je sva hajka na njega kulminacija “cirkusa” koji su se prije dešavali.

–  Zasmeta im svaki put kada stavim do znanja neke stvari. Čitav život sam protiv hrvatskog i srpskog nacionalizma. Zasmeta im da sam borac i protiv bošnjačkog nacionalizma. Ne pristajem na laži i ucjene i njegov šovinizam. Ne pristajem na to ni kada su u pitanju Hrvati ili Srbi. Zato žele da me uklone odavde gdje jesam. Prijete mi da će da me istjeraju sa fakulteta milom ili silom – pojasnio je.

Idi naVrh

Don't Miss