UNIVERZITET NI NA NEBU NI NA ZEMLJI Ko je sklopio dogovor sa Domom zdravlja Sarajevo?

06.10.2023.

Univerzitet u Goraždu nema akreditaciju. Kako Dom zdravlja Centar može biti nastavna baza? Predsjednik UO Domova zdravlja KS je i predsjednik Senata u Goraždu. Tužilaštvo prima prijave. Mijenjaju se vlasnici. Diplome se izdaju

Piše: Rubina ČENGIĆ

Javna ustanova Dom zdravlja Centar (Kanton Sarajevo) je krajem 2022. godine postala nastavna baza za studente Medicinskog fakulteta Internacionalnog univerziteta iz Goražda.

To praktično znači da je Dom zdravlja mjesto u kojem studenti trebaju obavljati praktičnu nastavu , odnosno biti nastavna baza.

No,  to je tek prvi problem. Jer ovaj Dom zdravlja nema potrebne kapacitete da bi bio nastavna baza.  Recimo, nastavna baza Univerziteta iz Goražda prethodno je bio Klinični centar Univerziteta u Sarajevu. No, ta suradnja nije nastavljena.

Kakva je veza između Doma zdravlja KS i Internacionalnog univerziteta Goražde pokušavamo shvatiti i kroz činjenice da je Ademir Spahić, od maja 2021. predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS, ali od oktobra 2022. postaje predavač u Goraždu.

Onda i docent, pa i predsjednik Senata Univerziteta.

Tri krivične prijave

Univerzitet je u septembru 2023. godine izgubio akreditaciju Agencije za razvoj visokog obrazovanja u BiH.

– Oni su u septembru izgubili našu akreditaciju koja je svakako bila uslovna. Sada je na potezu kantonalno Ministarstvo obrazovanja u Goraždu – kažu u Agenciji.

Razlozi za gubitak akreditacije su nepoznati, ali je poznato da je protiv uprave IU u Goraždu kod Kantonalnog tužilaštva BPK postoje tri krivične prijave protiv ove ustanove.

U Tužilaštvu BPK-a formirana su tri predmeta koja se odnose na Internacionalni univerzitet U Goraždu. Predmeti su u fazi prijave. Postupajući tužioci poduzimaju radnje u skladu sa ZKP-u FBiH i fazom postupka – piše Aida Obuća, stručna saradnica za odnose s javnošću u Kantonalnom tužilaštvu BPK-a.

Direktor je potpisnik

Menadžment Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, kako su se potpisali ispod odgovora na pitanje portala Interview.ba, objašnjava da je Ugovor između ove dvije institucije sačinjen 16.12.2022. godine”

Upravni odbor JUDZKS nije nadležan da daje saglasnost na ovu vrstu ugovora. Potpisivanje ovakvih ugovora je u nadležnosti generalnog direktora ustanove – pojašnjava Menadžment.

Ugovor s Domovima zdravlja KS potpisan krajem prošle godine

Kažu da činjenica da je IU izgubio akreditaciju HEA-e nije uticala na ugovor.

-Za isto smo saznali iz sredstava javnog informisanja, a zvaničnu obavijest od strane Internacionalnog univerziteta u Goraždu do danas nismo dobili, a nije nam poznato da je iz tog razloga Internacionalni univerzitet u Goraždu zatvoren –  piše Menadžment.

Sukob prijavljuje onaj ko je u sukobu

Cijene i da predsjednik UO Domova zdravlja KS Spahić – nije u sukobu interesa.

Predsjedik UO Domovi zdravlja KS ujedno je i predsjednik Senata na Univerzitetu Goražde

Ugovor je potpisan prije nego što je dr. sci. Ademir Spahić dobio funkcije na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu. Sukob interesa prijavljuje osoba koja je u sukobu interesa, mada nismo bili dužni voditi takav postupak u navedenom slučaju i, koliko nam je poznato, konkretna stvar ne upućuje na sukob interesa – piše Menadžment.

Zastupnica u Skupštini kantona Sarajevo i predsjednica  skupštinske Komisije za zdravstvo Fatima Gavrankapetanović-Smajlović kaže da ne zna ništa o ovom ugovoru.

Teško mi je govoriti da li je to sukob interesa, mislim da je to teško odrediti, možda i nije, ali bismo mogli razgovarati o tome da li je to moralno – kaže Gavrankapetanović-Smajlović.

Univerzitet na prodaju

U samom Univerzitetu niko ne odgovara na pozive na brojeve telefona navedene kao kontakti institucije ni na web-strani ni na profilu na facebooku, ni na oglasima za upis studenata.

Prema podacima sa web-strane Finansijsko-informatičke agencije Univerzitet je osnovan 2014. godine, a osnivači su Efe Mehmet Naci, Elma Brutus i Emir Duranović sa približno istim udjelom u osnovačkom kapitaju, a prema Registru poslovnih subjekata u BiH osnivač je Mohammad Jalal Khamis.

Prema web-strani Univerziteta rektor je Sejad Mačkić (nekada direktor Agencije za sigurnost hrane u BiH), prema podacima FIA-e Hajriz Bećirović, prema Registru  Šefket Krcić.

U vrijeme nastajanja ovog teksta Univerzitet bez akreditacije je predmet trgovine –  kod Ministarstva obrazovanja u Vladi Bosanskopodrinjskog kantona navodno postoje ponude četiri zainteresovana kupca. Jedan od njih je navodno Sirijac sa američkim državljanstvom Mohammad Jalal Khamis iz Čikaga, inače beogradski student medicine.

Bećirović: Svjestan nezakonitosti

Univerzitet je krajem 2022. godine bio u centru pažnje zbog sukoba između  tadašnjeg rektora Hajriza Bećirovića i uprave Univerziteta.

Otišao sam kada sam postao svjestan nezakonitosti kojima se bave i izvještaj u kom sam napisao sva svoja saznanja sam dostavio Ministarstvu obrazovanja u Vladi Bosanskopodrinjskog kantona – kaže Bećirović.

Bećirović: Dostavio sam izvještaj

U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na upit portala Interview.ba o tom izvještaju kažu da njima nije dostavljen Izvještaj o radu Internacionalnog Univerziteta u Goraždu krajem 2022. godine koji bi bio potpisan od strane tadašnjeg rektora Bećirović Hajriza”.

Prema pisanju medija Univerzitet je 2021. i 2022. godine navodno izdao doktorske diplome za dva doktora stomatologije i jednog doktora medicine iako nema uslova za doktorski studij.

Gotovo u isto vrijeme je Komora zdravstvenih tehničara svih profila za FBiH SIPA-i uputila izvještaj o 86 državljana Italije koji su na osnovu diploma tog Univerziteta zatražili licence.

Tada su, prema informacijama iz Komore, iz uprave Univerziteta rekli da oni nisu izdali te diplome.

No, bez obzira što nemaju akreditaciju Internacionalni Univerzitet je ljetos raspisao konkurse za prijem novih studenata zdravstvenih, tehničkih, društvenih i edukacijskih nauka.

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss