Interview.ba i Fondacija Infohouse nastavljaju projekat “Čitaj više, misli više”

31.07.2023.

Fondacija INFOHOUSE će putem svog portala www. Interview.ba od 1. avgusta 2023. implementirati jednogodišnji projekat „Čitaj više, misli više“, koji finansijski podržava Europska zaklada za demokraciju (EED)

Zajednički je cilj da se kroz produkciju i objavljivanje tekstova poveća pristup građana tačnim, transparentnim i objektivnim informacijama o političkim i društvenim događajima u vremenu teške političke krize u Bosni i Hercegovini.

Politička i društvena stvarnost u Bosni i Hercegovini mogla bi se opisati riječima – blokada, opstrukcije, konstantni nesporazumi, zategnuti odnosi. Ni nove vlasti, koje su izabrane nakon oktobarskih izbora prošle godine nisu, na žalost, građanima i građankama ponudile nadu u bolju budućnost. Sukobi su gotovo svakodnevni, politička prepucavanja zasjenjuju i ono malo napretka koji je ostvaren – kazala je koordinatorica projekta Senka Kurt.

Istakla je da na žalost, takve politike dovode do masovnog odlaska ne samo mladih, nego i čitavih porodica iz Bosne i Hercegovine.

Oni koji ostaju zabrinuti su za budućnost, prepušteni vlastima koji odlučuju o njihovoj sigurnosti, zdravlju, obrazovanju.

Posebno je istaknula usvajanje Zakona u Republici Srpskoj kojim se na scenu vratila kriminalizacija klevete.

To će u mnogome zaustaviti slobodu govora, izražavanja, misli u cijeloj BiH. I zbog toga je ovakav projekat prijeko potreban. Građani i građanke Bosne i Hercegovine zaslužuju tačne, profesionalne, objektivne informacije, te i novinare koji štiteći kreditilitet profesije znaju na koji način informacije prezentirati građanima – dodala je Kurt.

Cilj nam je kroz serijal tekstova naših kolega_ica novinara i novinarki iz cijele BiH utjecati na promjeni narativa o Bosni i Hercegovini, kao „neodrživoj zajednici“, ponuditi platformu na kojoj je moguće iskazati stavove različitih političkih aktera, međunarodnih zvaničnika, promovirati odgovornu vladavinu, privrženost europskim integracijama.

Smatramo da je aktuelna situacija u BiH već dugo rezultat nedostatka dijaloga, političke volje, nedostatka konsenzusa, ali i zajedničke vizije o tome kako je moguća BiH po mjeri sviih njenih građana.

Novinarkama i novinarima, koji budu kreirali i objavljivali svoje tekstove dajemo slobodan i neovisan prostor za diijalog, kritička promišljanja i analize demokratskih procesa koje BiH vode ne samo do Europske unije nego i do trajnoga mira.

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss