MI ODLAZIMO, DOLAZI RADNA SNAGA I radnike uvozimo, zar ne?!

Najveći broj stranih državljana koji rade u BiH dolaze iz Turske, susjedne Srbije, Hrvatske, Kine i Bangladeša. I, prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH, uglavnom rade na građevini i u ugostiteljstvu

Ashok Tamang se prije godinu i pol dana oprostio od supruge, 14-godišnje kćerke i  tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje, piše Radio Slobodna Europa.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Domaći poslodavci bi mogli zaposliti na desetine tisuća stranih radnika, jer radne snage već godinama nedostaje u mnogim industrijskim granama.

Sporost administracije

U tome ih sprječava sporost administracije, kažu iz entitetskih udruženja poslodavaca. Navode da je izdavanje radne dozvole strancima “neizvjestan proces, koji često traje i do godinu dana”.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine svake godine utvrđuje kvotu za uvoz stranih radnika, na osnovu informacija entitetskih zavoda za zapošljavanje. Ove godine su poslodavci dobili dozvolu da zaposle skoro 4.000 radnika.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao raditi u sarajevskoj građevinskoj tvrtci “Omega Group”, kako bi sebi i obitelji osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za europske zemlje.

Uvjeti rada

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uvjetima rada i smještaja.

Uz plaću od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plaće često iznose samo par stotina američkih dolara.

Tamang: Većinu zarade šalje kući, u Nepal (Foto: RSE)

Nisam još išao kući. Planiramo sad ići u narednih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju – kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Niske kvote za zapošljavanje

Predsjednik Unije poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović tvrdi da je nedavno čuo da bi bez radnika iz Napala izgradnja sarajevske pruge trajala puno duže.

Jako ih hvale kao radnike, a čini se da su i oni zadovoljni – kaže Adnan Smailbegović.

Strani radnici su na dobrom glasu

Zapošljavanje stranih državljana u nekim slučajevima ne ulazi u kvotu koju odobrava država. Tu spada zapošljavanje visokoobrazovanih kadrova, zaposlenje po osnovu međunarodnog sporazuma, rad gostujućih profesora ili profesionalnih sportista.

Smailbegović objašnjava da niske državne kvote još uvijek nisu problem, jer ih poslodavci ionako ne mogu dostići zbog sporih administrativnih procedura pri zapošljavanju stranih radnika.

Kvote još nisu zapele, jer vam spore procedure onemogućavaju da uopće dostignete kvotu. Ali, kad se procedure slože i ubrzaju, onda će se kvote pojaviti kao problem – kaže Smailbegović.

Koliko se čekaju radne dozvole?

Dodaje da je poslodavcima potrebno šest mjeseci do godinu dana da ishoduju radne dozvole stranim radnicima. Kaže da je proces neizvjestan, jer se u završnoj fazi događa da BiH odbije izdati vize radnicima.

Jutros sam imao jedan slučaj zbog kojeg sam bio u Uredu za poslove sa strancima BiH. Dvije naše tvrtke zapošljavaju petnaest Pakistanaca i poslije osam mjeseci su sve procedure završene. I onda na kraju naše veleposlanstvo nije izdalo vize. Zašto, ne znam – kaže Smailbegović.

Dodaje kako je neophodna nostrifikacija diplome (priznavanje strane diplome), čak i za najobičnijeg pomoćnog radnika, poput sobarica u hotelu. Zatim se traži radna dozvola od zavoda za zapošljavanje, nakon čega ide provjere u Uredu za strance BiH. Na kraju se čeka poziv za vize.

I kraju dođete u ambasadu i tu vas ili odbije ili čekate. Imao sam slučaj u jednoj firmi gdje je postupak izdavanja vize trajao šest mjeseci. Sve završeno i samo viza traje šest mjeseci – kaže on.

Napominje da je kvote, koje određuje Vijeća ministara BiH, nemoguće doseći uz ovakve procedure.

Liberalizacija uvoza radne snage  

Poslodavci predlažu da država liberalizira uvoz radne snage. Smailbegović dodaje da je poslodavcima u interesu da nađu radnike koji žele raditi, pa bi, navode, država trebala ubrzati i pojednostaviti procedure.

Dodaje da je procjena Udruženja poslodavaca da trenutno tržištu rada u BiH nedostaje oko 30.000 radnika, ali da bi te potrebe rasle ako bi se liberaliziralo. Objašnjava da trenutno poslodavci koji imaju priliku da šire poslovanje to ne rade.

– Ne razmišlja nitko o proširenju, jer zna da nema radne snage. A državna administracija tako koči razvoj – kaže on.

Nezaposlenost je u BiH smanjena za trećinu u posljednjih šest godina. Trenutno se na evidencijama dva zavoda za zapošljavanje u entitetima Republika Srpska i Federacija BiH nalazi oko 336.000 nezaposlenih građana BiH.

Smailbegović ističe da poslodavci ne mogu naći radnu snagu na zavodima, jer veliki broj registriranih ne traže posao, ali zadržavaju status nezaposlenih kako bi imali zdravstveno osiguranje, što im omogućavaju domaći propisi.

Prema Smailbegovićevim riječima, udruženje je sudjelovalo u izradi prijedloga izmjena zakona o posredovanju pri zapošljavanju, kako bi se tim ljudima riješilo zdravstveno osiguranje na neki drugi način.

Dodaje da bi država morala omogućiti da i studenti i umirovljenici, koji to žele, mogu legalno raditi. Trenutno zaposleni studenti automatski gube status redovnog studenta, dok poslodavci umirovljenicima koje eventualno zaposle moraju plaćati pune doprinose.

Dakle, uz liberalizaciju uvoza radne snage moramo i lokalno tržište rada liberalizirati – kaže Smailbegović.

Nedostaje radnika u građevini i ugostiteljstvu

Objašnjava kako najviše radne snage nedostaje u građevinskom i ugostiteljskom sektoru, te u industrijskoj proizvodnji.

Europa je otvorila granice za zapošljavanje, pa su brojni bh. građani otišli ka Zapadu za boljim uvjetima i većim plaćama, poput Nepalaca koji dolaze u BiH.

Samo Njemačkoj danas nedostaje oko milijun i pol radnika. Tako da smo dio lanca tih radnih migracija koje su posljednjih godina općeprisutan trend, koji neće baš lako ni brzo stati. Nemoguće je to zaustaviti, ali se sigurno može smanjiti – kaže Smailbegović.

U RS ubrzavaju izdavanje dozvola 

Saša Ačić, direktor Unije udruženja poslodavaca u entitetu Republika Srpska, kaže da procjenjuje da će u narednih pet godina samo poslodavcima iz ovog entiteta trebati između 20.000 i 30.000 stranih radnika.

U ovom entitetu, prema njegovim riječima, procedura izdavanja radnih dozvola stranim radnicima skraćena je na oko dva mjeseca, ali da će “to morati brže”.

Kaže da bi BiH trebala raditi, po uzoru na Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku, koje trenutno stranim državljanima izdaju 50.000 do 60.000 radnih dozvola godišnje.

Naša populacija u velikoj mjeri napušta ovaj prostor i odlazi u zemlje razvijenijih ekonomija, a za one poslove koje nudimo mi u BiH ne postoji interes radne snage na evidencijama zavoda za zapošljavanje. Tako da je izvjesno da poslodavci ne mogu računati na ono što mi imamo na evidenciji, a epilog je da mi već imamo značajno prisustvo strane radne snage – objašnjava Ačić.

Zavod za zapošljavanje FBiH je 2021. godine proveo istraživanje tržišta rada, anketirajući oko 1.290 tvrtki s oko 75.000 radnika.

Anketa je pokazala da je više od polovine poslodavaca planiralo novo zapošljavanje, iskazujući potrebu za više od 6.300 radnika.

Lakši i unosniji poslovi

Inače, kako piše N1, najveći broj stranih državljana koji rade u BiH dolaze iz Turske, susjedne Srbije, Hrvatske, Kine i Bangladeša. I, prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH, uglavnom rade na građevini i u ugostiteljstvu, podaci su Službe za poslove sa strancima BiH.

Trenutno u BiH odobren privremeni boravak po osnovu rada ima 2849 stranih državljana od kojih je 790 stranih državljana po osnovu rada bez radne dozvole, te 2059 po osnovu rada s radnom dozvolom – kazali su iz Službe za poslove sa strancima.

Radnici u BiH sada radije biraju relativno lakše i unosnije poslove, pa je majstore poput armirača, koji rade na otvorenom, u teškom položaju, teško naći. Zato nerijetko na gradilištima vidimo Turke, Kurde, pa čak i Bangladešane.

Najtraženija zanimanja

U BiH su trenutno najtraženija zanimanja u građevinskom sektoru, tesari, armirači. Zavarivača, sektor transporta, vozača kamiona, uslužnih djelatnosti, trgovine, nedostaje od hotelijerstva, ugostiteljskih objekata, čistačica, spremačica, a nedostaje i postolara, mehaničara – kaže Dominik Raškaj iz Boljiposao.ba.

Ponuda i plaće koje se danas nude, ipak nisu dovoljne za veliki broj bh građana. Mnogi zbog toga radije biraju otići iz zemlje. Zbog čega su redovi pred veleposlanstvima, posebno njemačkim, nekada nepregledni.

Kao uzrok koji navode sami građani, kao i poslodavci koji s nama kontaktiraju jest najviše ova trenutna politička situacija, a na drugom mjestu stavljaju primanja koja su nedovoljna za standard života u matičnoj zemlji – dodao je Raškaj.

A prosječna plaća u BiH, trenutno prelazi tek nešto više od 600 EUR, ili 1280 KM.

Samo u susjednoj Hrvatskoj veća je za 400 EUR, i doseže skoro 1133 EUR ili 2200 KM.

(RSE/N1)

 

Prethodna vijest

MIRNO SPAVAJ, NANO, SVE JE ZAKLJUČANO “Heroji” koji su pobjegli

Naredna vijest

NAKON REVIZIJE KCUS-A Pravilo je da za Sebiju ne vrijede pravila