PORODICA traga za nestalim, MUP neće da hapsi bez dokaza

16.06.2023.

Porodica i prijatelji  već 15 dana tragaju za sugrađaninom Hamidom Ferhatovićem, koji je nestao 30. maja u Olovu. Otišao je u redovnu jutarnju šetnju iz koje se nije vratio. Jedini pronađeni trag je sjekira za koju vjeruju da je pripadala nestalom. Porodica i građani sumnjaju u cijeli proces. Iz MUP-a ZDK poručuju „ne možemo hapsiti bez dokaza“.

Piše: B. ČORBIĆ

Istraga bez tužitelja

Grupa građana Olova uputila je pismo medijima povodom nestanka njihovog komšije Hamida Ferhatovića kojem se gubi svaki trag od 30. maja. U pismu iznose sumnje u cijeli process te smatraju da se istraga policije i Tužilaštva ZDK vodi neadekvatno.

–  Prije 15 dana, u utorak 30. maja u Olovu je nestao H.F. i od tada mu se gubi svaki trag. H.F. je bio povučen čovjek, suprug, otac, djed koji je penziju stekao kao pripadnik Armije BiH i od tada svoj penzionerski život provodi u Gornjim Čuništima. Ni porodica ne zna ko je tužitelj u ovom slučaju, navodi se u pismu.

Fehatović: Otišao u jutarnju šetnju

Slučajevi po važnosti?

U potragu za nestalim u šumama koje okružuju Čunište u jednom trenutku je bilo uključeno i više od 200 spasilaca Gorskih službi spašavanja Zavidovići i Sarajevo te pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prilikom potrage korišteni su i dresirani psi te dronovi. Porodica i prijatelji se pitaju zašto MUP i Tužilaštvo ZDK ne zanima ovaj slučaj?

– Pitanja je mnogo, ali nema niti jednog odgovora iz MUP-a ili Tužilaštva ZDK. Da li je došlo vrijeme da se slučajevi dijele po važnosti i bitnosti ljudi, pitaju zabrinuti građani.

 Poduzete sve neophodne mjere

Nezadovoljni samim tokom istrage, članovi porodice su policiji su izrazili i sumnje na određenu osobu, s obzirom na činjenicu da je “posljednji viđen s Ferhatovićem”.

Nadležni od potrage nisu odustali kaže za Interview.ba portparol MUP ZDK Elvedin Fišek. Onog trenutka kada je prijavljen nestanak poduzete su sve neophodne mjere.

– Raspisana je potraga i sa svim detaljima koji bi mogli biti od pomoći dostavljeni policijskim službenicima. Policijski službenici Policije Olovo i nadležni organi su na terenu i dalje i obavljaju razgovore, navodi Fišek

Fišek: Ne možemo hapsiti na osnovu špekulacija

Dodaje i da su obavljeni razgovori sa osobama za koje se sumnja da su posljednji put viđene s nestalim. Fišek napominje da razumiju situaciju, ali da ne mogu hapsiti na osnovu špekulacija.

 – Sve dok se ne utvrdi šta se tačno desilo, dok se nestala osoba ne pronađe, iako pojedini imaju sumnje, mi ne možemo hapsiti bez dokaza. Oni tvrde da su tu osobu posljednji put vidjeli sa nestalim, ponovo kažem, ne možemo na osovu špekulacija nekoga lišiti slobode, objašnjava Fišek.

Potraga i dalje traje

Tog dana H.F. je napustio kuću oko 10 sati ujutro i zaputio se u šumu na svoju redovnu šetnju i od tada mu se gubi svaki trag. Već 15 dana skoro 100 komšija i prijatelja obilazi šumu i rijeku Krivaju tražeći nestalog H.F. bez ikakvog uspjeha i traga, objašnjavaju građani.

Potraga za nestalim Ferhatovićem

Prvih nekoliko dana bili su uključeni i psi tragači, ali bez uspjeha. Pronašli su tek njegove ranije tragove, ali za taj dan svi idu samo do jednog mjesta u šumi i tu se gubi svaki dalji trag.

Prema riječima jednog od vodiča pasa H.F. s tog mjesta dalje nije otišao svojim nogama, što stvara ozbiljniju sumnju u kompletan proces istrage koja se dešava u ovom malom mjestu, navodi se u pismu.

Potraga i dalje traje

Porodica nestalog H.F. i dalje moli sve koji su u mogućnosti da se pridruže potrazi za nastalim, jer je sva pomoć dobrodošla. U potragu su se u posljednjih nekoliko dana uključili i rafteri Dobrovoljnog vatrogasnog društva Olovo koji su pretraživali teren duž rijeke Krivaje.

 

Idi naVrh

Don't Miss