NIŠTA OD SANKCIJA Schmidt za sad poništio odluke NSRS

01.07.2023.

Iako su se možda očekivale konkretnije odluke, pa i politička smjena predsjednika RS Milorada Dodika, to se danas nije desilo. Visoki predstavnik s dozom nesigurnosti i oprezom saopštio je dvije odluke. I to one, moglo bi se reći, najbezbolnije.

Piše: B. ČORBIĆ

Reakcija se čekala i konačno dočekala. Neki su možda očekivali više od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, konkretnije odluke, pa čak i smjene. Ali,  to danas nisu dočekali.

Poništene odluke NSRS

Za početak, visoki predstavnik podsjetio je na ono čega su građani odavno svjesni, vladajuća struktura u RS narušila je ustavni poredak i Dejtonski sporazum.
– Nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski sporazum. On je sačinjen, možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat, strašne zločine i ono što su podnosili građani ove zemlje dugo vremena – bez obzira da li se radilo o Srebrenici ili Sarajevu. Na nama je da osiguramo da se takvo ne desi nikada te da osiguramo integriranu demokratsku državu koja poštuje narode i ostale, –  započeo je Schmidt svoje (ko zna koje po redu) vanredno obraćanje.

Schmidt: Sve opcije su na stolu

Potom, ponovo podsjeća, da entitetske skupštine nemaju nadležnost, niti pravo da reguliraju jursidikciju ključnih dejtonskih institucija, kao što je Ustavi sud BiH. Svi prethodni postupci su napad na Ustavni sud BiH i pokušaj, kako navodi Schmdt ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje.

– Uključujući i ključne elemente kao što su odluke visokog predstavnika. Zbog toga sam odlučio da zakon o visokom predstavniku neće stupiti na snagu, a sva procedura koja se tiče donošenja ovakvog zakona je sada završena. Odlučio sam i da zakon NSRS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriiji RS ne stupi na snagu, poručio je Schmidt.

Posljedice avanturizma

Iako politički predstavnci u RS- pokušavaju stvoriti haos ugrožavajući vladavinu prava, ne treba zaboraviti na posljedice avanturizma odluka NSRS, kaže Schmidt. Smatra kako posljedice ne trebaju snositi građani RS.

Zakon o visokom predstavniku neće stupiti snagu, sva procedura je završena i prije nego je počela. Na snagu, kaže Schmidt neće stupiti ni odluka NSRS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

– S obzirom da smo imali antidejtonske zakone u NSRS odlučio sam da izmjenim Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojim se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo. Dakle, ovo se definiralo na način da se ne dira imunitet članova parlamenta. Ali znate na raspon bonskih ovlasti, sve opcije su na stolu, kazao je Schmidt naglasivši da svi oni koji podrivaju ustavni poredak moraju biti procesuirani.

Kazna do pet godina zatvora

Izmjena Krivičnog zakona koju je donio OHR odnosi na procesuiranje neprovođenja odluka visokog predstavnika, za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Prema Schmidtovoj odluci, iza članka 203. Krivičnog zakona dodaje se novi članak 203.a koji glasi:

 

“Neprovođenje odluka visokog predstavnika

 

(1) Službena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, odnosno kantona, grada ili općine ili mjesne zajednice ili bilo koji oblik lokalne uprave i samouprave, odnosno odgovorna osoba, koja ne primjenjuje, provodi, ne izvršava ili na drugi način ne postupa po odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ili koja sprječava ili na drugi način opstruira njezinu primjenu.

Primjena, implementacija ili provedba, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Osoba iz stavka (1) kojoj je, direktno ili indirektno, naređeno da se ponaša na način iz stavka (1) ovoga članka, a osjećala se primoranom postupiti po takvoj naredbi kako ne bi izgubila sredstva za život ili ne biti izložen zlostavljanju na radu, ali je nadređenog obavijestio da bi takvim radnjama moglo biti počinjeno kazneno djelo, može se blaže kazniti.

Napad na Dayton ima posljedice

Prva reakcija stigla je iz Ambasade SAD-a u BiH u kojoj navode da ovaj napad na Daytonski sporazum ima posljedice, te da Sjedinjene Države snažno podržavaju visokog predstavnika u korišenju bonskih ovlasti za odbranu Mirovnog sporazuma i zaštitu Ustavnog suda BiH, koji je čuvar vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

– Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o usvajanju zakona o neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH i izmjenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS su neustavni i namjerni napadi na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu Bosnu i Hercegovinu – navode u reakciji i dodaju da Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Amasada SAD: Visoki predstavnik čuvar vladavine prava

Reagirali su i iz Britanske amabasde u BiH.

Istakli su da je djelovanje koje su poduzele vlasti u Republici Srpskoj jasan i besraman pokušaj ispitivanja okvira i stabilnosti ove zemlje.
Svi političari i zvaničnici ne trebaju imati zablude, ovakvo ponašanje je nezakonito, protivustavno i neprihvatljivo, zaključili su.

Logična posljedica

Odluke Visokog predstavnika su očekivani i jedine moguće, izjavio je za „Avaz“ pravni ekspert Nedim Ademović.

On ističe da Christian Schmidt nije želio ni sačekati da odluke NSRS stupe na snagu već ih je odmah poništio.

Naravno da je OHR uvidio da je Krivični zakon BiH dosta skroman kad je u pitanju zaštita ustavno – pravnog poretka, pa je i u tom smislu djelovao i uskratio je diskrecioni prostor NSRS i djelovao je u smislu da se zaštiti BiH i ustavno – pravni poredak BiH, te da se vodi računa o odnosu između države i entiteta. To je također jedna logična posljedica dešavanja u zadnje 2-3 godine, posebno djelovanja Milorada Dodika – kazao je Ademović.

Dok se još uvijek čekaju detalji izmjene Krivičnog zakona BiH, on pretpostavlja da će OHR suziti mogućnost korištenja imuniteta za poslanike u NSRS, ali i sve Parlamente u BiH, te da će krivično djelo ugrožavanja ustavno – pravnog poretka biti preciznije definirano.

Neutralizirane posljedice udara na državu

– Interesantno će biti sada kako će reagovati RS s obzirom da oni negiraju legitimitet i legalitet Visokog predstavnika i najvjerovatnije je zbog toga Visoki predstavnik skrenuo pažnju da i dalje raspolaže svim Bonskim ovlastima s kojima je raspolagao i nakon konferencije u Bonu 1997. godine. On je najavio korištenje i drugih vrsta odluka ako se ne budu povinovali odlukama OHR-a – ističe Ademović.

Ovim odlukama, zaključuje, neutralizirane su posljedice udara na državu, ali nije sankcionirao one koji su svjesno radili protov države.

– Ostaje otvoreno pitanje da li će se u budućnosti suzdržati, s obzirom na izmjene krivičnog zakona, ili će i dalje ići u otvoreni sukob i sa međunarodnom zajednicom, a najvjerovatnije i institucijama BiH – kaže pravni ekspert Nedim Ademović.

Krivična odgovornost Dodika

Schmidtove današnje odluke su jasna poruka svima onima koji smatraju da su iznad zakona i Ustava, poručio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Nakon ove odluke, svi funkcioneri će ubuduće morati odlučiti da li su spremni krivično odgovarati zbog provođenja “Dodikove politike”, smatra Nikšić.

– Očekivana i potpuno opravdana odluka visokog predstavnika u BiH. Izmjenama Krivičnog zakona BiH, podrivanje i rušenje ustavnog poretka će biti krivično djelo, a počinioci procesuirani. Do sada je postalo očito da sankcije svjetskih sila nisu pogađale Dodika u mjeri u kojoj se to očekivalo, međutim, najnovijim Schmidtovim odlukama svi funkcioneri će ubuduće morati odlučiti da li su spremni krivično odgovarati zbog provođenja Dodikove politike – navodi Nikšić.

Nikšić: Dodika sanckije do sada nisu pogađale

Dodik ne mari za odluke

Scmidt nije legalan a odluke neće biti provedene, najavio je predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik i prije obraćanja visokog predstavnika. Još jednom je ponovio da je “RS država, svidjelo se to kome ili ne”.

Žele da nam oduzmu imovinu, a ako nemamo imovinu mi smo prazna ljuštura. Zato ćemo je braniti i nećemo prihvatiti odluke koje su protiv Republike Srpske. Mi nismo spremni da pognemo glavu, Srpska nijednu odluku lažnog visokog predstavnika neće priznati. Republika Srpska je stvorena i branjena voljom svog naroda – naveo je Dodik na obilježavanju 31 godine od stradanja Srba u Podrinju.

Dodik: Završna faza oduzimanja imove RS

Naglasio je da stranci i Sarajevo pripremaju završnu fazu oduzimanja imovine Republici Srpskoj, te naveo da ako nema imovine, nema ni Republike Srpske.

Idi naVrh

Don't Miss