studenti
studenti

Kupovina knjige uslov za ispit

20.12.2021.

Javna je tajna da neki studenti u indeks stavljaju novac ili da pojedini profesori uslovljavaju da kupe njihovu knjigu od 50 KM kako bi izašli na ispit

Piše: Redakcija

Obrazovanje zauzima visoko mjesto kada je u pitanju korupcija u BiH, a najčešći oblici su nepotizam, neregularna zapošljavanja, kupovina ispita i diploma, te razna uslovljavanja studenata. S obzirom na to da se BiH nalazi među zemljama koje imaju visoku stopu korupcije, ovaj problem duboko je zahvatio i oblast obrazovanja.

Student sam na jednom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i profesor mi je prošle godine na konsultacijama jedan na jedan rekao da za 80 KM mogu kupiti njegovu knjigu i sigurno ću proći. Ponudio je da mi je odmah proda ili kad god budem spreman mogu je kupiti od njega lično, a da za ocjenu veću od šest moram malo učiti – priča jedan sarajevski student, čiji je identitet poznat redakciji.

Kaže da je za ovakvu praksu pojedinih profesora čuo od starijih kolega.

Rekli su mi da nekoliko profesora to radi i da čak ima pojedinaca koji ne dozvoljavaju da uopšte izađete na ispit ako  ne kupite njihovu knjigu i to od njih lično. Pričali su mi da se čak znalo desiti da na usmenom ispitu profesor pita studenta gdje mu je knjiga, iz čega je učio i ako student pokaže bilo koji drugi udžbenik  ili kopiju –  izbaci ga s ispita uz komentar da ne može učiti iz kopije jer je kopiranje udžbenika zabranjeno ili iz  udžbenika koji nije preporučen – priča ovaj mladi čovjek i naglašava da je znao da je ta prodaja autorskih knjiga zabranjena kao i fotokopiranje udžbenika.

Naš sagovornik ističe da svi fakulteti znaju za tu praksu.

S kim god s moje godine sam pričao – skoro svi su rekli da su je kupili. Jednom je čak asistent na tom predmetu u nekom neformalnom razgovoru rekao da ne kupujemo knjigu jer je bez veze, ali – hajd se usudi jer valja položiti ispit – priča naš sagovornik.

Tvrdi da se njih pet obratilo u studentsku službu i pitali postoji li način da izbjegnu kupovinu knjige. Tada im je predloženo da podnesu prijavu protiv profesora uz potpis a ako ne žele pod punim imenom i prezimenom, mogu napisati  samo inicijale.

Kolege se nisu usudile:

Bilo je nas pet i danima smo pričali o tome,  dogovorili smo se da svako od nas priča s još pet studenata  i proba ih ubijediti da s nama potpišu tu izjavu, ali je to išlo dosta teško i na kraju nismo uradili ništa. Kolege su nam govorile da je fakultet težak, da nisu ludi da sebi otežavaju, da će nas sve neko iz studentske službe prijaviti profesoru…I na kraju od toga nije bilo ništa. Vidio sam na nekim portalima tekst u kom rektor Univerziteta tvrdi da niko od profesora to ne radi, da on nikada nije dobio prijavu – e pa možda nije dobio prijavu, ali profesori to sigurno rade – zaključuje ovaj student i naglašava da je jako razočaran zbog toga što stotinu studenata nije spremno da se organizovano požali na jednog profesora koji radi nešto zabranjeno

U zemljama regije zapadnog Balkana postoje različita istraživanja koja potvrđuju praksu uslovljavanja prolaza na ispitu po cijenu kupovine knjige čiji je autor upravo taj profesor (25%).

I u BiH je javna tajna da neki studenti u indeks stavljaju novac ili da pojedini profesori uslovljavaju da kupe njihovu knjigu od 50 KM kako bi izašli na ispit. Na internet-forumima diskutanti često pišu o ovoj pojavi, ali u javnosti su informacije o istragama protiv pojedinaca koji se bave ovom vrstom ucjene ili korupcije iznimno rijetke. U bh. medijima je samo prije nekoliko godina zabilježeno da je SIPA pretresala kopirnice tražeći ilegalno kopirane udžbenike. Najtužnije od svega je što i kad se neko usudi prijaviti korupciju za ove optužbe, čak ni kada su slučajevi imali medijsku pažnju, nije niko odgovarao.

Iako je ovakvo ponašanje zabranjeno i iako za te pojave često na fakultetima svi znaju, rijetko se neko pobuni – studenti prešutno pristaju na ovaj oblik ucjene jer se plaše posljedica. Takav stav mladih prema korupciji samo je odraz općeg stava građana prema ovoj pojavi, što je i očekivano jer ono što uporno nedostaje jesu konkretni i jasni rezultati borbe protiv korupcije na svim nivoima vlasti.

(Ovo je druga u nizu od četiri studentske priče o korupciji koje je Udruženje CROA realiziralo u okviru projekta “Mladi protiv korupcije: Nemoj biti najslabija karika” i kampanje „Znanje IN korupcija OUT“ koji predstavlja dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” koga realizuju Centri civilnih inicjativa kao glavni implementator, uz  finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Udruženja CROA)

 

Idi naVrh

Don't Miss