SAZNAJEMO: O sudbini Sebije Izetbegović danas raspravlja Vlada FBiH

Izvori bliski portalu Interview.ba tvrde da će ministar zdravstva FBiH danas konačno pokrenuti pitanje smjene Sebije Izetbegović, odnosno dati “usmenu informaciju o stanju u UO KCUS”

Piše: S. KURT

Ministar zdravstva u Vladi Federacije BiH Nediljko Rimac na današnjoj će sjednici za dnevni red predložiti proceduru smjene aktualne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Kako Interview nezvanično saznaje, ukoliko ova inicijativa bude usvojena trebalo bi manje od mjesec dana da se procedura provede i Izetbegović bude smijenjena.

Izvor blizak našem portalu podsjeća nas da je  smjena direktorice KCUS-a trebala davno biti na dnevnom redu, zapravo odmah nakon što je odlukom Senata Univerziteta u Sarajevu ostala bez mjesta profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Šta kaže Statut?

Također, članica Upravnog odbora KCUS-a Lejla Brčić kazala nam je  da je u maju osobno obavijestila resorno ministarstvo zdravlja FBiH, pa i Vladu FBiH o tome kako je neophodno razmotriti status direktorice Izetbegović.

Podsjećamo, prema članu 44 Statutu KCUS-a :

– Za generalnog direktora može biti imenovano lice koje pored općih uvjeta predviđenih Zakonom, ispunjava i sljedeće uvjete: VSS – završen medicinski fakultet, završena specijalizacija iz djelatnosti UKC-a, nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta, da je afirmirani stručni i naučni radnik u oblasti medicine, da ima radno iskustvo od najmanje pet godina u struci, da posjeduje znanje iz javnog menadžmenta.

Lejla Brčić kazala je da nakon odluke Senata nije bilo više dileme.

– Odluka Senata bila je konačna i nije nas obavezivao sudski postupak. Bili smo dužni da postupamo po toj odluci jer sadašnja direktorica ne ispunjava uvjete  – dodaje ona.

Moglo je i ranije

Izvori bliski našem portalu ističu i kako je još tada ministar Rimac mogao pokrenuti pitanje smjene.

To su mogli pokrenuti i članica, odnosno član UO, koji su delegirani iz Vlade FBiH. Zašto nisu ne znam. Također, prema mojim saznanjima, ministar je imao pravo da čak i smijeni UO ukoliko se određeno pitanje ne stavi na dnevni red, a moralo bi – kaže naš izvor.

Inače, prema našim saznanjima Pravna služba KCUS-a već je pripremila tekst novog konkursa.

 Tako je prema Statutu KCUS-a. Konkurs se raspisuje najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata. To mora biti najkasnije do 9. oktobra ove godine. No, pitanje je šta će se dešavati obzirom na odnos snaga u Upravnom odboru. To bi moglo zakomplikovati stvari, naročito ako konkurs i eventualni novi direktor budu izabrani po nalogu i nahođenju sadašnje direktorice. No, očito je da se njima iz nekog razloga žuri  – kaže nam izvor blizak Kliničkom centru.

Smjena je poruka

Odlazak Sebije Izetbegović s čela KCUS je izvjestan.  No, pitanje je bilo hoće li dočekati kraj mandata pa biti  zamijenjena ili biti smijenjena zbog mnogobrojnih (sad već dokazanih) manipulacija oko prijavljivanja diploma i stečenog obrazovanja.

Brčić je istaknula kako nije svejedno koji će scenario biti u pitanju.

Smjena bi bila poruka  – kazala je.

Da li tako smatra i ministar Rimac, znat ćemo jako, jako brzo.

 

Prethodna vijest

MOŽE LI RS FINANSIRATI POVLAČENJE IZ INSTITUCIJA Samo za finansiranje državnih službenika Dodiku je potrebno 330 miliona KM!

Naredna vijest

REKONSTRUKCIJA VLADE KS: Krstić kolateralna šteta, Marjanović zadovoljno trlja ruke