SAZNAJEMO UO KCUS-a neće u ponedjeljak raspravljati o smjeni Sebije Izetbegović

15.09.2023.

Pitanje odlaska Sebije Izetbegović s mjesta direktorice KCUS-a odavno nije samo pitanje isteka mandata. Već smjene, jer direktorica od maja ove godine ne ispunjava uvjete

Piše: Senka KURT

Upravni odbor Kliničkog centra u Sarajevu neće na sjednici u ponedjeljak razmatrati proceduru pokretanja razriješenja aktualne direktorice Sebije Izetbegović.

Na dnevnom redu 7. redovne sjednice, koja je sazvana za 18. septembar nema ove tačke dnevnoga reda.

Članovi i članice UO (predsjednik Jasmin Kapetanović, te Lejla Brčić, Ernela Eminović, Muvedeta Butmir- Ćedić, Ajdin Zulić, Diana Štimjanin – Koldžo, Nusret Popović, Mladen Čuturić, Amra Karić i Josip Nikolić) razmatrat će odluke o realiziranju programa finansijske konsolidacije, finansijsko poslovanje KCUS.a, izmjenu Pravilnika o javnim nabavkama…

Prije nekoliko dana objavili smo kako imamo nezvanična saznanja da se unatoč tome priprema tekst konkursa za izbor novog rukovoditelja najveće zdravstvene institucije u BiH.

Odnos snaga u UO

Prema Statutu KCUS – a konkurs se raspisuje najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata. To mora biti najkasnije do 9. oktobra ove godine.

No, naveli smo također i sumnje da je moguće i kompliciranje procesa obzirom na odnos snaga u Upravom odboru.

U prijevodu, na čelu UO je blizak prijatelj Sebije Izetbegović, a u samom Odboru još nekoliko osoba bliskih njoj.

No, pitanje odlaska Sebije Izetbegović s mjesta direktorice KCUS-a odavno nije samo pitanje isteka mandata. Već smjene, jer direktorica od maja ove godine ne ispunjava uvjete.

Šta kaže Statut KCUS-a?

Tada je i zvanično, a nakon odluke Senata Univerziteeta u Sarajevu dobila otkaz na Medicinskom fakulteta. Mjesec dana kasnije i sama je potpisala otkaz.

Prema Statutu KCUS-a (član 44) za generalnog direktora može biti imenovano lice koje pored općih uvjeta predviđenih Zakonom, ispunjava i sljedeće uvjete: VSS – završen medicinski fakultet, završena specijalizacija iz djelatnosti UKC-a, nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta, da je afirmirani stručni i naučni radnik u oblasti medicine, da ima radno iskustvo od najmanje pet godina u struci, da posjeduje znanje iz javnog menadžmenta.

Gubitkom posla redovne profesorice Sebija Izetbegović ne ispunjava uvjete Statuta.

Upozorava na to već mjesecima članica Upravnog odbora Lejla Brčić, koja je tražila donošenje odluke o pokretanju procedure razvješenja direktorice KCUS-a.

Odluka Senata je bila konačna

Na jednoj od sjednica ovu je tačku skinuo s dnevnog reda predsjednik UO Jasmin Kapetanović. Zbog toga je protiv njega podnesena krivična prijava.

Brčić o toj prijavi nema saznanja. No, nema ni odgovor na pitanje zašto Izetbegović nije smijenjena, odnosno zašto nije pokrenuta inicijativa, kako je to tražila.

Odluka Senata bila je konačna i nije nas obavezivao sudski postupak. Bili smo dužni da postupamo po toj odluci jer sadašnja direktorica ne ispunjava uvjete   – kazala nam je prije koji dan.

Dodala je i kako Vlada FBiH u svakom momentu može smijeniti direktoricu KCUS-a.

Zašto to ne radi? Ne vjerujem  u priče o nekim dogovorima kako se dogovaralo s Bakirom Izetbegovićem da se „sačuva direktorica“. Mislim da je više riječ o tromosti, bahatosti u koaliciji, o nagađanju kome će pripasti to mjesto – iskrena je Brčić.

Gubitak povjerenja

Ona je također potvrdila da je pitanje opstanka Sebije Izetbegović na čelu KCUS-a pitanje povjerenja u nove vlasti Trojke, koje su glasno i često to pitanje i u kampanji, te i nakon nje isticale kao prioritet.

Slažem se da je ovo bilo pitanje gubitka povjerenja. To s jedne strane. S druge. Vlada je bila dužna da smijeni direktoricu jer ne ispunjava uvjete – kazala je Brčić.

Nije htjela spekulirati da li se zapravo sve radi kako bi Sebija Izetbegović u fotelji direktorice dočekala kraj mandata (januar 2024.)  i izbjegla smjenu.

Smjena bi bila poruka – zaključuje Brčić.

Dok se ne razjasne stvari, ostaje pitanje – kakvu sad poruku šalju vlasti Trojke?

Idi naVrh

Don't Miss