SAZNAJEMO: O sudbini Sebije Izetbegović danas raspravlja Vlada FBiH

21.09.2023.

Izvori bliski portalu Interview.ba tvrde da će ministar zdravstva FBiH danas konačno pokrenuti pitanje smjene Sebije Izetbegović, odnosno dati “usmenu informaciju o stanju u UO KCUS”

Piše: S. KURT

Ministar zdravstva u Vladi Federacije BiH Nediljko Rimac na današnjoj će sjednici za dnevni red predložiti proceduru smjene aktualne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Kako Interview nezvanično saznaje, ukoliko ova inicijativa bude usvojena trebalo bi manje od mjesec dana da se procedura provede i Izetbegović bude smijenjena.

Izvor blizak našem portalu podsjeća nas da je  smjena direktorice KCUS-a trebala davno biti na dnevnom redu, zapravo odmah nakon što je odlukom Senata Univerziteta u Sarajevu ostala bez mjesta profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Šta kaže Statut?

Također, članica Upravnog odbora KCUS-a Lejla Brčić kazala nam je  da je u maju osobno obavijestila resorno ministarstvo zdravlja FBiH, pa i Vladu FBiH o tome kako je neophodno razmotriti status direktorice Izetbegović.

Podsjećamo, prema članu 44 Statutu KCUS-a :

– Za generalnog direktora može biti imenovano lice koje pored općih uvjeta predviđenih Zakonom, ispunjava i sljedeće uvjete: VSS – završen medicinski fakultet, završena specijalizacija iz djelatnosti UKC-a, nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta, da je afirmirani stručni i naučni radnik u oblasti medicine, da ima radno iskustvo od najmanje pet godina u struci, da posjeduje znanje iz javnog menadžmenta.

Lejla Brčić kazala je da nakon odluke Senata nije bilo više dileme.

– Odluka Senata bila je konačna i nije nas obavezivao sudski postupak. Bili smo dužni da postupamo po toj odluci jer sadašnja direktorica ne ispunjava uvjete  – dodaje ona.

Moglo je i ranije

Izvori bliski našem portalu ističu i kako je još tada ministar Rimac mogao pokrenuti pitanje smjene.

To su mogli pokrenuti i članica, odnosno član UO, koji su delegirani iz Vlade FBiH. Zašto nisu ne znam. Također, prema mojim saznanjima, ministar je imao pravo da čak i smijeni UO ukoliko se određeno pitanje ne stavi na dnevni red, a moralo bi – kaže naš izvor.

Inače, prema našim saznanjima Pravna služba KCUS-a već je pripremila tekst novog konkursa.

 Tako je prema Statutu KCUS-a. Konkurs se raspisuje najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata. To mora biti najkasnije do 9. oktobra ove godine. No, pitanje je šta će se dešavati obzirom na odnos snaga u Upravnom odboru. To bi moglo zakomplikovati stvari, naročito ako konkurs i eventualni novi direktor budu izabrani po nalogu i nahođenju sadašnje direktorice. No, očito je da se njima iz nekog razloga žuri  – kaže nam izvor blizak Kliničkom centru.

Smjena je poruka

Odlazak Sebije Izetbegović s čela KCUS je izvjestan.  No, pitanje je bilo hoće li dočekati kraj mandata pa biti  zamijenjena ili biti smijenjena zbog mnogobrojnih (sad već dokazanih) manipulacija oko prijavljivanja diploma i stečenog obrazovanja.

Brčić je istaknula kako nije svejedno koji će scenario biti u pitanju.

Smjena bi bila poruka  – kazala je.

Da li tako smatra i ministar Rimac, znat ćemo jako, jako brzo.

 

Idi naVrh

Don't Miss