seka montaza
seka montaza

Umjesto Sebijine, Medicina ponudila diplome njenih kolega

06.07.2021.

S Medicine inspekciji poslani dokumenti dr. Adnana Kapidžića, dr. Mudžahida Resića, dr. Aide Volić… kako bi se dokazalo da dr. Izetbegović nije jedina koja je izabrana za asistenta bez ispunjenih uvjeta

Piše: Senka KURT

Medicinski fakultet u Sarajevu Kantonalnoj Upravi za inspekcijske poslove Sarajevo (KUIP) umjesto dokumentacije dr. Sebije Izetbegović ponudio je dosjee njenih kolega – dr. Adnana Kapidžića, dr. Mudžahida Resića, dr. Aide Volić

Šokantno je, neetično, a pitanje je koliko je i zakonito što su “službenici”, očito bliski direktorici Kliničkog centra, umjesto dokaza o njenom akademskom napredovanju dali da ispitaju neke druge profesore, predavače.

S Medicine su početkom juna, kad su inspektori ušli na Medicinu, odneseni Statut ovog fakulteta iz 1991. godine te prepis ocjena dr. Izetbegović tokom studija.

Zvanični komad papira

– Statut koji je izuzet važio je od 1991. do 2002. godine. Prema tom Statutu za poziciju asistenta, odnosno na postdiplomski studij mogli su se prijaviti oni s prosjekom najmanje osam tokom cijelog studija, odnosno prosjekom najmanje devet iz predmeta za koji konkurišu. Prema indexu, a što su objavili i mediji, prosjek Sebije Izetbegović bio je 7,38 – kazao je za Interview.ba izvor blizak Medicinskom fakultetu.

I sama Sebija Izetbegović je u zvaničnoj biografiji, ako se time može nazvati komad papira, navela da je diplomirala s prosječnom ocjenom 8,3.

Romansirana biografija

Kako se prosjek promijenio preko noći još niko ne zna.

Sada se, prema izjavama našeg izvora s Medicine, sve pokušava zataškati.

Saradnici bliski direktorici KCUS-a pokušavaju od nje napraviti žrtveno jagnje i pokazati kako nije problem samo u njoj već i da su neke druge njene kolege također postali asistenti, te se prijavili na postdiplomski bez potrebnih uvjeta, odnosno prosjeka predviđenog Statutom – kaže naš izvor.

On navodi da je  tako s Medicine put inspekcije poslan i dosje i i dr. Adnana Kapidžića, u Sarajevu vrlo poznatog i priznatog ORL stručnjaka i aktuelnog direktora Klinike za uho, grlo, nos na Kliničkom centru u Sarajevu.

Ne znam ništa o tome – kazao je dr. Adnan Kapidžić kad ga pitamo zna li išta o tome da je njegov dosje ponuđen inspektorima.

Na pitanje da li je njegov izbor u nastavna zvanja, odnosno na postdiplomski imao osnovu, kazao je:

Sve je bilo kako treba, redovno. Prošao sam Naučno nastavno vijeće, komisije – dodao je dr. Kapidžić.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove čekala je dugo zahtjev Vlade Kantona Sarajevo da formira predmet o diplomama i specijalizaciji dr. Izetbegović o čemu je javnost prošlih mjeseci neprekidno brujala. Kako zahtjev nije stigao v.d. direktora KUIP-a Adis Mešić formirao je predmet i poslao inspektore na Medicinu.

Inspektori su na Fakultet došli zbog sumnjivih informacija o navodno položenih 10 ispita na postdiplomskom studiju u Zagrebu, koji su joj zatim, na još neutvrđen način, priznati u Sarajevu. Tražili su se i dokazi o studiranju, odnosno akademskom napredovanju direktorice KCUS-a.

11 godina studija

Zadatak inspektora bio je da utvrde šta je prava istina, odnosno koji je zaista podatak o prosjeku ocjena direktorice Kliničkog centra pravi.

– Tokom afere javnost je na uvid dobila dokumente iz kojih je očito da su ocjene “prepravljane”, odnosno “poboljšane”. Tada je izašlo na vidjelo da je dr. Izetbegović studirala 11 godina. A tek onda su na red došle njene navodne postdiplomske studije u Zagrebu, na fakultetu je počeo “lov na vještice”. Svi su sumnjivi, pogotovo oni koji su imali uvide u njena dokumenta – kaže nam naš izvor.

Podsjećamo, svoje deceniju i više dugo studiranje, od septembra 1978. do aprila 1989. dr. Izetbegović opisala je “pauziranjem zbog porodične situacije”. Navela je da je već 1990. upisala postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

– U toku specijalizacije provela sam godinu dana na Klinici “Sveti duh” u Zagrebu, gdje sam završila postdiplomski studij za strance na engleskom jeziku Ulta Sond in Cinclao Medisin. U Zagrebu sam također pohađala Ian McDonald seminar za kliničku primjenu ultra zvuka – navela je Izetbegović.

Prema istoj biografiji, iz Zagreba je otišla u Tursku, gdje je bila asistent na hirurškoj ginekologiji kod redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Istanbulu prof. dr. Selcuk Ereza.

Kad se vratila u Sarajevo 1996. godine, navela je dr. Izetbegović, položila je specijalistički ispit iz ginekologije i akušerstva, kojeg je počela u avgustu 1994. godine.

No, naši izvori tvrde da to nije tačno i da nije moguće završiti specijalizaciju za tako kratak period.

Specijalizacija u principu traje četiri godine, a kad je oblast ginekologije u pitanju, po odredbama Pravilnika o specijalizacijama Ministarstva zdravstva FBiH, i pet godina– kazao nam naš izvor.

Od tada kreće intenzivna potraga, za indexima, onim iz Sarajeva i onim iz Zagreba, kojeg je prema prvoj verziji, kako se Sebija Izetbegović sama zaplela, morala prekinuti. No, tvrdila je ipak je bila vrijedna i položila 10 ispita. Ostala četiri tražila je da položi u Sarajevu, što je odobrio tadašnji dekan Medicine prof. dr. Nedžad Mulabegović.

U molbi je dr. Izetbegović ustvrdila da prilaže “zagrebački index”. No, tu zapravo počinje prava priča. Na Medicini tog indexa nema. Bez obzira što ga eto “ima” redakcija jednog portala bliskog Stranci demokratske akcije.

Pa onda ide novi zaplet – rektor Univerziteta u Sarajevu UNSA dr. Rifat Škrijelj u dva je navrtata tražio dokumentaciju dr. Izetbegović.

I gotovo očekivano – dobio tek nekoliko dokumenata nebitnih za rješavanje ovog slučaja.

Pisao je i Zagrebu. Odgovor još čeka.

Index iz Zagreba, index u Zagreb

Oni koji su imali uvid u dokumentaciju direktorice KCUS-a navode kako sadrže nekoliko spornih podataka. Osim “prepravljanja” ocjena, različiti su  podaci i o godinama diplomiranja. Na Medicinskom fakultetu, u Matičnoj knjizi diplomiranih studenata stoji da je diplomirala 1989. a u Almanahu Ljekarske komore se navodi da je diplomirala 1984.

Na kraju krajeva, kad se konačno raspetljala i “afera Kurjak”, sporno je što je dr. Asim Kurjak bio i mentor i predsjednik Komisije na polaganju doktorata. Jedne nedjelje kad svi odmaraju.

Fama o zagrebačkom indexu se ne stišava. Naročito kad je javno objavljen. Knjižica stvarno postoji, otkriva da je Izetbegović upisala postdiplomski studij 2. marta 1993. godine, a već 19. marta, tačnije za 17 dana, položila prvi ispit.

S Medicinskog fakulteta u Zagrebu jedino mogu potvrditi da je dr. Izetbegović na popisu upisanih studenata postdiplomskog studija u akademskoj 1992/93. godini. Ni na insistiranje ne žele reći više od toga, te se pozivaju na Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Ni Kantonalna inspekcija nije imala više sreće. Cijeli su juni išli i propitivali dokumentaciju (nešto i oduzeli) s Medicine.

Inspektori su naveli da im nije stavljena na kompletna dokumentacija u vezi sa sticanjem naučnog stepena magistra i doktora medicinskih nauka Sebije Izetbegović, jer su dosjei imenovane, prema izjavama datim na zapisnike, više puta izuzimani od strane bivših dekana i HR koordinatora tog fakulteta, a čemu svjedoče i ustupljena izjašnjenja.

Kantonalni inspektori nisu se mogli u vezi s tim pitanjem pravno odrediti radi nemogućnosti potpunog i pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja – navodi se uz napomenu da će inspekcija biti nastavljena.

U budućnosti, kako ističu, u saradnji sa drugim relevantnim organima „čije je uključivanje u konkretnom slučaju neophodno.“

Kad je riječ o tome kako je dr. Izetbegović i pored tako niskog prosjeka ipak izabrana za asistenticu za nastavni predmet Ginekologija i akušerstvo inspektori su dobili nesuvisao odgovor.

U vezi sa navedenim ovlašteno lice subjekta nadzora je izjavilo da, u periodu kada je imenovana kandidatkinja izabrana u akademsko zvanje asistenta, na Medicinskom fakultetu je bila praksa da se za asistente na određene predmete biraju kandidati koji posjeduju specijalistički ispit iz oblasti na koju se bira, a što je kandidatkinja Izetbegović posjedovala. U izjavi je navedeno i da se radilo o poslijeratnom periodu kada “nije bilo dovoljno kadra za normalno funkcionisanje Ustanove” te je “prioriet bio uspostava i realizacija nastavno-naučnog procesa”, kao i “da formalno-pravni nedostaci ako su i postojali nisu bili samo u konkretnom slučaju.” U prilog posljednjem iskazu Inspektoratu prosvjetne inspekcije naknadno je dostavljena dokumentacija iz koje po ocjeni prosvjetnih inspektora proizilazi da je navedeni iskaz tačan – naveli su inspektori.

Dokumentacija, koja im je dostavljena, očito je, ona koja upozorava i na druge slučajeve.

Sada se sve čini da se slučaj Izetbegović zataška, a javnosti predoče drugi slučajevi. Ruše karijeru časnim doktorima – zaključuje jedan bivši kolega dr. Izetbegović.

On ističe da je ključ cijele priče u Zagrebu, koji će kad tad ili inspektorima ili rektoru UNSA morati predočiti dokumente o tome postoji li ili ne 10 položenih ispita iz Zagreba.

Afera se nastavlja

Tih ispita nema jer taj index nikad nije postojao u dosjeu dr. Izetbegović na Medicini, onda je na potezu Etički komitet UNSA. Ako se potvrdi da je sve laž, taj Komitet može oduzeti sva zvanja dr. Sebiji Izetbegović – zvanje docenta, profesora… Ona nikada nije mogla biti ni asistent. To je pokrenulo grudvu niz brdo. Sve ostalo što je došlo kasnije napravljeno je na osnovu te manipulacije – navodi naš izvor.

Tačku na ovu priču mogao bi dati i tadašnji dekan Medicine, koji je bio i rektor UNSA dr. Nedžad Mulabegović.

On međutim smatra da nema svrhe da se 20 godina poslije bavi ovim slučajem, bez obzira što je upravo on primio dokumente i priznao  fantomskih 10 ispita iz Zagreba.

Sebija Izetbegović reći će nedavno da u Zagrebu ništa nije polagala. Istog dana njen suprug Bakir pohvalio se njenim zagrebačkim studiranjem.

Pa zatim kreće akcija. Kopaju se dokumenti drugih kolega. Daju inspektorima. Da se vidi da Sebija Izetbegović nije jedina.

Kakva utjeha?!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss