Završeni prvi Dani Bosne u Sloveniji: Gradit mostove povjerenja

06.10.2022.

U Ljubljani su završeni prvi Dani BiH u Sloveniji.

Organizator ove značajne manifestiacije, koja se održava po prvi put je Bosansko akademsko društvo Slovenija, a kako je istakao predsjednik BADS-a prof. Edvin Dervišević, ovo je tek početak kažu da je to tek početak dugogodišnje tradicije.

Očuvanje identiteta 

 Prof. Dervišević je istakao da su ciljevi udruženja, koje je počelo sa radom u januaru ove godine, da brine o razvoju društva u kojem prednjače razumijevanje, jednakost, mir i sloboda, kroz očuvanje bosansko-hercegovačkog identiteta u Sloveniji i EU, jačanje odnosa između Slovenije, BiH i zemalja regiona na naučnom, umjetničkom, ekonomskom i društvenom planu, kako kaže slogan udruženja, graditi mostove poverenja.

Dani Bosne otvoreni su gostujućom izložbom “Povelje bosanskih vladara i vlastelina” iz vremena srednjovjekovne Bosne, Muzeja bosanskog kraljevstva iz Cazina, uz posjetu Adnana Hajrulahovića, direktora muzeja, i dr. Enesa Dedića, autora ove izvanredne izložbe.

Trojici mladih umjetnika porijeklom iz BiH violončelistkinji Sari Čani, violinistu Nikoli Pajanoviću i harmonikašu Sajdinu Horozoviću, potpredsjednik BADS-a akademik Ismar Mujezinović uručio je jednokratne stipendije od 300 eura u ime društva.

Nastupile su i mlade pjevačice, osamnaestogodišnja Ada Lana Dervišević i trinaestogodišnja Ema Okovič uz klavirsku pratnju profesorice Nade Komnenić.

Veliku pažnju publike izazvao je razgovor književnika Ahmeda Burića i Adriane Kuči o kretanjima u književnosti u dvije zemlje, kao i monodrama “Majka Nuru počesto izruži” sarajevske svestrane umjetnice Hasije Borić.

Sjajnim nastupom u okviru programa stand up komedije publiku su razveselili Denis Avdić, Ranko Babić, Perica Jerković, Žan Papič i Admir Baltić.

Izložba i filmovi

Dani Bosne nastavljeni su u nedjelju u Slovenačkoj kinoteci, gdje je publika imala priliku pogledati kratke filmove bosanskohercegovačkih reditelja koji rade u Sloveniji. Predstavili su se Ismar Mujezinović, Amir Muratović, Goran Vojnović, Miroslav Ćiro Mandić i Slobodan Maksimović.

U ponedjeljak je otvorena izložba umjetnika bh. korijena Mirsada Begića, Petra Beusa, Jakova Brdara, Admira Ganića, Amele Hadžimejlić, Narcisa Kantardžića, Ismara Mujezinovića i Emire Turnadžić, a BDAS je dodijelio nagradu, medaljon Kulina Bana posebno izrađen za ovu priliku, rad akademika Ismara Mujezinovića, jednom od najvećih slovenačkih pjesnika, Borisu A. Novaku, za izuzetan doprinos promociji bh. kulture, te razvoju i dobrobiti stanovništva Bosne i Hercegovine, kroz njegov humanitarni rad.

Idi naVrh

Don't Miss