kenan magoda
kenan magoda

Prvi čovjek TZ KS Kenan Magoda: Pitajte ministra Delića što nisam otišao na EXPO

20.12.2021.

Predsjednik OO, ministar privrede KS Adnan Delić tek će odgovarati na mnogobrojna pitanja. Prije svega zašto je turizam u BiH predstavila vlasnica privatnog hotela, a prvi čovjek Turističke zajednice BiH bio na Bjelašnici

Piše: Senka KURT

Turizam m, koji je za Kanton Sarajevo, najpotentnija grana privrede treba strateški ulagati. I zato je EXPO idealna prilika.

Baš tako nam je prije mjesec dana kazao ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, objašnjavajući ko je, kad, zašto i kako odlučio da upravo Sarajevo na sebe preuzme organizaciju odlaska privrednika, političara, umjetnika, ali i nekih drugih u Dubai.

Traktat ministra Delića o turizmu

Ministar Delić nije bio najsretniji zbog pitanja koja smo postavljali. Kazao je da je u nadležnosti njegovog ministarstva da organizira odlazak na Svjetsku izložbu.

To jeste nadležnost ministarstva privrede KS, obzirom da je resor turizma u ovom ministarstvu. A turizam je jedna od najvažnijih grana. Mi imamo turističku zajednicu koja Kanton Sarajevo predstavlja u tom pogledu. Mi smo zaduženi da predstavimo sve resurse našeg kantona na svim svjetskim sajmovima i to radimo godinama unatrag. Turizam je za KS jedna od najvažnijih uslužnih grana privrede. Od turizma bukvalno živi i grad i kanton i samim tim i država BiH. I svi koji dolaze u KS ili dolaze iz KS odlaze u druge krajeve države. To je samo jedan mali razlog, a ima ih puno zbog kojih nismo htjeli da se osramotimo pred svjetskom javnosti. Smatram da je ovo najbolja investicija u proteklih 30 godina. Ovo je ulaganje u budućnosti i buduće generacije. EXPO je kao svjetsko prvenstvo u nogometu. Samo je EXPO svjetsko prvenstvo u poduzetništvu, gdje se kreira nova vizija svijeta. Mi smo dopustili da to dovedemo u pitanje, da ne budemo dio tog svijeta. Mi nismo mogli dopustiti da ne budemo dio te svjetske izložbe i zato su mi suluda ta pitanja. Zaista se osjećam i nezgodno….

Tako je Delić govorio prije mjesec dana. Pokušavajući i sebe i druge ubijediti da nije bez razloga više od skoro 4 miliona iz budžeta KS odletjelo ka Dubaiju.

Odakle stiže vijest da je turističke potencijale i prednosti Bosne i Hercegovine na panel diskusiji Country Business Briefing BiH predstavila direktorica jednog privatnog hotela u Sarajevu.

Kenan Magoda, prvi čovjek Turističke zajednice Kantona Sarajevo u tom je momentu bio na Bjelašnici, gdje se završavaju pripreme za predstojeću zimsku sezonu. Baš kao i dan prije kad je se BiH predstavila na Nacionalnom danu.

Niko još ne zna po kojim kriterijima i ko je napravio spisak delegacija za EXPO

Zašto nije bio dio delegacije Magoda ne zna.

Zaista ne znam, to trebate pitati predsjednika Organizacionog odbora, ministra privrede Delića. Nisam bio pozvan. Da jesam, rado bih se odazvao. Eh, sad, koji su bili kriteriji, kako se pravio izbor – zaista ne znam – kazao je Magoda za Interview.

Dodao je kako će Turistička zajednica KS, s kolegama iz drugih turističkih zajednica iz BiH na EXPO predstaviti naše potencijale idućeg mjeseca.

To je, uostalom, potvrdio i ministar Delić.

Turistička zajednica KS, koja je pri resoru ministarstva privrede KS nije izostavljena nego turistički sektor i Turistička zajednica KS idu u januaru 2022. na EXPO. Tada će biti prilika da TZ KS predstavi turističke potencijale Kantona Sarajevo, zajedno sa drugim turističkim zajednicama iz BiH na danima turizma u Dubajiu. Predsjedavajući povjerenstva TZ KDs nije bio planiran – kazao je Delić medijima.

Magoda, međutim, misli da je Nacionalni dan BiH bio uvertira da pokažemo resurse iz oblasti turizma.

Na žalost, nisam bio tamo. Poštujem odluku ministra. On sigurno zna zašto je to tako – dodao je Magoda.

Podsjećamo kako je Delić, prilično neuvjerljivo za Interview.ba objašnjavao kako Magoda još nije zvanično na čelu TZ, da je tek povjerenik. No, ni u januaru, to je već izvjesno, kad kao predstavnik TZ bude išao u Dubai neće biti zvanično imenovan.

Ne bih rekao da je to pravi razlog zašto nisam pozvan. Po rješenju, pečatu, odgovnosti, ja sam legitimni predstavnik Turističke zajednice KS i tako je već osasm mjeseci. No, činjenica je da organi Zajednice nisu uspostavljeni i da to općenito koči razvoj turizma – dodaje Magoda.

Predsjednik u ladici

A ko je kriv za ovu pat poziciju? Ministarstvo ( i ministar) privrede! Konkurs je raspisan kasno, čekalo se najmanje pet mjeseci od uspostave povjerenstva.

Zbog obimnog posla ministar nije objavio konkurs – pojašnjava Magoda.

Ističe kako ne zna ima li problema između njega i ministra, odnosno aktualne Vlade i Skupštine KS. Ne želi takođe ni komentirati ima li mogućnosti da je neko drugi izrazio ambiciju da postane direktor Turističke zajednice KS.

Sve je moguće – odgovara.

Ne želi komentirati ni naše pitanje ima li to veze s tim što je on kadar SDP-a.

Ne bavim se time. Imamo previše posla u Turističkoj zajednici, radimo najbolje. Čekamo uspostavu organa– dodaje.

Inače, konkurs za predsjednika TZ KS je završen 5. novembra. Prije više od mjesec i pol dana.

Ja sam se prijavio na konkurs. Do danas me niko nije zvao. Volio bih znati šta se dešava. Legitimno je, ali i ljudski reći šta se dešava. Nisam nikoga zvao, ne želim stvarati pritisak – navodi Magoda.

Konkursne prijave još nisu razmatrane.

Kad će biti? Kad se izvade iz ladice. Kad se ministar Delić sa svitom vrati iz Dubajia.

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss