ZASJEDA UO Hoće li Sebija Izetbegović dočekati kraj mandata ili će njena smjena biti poruka?

13.09.2023.

Vlada FBiH mogla je već prije nekoliko mjeseci smijeniti Sebiju Izetbegović s čela KCUS-a jer ne ispunjava uvjete. Pitanje je šta se čeka i hoće li ta tačka biti ovih dana na sjednici UO

Piše: Senka KURT

Hoće li Sebija Izetbegović biti smijenjena s čela Kliničkog centra u Sarajevu ili će se čekati da joj istekne mandat u januaru iduće godine?

To je pitanje na koje u ovom momentu nema pravog odgovora.

No, odgovor bi mogao stići već u petak kada bude izvjesno hoće li u ponedjeljak, 18. septembra biti održana sjednica Upravnog odbora KCUS. Odnosno, hoće li uopće na dnevnom redu biti razmatrana suglasnost za objavu konkursa za novog direktora/direktoricu najveće zdravstvene ustanove u BiH.

Pripremljen konkurs?

Kako Interview.ba nezvanično saznaje Pravna služba KCUS-a već je pripremila tekst novog konkursa.

Tako je prema Statutu KCUS-a. Konkurs se raspisuje najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata. To mora biti najkasnije do 9. oktobra ove godine. No, pitanje je šta će se dešavati obzirom na odnos snaga u Upravnom odboru. To bi moglo zakomplikovati stvari, naročito ako konkurs i eventualni novi direktor budu izabrani po nalogu i nahođenju sadašnje direktorice. No, očito je da se njima iz nekog razloga žuri  – kaže nam izvor blizak Kliničkom centru.

Statut KCUS-a o izboru novog rukovoditelja

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH u aprilu prošle godine imenovala je (novi) Upravni odbor KCUS-a. Na mjestu predsjednika ostao je Jasmin Kapetanović, a za članove/članice izabrani su Lejla BrčićErnela EminovićMuvedeta Butmir- ĆedićAjdin ZulićDiana Štimjanin – KoldžoNusret PopovićMladen ČuturićAmra Karić i Josip Nikolić.

Upravni odbor, na žalost, nije se naradio. Sjednice „u živo“ nisu održane već mjesec, dva.

No, da će nova sjednica ipak biti ovih dana potvrdila je Lejla Brčić.

Do petka odluka

Ona kaže da je prije koji dan stigao mail u kojem se od članica i članova UO traži da se izjasne da li će 18. septembra (u ponedjeljak) imati mogućnost da budu na sjednici.

Do sada je polovina članova rekla da hoće.

No, zvaničnog saziva sjednice još nema. Kao ni materijala. Ako i bude sjednice očekujem da ćemo materijal dobiti do kraja sedmice. Tako da ne znam šta bi  moglo biti na dnevnom redu – kaže nam Brčić.

Razmatrati status direktorice

Ističe kako je osobno obavijestila resorno ministarstvo zdravlja FBiH, pa i Vladu FBiH o tome kako je neophodno razmotriti status direktorice Izetbegović, a nakon što joj je oduzeto nastavničko zvanje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Podsjećamo, prema Statutu KCUS-a članu 44. ističe se:

– Za generalnog direktora može biti imenovano lice koje pored općih uvjeta predviđenih Zakonom, ispunjava i sljedeće uvjete: VSS – završen medicinski fakultet, završena specijalizacija iz djelatnosti UKC-a, nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta, da je afirmirani stručni i naučni radnik u oblasti medicine, da ima radno iskustvo od najmanje pet godina u struci, da posjeduje znanje iz javnog menadžmenta.

Statut članom 53. također definira da generalni direktor može biti razriješen i prije isteka mandata na koji je imenovan.

Zašto nije smijenjena?

Lejla Brčić nema odgovor na pitanje zašto Izetbegović nije smijenjena.

Odluka Senata bila je konačna i nije nas obavezivao sudski postupak. Bili smo dužni da postupamo po toj odluci jer sadašnja direktorica ne ispunjava uvjete  – dodaje ona.

lejla brcic
Brčić: Vrijeme je bilo za smjenu

Što se tiče spekulacija kako Upravni odbor, kojim rukovodi Jasmin Kapetanović, blizak suradnik Sebije Izetbegović, može izglasati novi konkrus, Brčić kaže:

Ta većina može izglasati konkurs. Ali, moraju dobiti suglasnost Vlade FBiH ukoliko bi eventualno izabrali novog direktora, što se, vjerujem neće dogoditi. No, Vlada FBiH u svakom momentu može smijeniti direktoricu. Zašto to ne radi? Ne vjerujem  u priče o nekim dogovorima kako se dogovaralo s Bakirom Izetbegovićem da se „sačuva direktorica“. Mislim da je više riječ o tromosti, bahatosti u koaliciji, o nagađanju kome će pripasti to mjesto – iskrena je Brčić.

Kad je podsjećamo da su predstavnici Trojke gromoglasno odmah nakon izbora najavljivali da će smjena na čelu KCUS-a biti prioritet novih federalnih vlasti, Brčić nam kaže:

Slažem se da je ovo bilo pitanje gubitka povjerenja. To s jedne strane. S druge. Vlada je bila dužna da smijeni direktoricu jer ne ispunjava uvjete.

Na pitanje šta se čeka. Je li zapravo riječ o tome da se čeka istek mandata Sebije Izetbegović (januar 2024.) kako bi se izbjegla njega smjena, Brčić ne bi da spekulira.

No, ističe: – Smjena bi bila poruka.

A poruka je najmanje što se očekuje od nove vlasti. Koja više nije ni tako nova. Zvanično, u maju je Izetbegović izgubila posao na Medicini. Mjesec kasnije i sama je potpisala otkaz.

Prolaze mjeseci

Od tada je prošlo skoro četiri mjeseca.

U međuvremenu protiv predsjednika UO KCUS-a Jasmina Kapetanovića podnesena je krivična prijava jer je s dnevnog reda Upravnog odbora skinuo tačku o legalnost ostanka Sebije Izetbegović na čelu KCUS-a. Bilo je to u aprilu.

Pitanje ostanka Sebije Izetbegović na funkciji direktorice KCUS-a veliko je iskušenje za Trojku. I obećanja koja su data.

Idi naVrh

Don't Miss