Photo: Dejan Rakita/Pixsell

ĐAJIĆ I UKC ŠIROKE RUKE Za pranje i peglanje veša 11,4 miliona KM

05.03.2024.

Firma Perfect clean iz Prijedora žalila se da se ovaj tender namješta kroz davanje pogodnosti i propisivanje uslova koje može ispuniti samo jedan ponuđač, AD hemijska čistionica i praonica. Nakon odluke Komisije za žalbe, UKC RS je smanjio iznos koji će dati za usluge pranja, sušenja i peglanja rublja. No, isti ponuđač ponovo je dobio posao

Piše: Maja BJELAJAC

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS), kojim upravlja direktor Vlado Đajić, krajem januara sklopio je posao vrijedan nevjerovatnih 11,4 miliona maraka (sa PDV-om) za usluge pranja, sušenja i peglanja bolničkog rublja za period od naredne četiri godine.

Posao je dobila AD hemijska čistionica i praonica, koja je jedina i poslala ponudu za ovaj višemilionski posao, a koja za UKC-u već godinama to radi.

Ovaj cifra bila bi još veća (13,3 miliona KM sa PDV-om) da Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je u avgustu prošle godine nije poništila tender za pranje, sušenje i peglanje bolničkog veša UKC-a, jer je direktor Đajić “gušio konkurenciju”.

Poništen tender, pa posao opet za istu firmu 

Podsjećamo, firma Perfect clean iz Prijedora žalila se da se tender namješta kroz davanje pogodnosti i propisivanje uslova koje može ispuniti samo jedan ponuđač. Nakon odluke Komisije za žalbe, UKC RS je smanjio iznos koji će dati za usluge pranja, sušenja i peglanja bolničkog rublja.

No, isti ponuđač ponovo je dobio posao, istina, za oko dva miliona KM jeftiniji od onog koji je bio u poništenom tenderu, pa se postavlja pitanje kako je to odjednom moguće, odnosno, šta je bila namjena ovih dva miliona KM viška.

Višemilionsko pranje i peglanje veša bila je jedna od tema i permanentnog političkog sukoba između gradonačelnika Banjaluke (koji je predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka) Draška Stanivukovića i direktora UKC RS (i predsjednika banjalučkog odbora SNSD-a) Vlade Đajića.

Rabota otkrivanja kriminala na UKC -u je vrlo jednostavna, golim okom se ovdje vidi i kriminal i korupcija. Danas smo došli ovdje da pitamo doktora da li pere veš ili pare i kako je moguće da ono što su ranije plaćali 5,6 miliona danas košta 13,3 miliona maraka, kome ide ta razlika od 6 ili 7 miliona ”, rekao je Stanivuković u avgustu prošle godine na pres konferenciji koju je održao ispred Univerzitetskog kliničkog centra.

Direktor UKC RS Vlado Đajić u javnosti je prepoznat, između ostalog, kao neko ko ne štedi na tenderima, naročito kada je riječ o dodjeljivanju poslova firmama bliskim vlasti.

Tako je UKC RS u avgustu sklopio posao s Prointerom ITSS d.o.o. Banjaluka, kompanijom koja se dovodi u vezu s porodicom Dodik, vrijedan gotovo 730.000 KM, za implementaciju sistema za konsolidaciju poslovne štampe.

Đajić i vicevi

Još jedna od firmi bliskih vladajućim strukturama, Eco Group (firma u vlasništvu Nikoline Janković, bivše supruge Vice Zeljkovića, Dodikovog sestrića) prošle godine dobila je od UKC-a posao zbrinjavanja infektivnog medicinskog otpada, vrijedan 1,54 miliona KM.

U periodu kada je Vlado Đajić trošio milione na tendere podobnim firmama, pojedini mediji izvještavali su da se radnicima UKC-a ne uplaćuju doprinosi. Đajić je na optužbe odgovorio da radnicima u tom trenutku nisu bili uplaćeni doprinosi zbog dugova nastalih u godinama prije nego što je on došao na čelo najveće zdravstvene institucije u RS.

Ipak, više od svega, direktora UKC RS demantuju konstantni odlasci medicinskog osoblja na rad u inostranstvo.

O Đajićevom odnosu prema zaposlenim i njihovim platama svjedoči i “anegdota” koju je ispričao pred publikom.

Kažu oni meni ‘doktore, kakve su plate u Kliničkom centru kod tebe?’ Kažem ja – plate su male, ali velika su primanja”, našalio se direktor najveće zdravstvene institucije u RS i nastavljajući u istom maniru ispričao vic o podmićivanju ljekara.

(Valter portal)

Idi naVrh

Don't Miss