(Foto: Žurnal)

GRAD SARAJEVO Ugovor za izradu postamenta zaključen tri i po mjeseca nakon postavljanja Tvrtkovog spomenika

22.03.2024.

Kako je moguće da ugovor za izradu postamenta bude zaključen tri i po mjeseca nakon postavljanja Tvrtkovog spomenika, kako je moguće da cijena izrade padne sa oko 66.000, na oko šest hiljada maraka bez PDV-a, da li je zaključen još neki ugovor u vezi s postamentom za Tvrtkov spomenik, da li je riječ o jednom ili više različitih projekata/postamenata… neka su od pitanja na koja bi trebali odgovoriti iz Gradske uprave na čelu s gradonačelnicom Karić. Pri tome, nadamo se da ćemo odgovore dobiti putem (elektronske) pošte, a ne na društvenim mrežama.

Kada je preuzimala dužnost gradonačelnice Sarajeva, jedno od prvih obećanja Benjamine Karić bilo je borba protiv korupcije i puna transparentnost u radu.

Učinit ću sve što mogu da osiguram punu transparentnost u radu Gradske uprave u skladu sa evropskim standardima – govorila je gradonačelnica Karić.

Novinari Žurnala odlučili su provjeriti u kojoj mjeri je Gradska uprava transparentna. Petog septembra 2023. na e-mail adresu šaljemo upit s nekoliko jednostavnih pitanja:

Koja firma je izradila postament za Tvrtkov spomenik koji je postavljen ispred Predsjedništva BiH? Koliko je koštala izrada postamenta? Koji postupak javne nabavke je korišten? Kada je sve to urađeno?

Nakon toga šaljemo i dva zahtjeva za slobodan pristup informacijama s istim pitanjima. Odgovore nismo dobili. Slali smo i urgencije, ali bez velikog uspjeha. Jedine informacije koje smo dobili su da je zahtjev „predat gradonačelnici na ruke“ i da je „upoznata sa zahtjevom“.

Poništeni i netransparentni tenderi

S obzirom na sve navedeno, tekst pišemo bez konkretnog odgovora Gradske uprave i gradonačelnice Benjamine Karić, samo na osnovu javno dostupnih dokumenata.

Gradonačelnica Karić slikala se ispred spomenika koji je postavljen tokom noći (Foto: Facebook)

 

Prije toga, podsjetit ćemo na nekoliko važnih detalja. Spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću postavljen je u noći s 28. na 29. august 2023. godine ispred zgrade Predsjedništva BiH. Bez prethodne najave, bez svečanog otvaranja.

Sve je pratilo nekoliko spornih tendera o kojima smo pisali. Kasnije će Žurnal otkriti kako je, zapravo, riječ o izložbi i detaljno obznaniti na koji način se, istina zakonito, zaobišla Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, od koje nikada nije dobijena saglasnost za postavljanje spomenika na spomenutoj lokaciji.

Na jedno pitanje, ipak, nikada nije odgovoreno. Koliko je koštao postament, odnosno podnožje Tvrtkovog spomenika? Ponovimo, zvanične odgovore nismo dobili, pa se možemo voditi samo do sada objavljenim podacima.

U julu 2022. godine Gradska uprava objavljuje tender za izradu postamenta za spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću. Procijenili su ga na 59.000 KM bez PDV-a. Najpovoljniju ponudu poslala je firma Neimari d.o.o. u iznosu od 65.910,48 KM bez PDV-a.

Iako je gradonačelnica Benjamina Karić donijela odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, tender je 17. februara 2023. poništen jer izabrana firma nije, kako je obrazloženo, u roku od pet dana dostavila ostalu dokumentaciju koja je propisana tenderskom dokumentacijom.

U trenutku kada je spomenik postavljen, nikakve informacije u vezi s postamentom nisu objavljene. Tek nekoliko mjeseci kasnije objavljuje se da je 4. septembra zaključen netransparentni, direktni sporazum s firmom HM Tenax, vrijedan 6.000 KM bez PDV-a, za usluge oblaganja privremenog postamenta spomenika bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.

Istog dana zaključuje se ugovor s firmom HS Inženjering, vrijedan 3.500 KM bez PDV-a, za izradu projekta mobilnog postamenta za spomenik bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i stručni nadzor nad postavljanjem istog. Opet je riječ o direktnom sporazumu.

Proći će još nekoliko mjeseci do objave novog podatka. Firmi Bosman je 13. decembra, dakle tri i po mjeseca nakon postavljanja spomenika, dodijeljen ugovor za izradu postamenta za potrebe postavljanja spomenika Kralja Tvrtka I Kotromanića, vrijedan tačno 5.942,33 KM bez PDV-a. Naravno, ponovo je zaključen netransparentni, direktni sporazum.

Kako je moguće da ugovor za izradu postamenta bude zaključen tri i po mjeseca nakon postavljanja Tvrtkovog spomenika, kako je moguće da cijena izrade padne sa oko 66.000, na oko šest hiljada maraka bez PDV-a, da li je zaključen još neki ugovor u vezi s postamentom za Tvrtkov spomenik, da li je riječ o jednom ili više različitih projekata/postamenata… neka su od pitanja na koja bi trebali odgovoriti iz Gradske uprave na čelu s gradonačelnicom Karić.

Pri tome, nadamo se da ćemo odgovore dobiti putem (elektronske) pošte, a ne na društvenim mrežama.

Privremena dozvola produžena do oktobra 2024.

Kako je Žurnal ranije objavio, spomenik Tvrtku I Kotromaniću postavljen je zahvaljujući privremenoj dozvoli za korištenje javne površine koju je izdala Općina Centar na čelu s načelnikom Srđanom Mandićem. Prvobitno je dozvola izdata na period od dva mjeseca, te je isticala s posljednjim danom septembra 2023. godine.

Iz Općine Centar su Žurnalu sada odgovorili kako je, naknadno, 4. septembra 2023. Gradska uprava Sarajevo podnijela zahtjev za izdavanje odobrenja za privremeno korištenje dijela javne površine u svrhu postavljanja specifičnog sadržaja – izložbe „Srednjovjekovna bosanska država – Kralj Tvrtko I Kotromanić“, u periodu od 1. oktobra 2023. do 1. oktobra 2024. godine.

U zahtjevu je navedeno da izložba „Srednjovjekovna bosanska država – Kralj Tvrtko I Kotromanić“ ima poseban značaj s obzirom da je njena tematika izuzetno važna za srednjovjekovnu bosansku historiju. Služba za stambene i komunalne poslove Općine Centar je izdala rješenje da se odobrava Gradu Sarajevu privremeno korištenje dijela javne površine za pomenutu namjenu – naveli su iz Općine Centar, dodajući da zbog toga što je izložba nekomercijalnog karaktera, Grad Sarajevo nije dužan plaćati neto naknadu za korištenje površine, nego samo PDV iznos.

A hoće li i kada izložba pod navedenim nazivom biti organizirana, ili se zaista samo spomenik kao takav smatra izložbom, iz Općine Centar nisu mogli dati odgovor, već su nas uputili na Grad Sarajevo. Iz ove institucije, ponovimo još jednom, nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor.

(zurnal.info)

Idi naVrh

Don't Miss