(Foto: Fokus)

“Umbrella” traži hitnu reakciju policije zbog prijetnji i pozivanja na linč Franje Šarčevića

05.03.2024.

Udruženje Umbrella poziva policijske i pravosudne organe na hitnu reakciju, te očekuje da zaštite Šarčevića i sankcioniraju odgovorne

Mreža nezavisnih istraživačkih medija “Umbrella”, koje okuplja 13 medija, oštro osuđuje ozbiljne prijetnje koje su posljednjih dana upućene Franji Šarčeviću, predavaču na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, uredniku online portala Prometej i kolumnisti Fokusa.

Uvrede kojima je izložen su nedopustivi i prijetnje treba shvatiti iznimno ozbiljno i ugrožavajuće po sigurnost i život Šarčevića i njegove porodice. Poruke “E što si bio profesor, bio si. Dolazim profesore”, “Dolazim da ga uklonim sa fakulteta. Ovakvi neće predavati našoj djeci” i “Ovo je profesor na PMF. On predaje našoj djeci. Njemu smeta što svaki Bošnjak i Bošnjakinja moraju njegovati” ne mogu se i ne smiju tumačiti na drugačiji način i zahtijevaju hitnu reakciju.

Prijetnje vijećnika Mujanovića

Posebno zabrinjava što je autor ovih komentara u kojima se poziva na mržnju, linč i protjerivanje sa posla osoba koja obnaša političku funkciju u BiH, a radi se o Admiru Mujanoviću, vijećnik Općinskog vijeća Općine Hadžići. Žalosno je što su se takvom narativu, organiziranoj hajki i huškanju priključili i pojedini mediji koji bi trebali braniti slobodu mišljenja i izražavanja umjesto što manipuliraju izrečenim stavovima.

Povod za napad bio je Šarčevićev autorski tekst pod nazivom „Još jedan besmisleni Dan nezavisnosti“, te kritika upućena gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić zbog njene objave fotografije s djetetom u maskirnoj uniformi i sa zelenom beretkom na glavi.

Nasilje, govor mržnje, medijska hajka

Ovo, nažalost, nije prvi put da se Šarčević našao na udaru online nasilja, govora mržnje, medijske hajke i prijetnji zbog kritičkog pisanja o aktuelnim dešavanjima u BiH i javno iznesenih stavova koji su, slučajno ili namjerno, ponovo pogrešno protumačeni i iskorišteni u dnevno-političke svrhe.

Zato Udruženje Umbrella poziva policijske i pravosudne organe na hitnu reakciju, te očekuje da zaštite Šarčevića i sankcioniraju odgovorne.

Idi naVrh

Don't Miss