sebija skrijelj
sebija skrijelj

Medicina rektoru poslala samo pola dokumentacije o Sebiji Izetbegović

03.06.2021.

Nakon što od Medicine nije dobio kompletnu dokumentaciju o studiju i karijeri direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, rektor UNSA dao je novi rok

Piše: Senka KURT

Medicinski fakultet nije rektoru Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prof. dr. Rifatu Škrijelju dostavio kompletnu traženu dokumentaciju, odnosno  informacije o studentskoj i akademskoj karijeri dr. Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Podsjećamo, rektor Škrijelj prošle je srijede potvrdio za Interview. ba prošle srijede da je od Medicinskog fakulteta zatražio informacije o upisu i završetku fakulteta dr. Izetbegović, te informacije o napredovanju u zvanje asistenta.

Još tri dana roka

Također je od Medicine zatražio da mu ove informacije dostave u roku od osam dana, dakle, najkasnije danas.

To sam dužan uraditi kao rektor. Od momenta od kad su se u javnosti pojavile informacije o mogućim zloupotrebama nekih diploma dr. Izetbegović poduzeo sam korake radi transparentnog i istinitog informiranja ne samo akademske zajednice već i ukupne javnosti u BiH – naveo je dr. Škrijelj.

On je potvrdio da je dobio dio dokumentacije, ali da dio nedostaje.

Ne mogu govoriti šta sam dobio. Zato ću već sutra ponovo tražiti od Medicinskog fakulteta da dopuni tražene dokumente. Dat ću im rok od tri dana, otprilike do srijede naredne sedmice. Tada ćemo imati jasniju sliku – dodao je.

Kazao je i da prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka ne može dati više informacija, te da će, kad dokumentacija bude kompletirana, sve analizirati pravna, ali i druge kompetentne službe Univerziteta.

Prošle sedmice smo ga pitali da li slučaj diploma, odnosno dokumentacije o napredovanju dr. Izetbegović eventualno može preuzeti Etički komitet Senata UNSA, dr. Škrijelj je navodeo da se ništa ne može niti hoće bez dokaza i istinitih podataka i dokaza.

Etički komitet bi morao dobiti prijavu da krene u aktivnosti – dodaje on.

Ovo su zvanični podaci o zvanjima i godinama sticanja

Prošle sedmice smo objavili, da je, prema informacijama izvora bliskih Medicinskom fakultetu, dr. Izetbegović u zvaničnoj biografiji, otkucanoj na komadu papira, a koja je trebala poslužiti za prijavu doktorata navela je da je diplomirala s prosječnom ocjenom 8,3.

–  Prema indexu, njen prosjek na medicini bio je 7,38. To su objavili i mediji. No, te su ocjene malo “poboljšane, najprije kako bi mogla postati asistent, a zatim dalje, za postdiplomski studij… No, pravila koja su važila za one koji imaju prosjek najmanje osam tokom cijelog studija, odnosno prosjek najmanje devet iz predmeta za koji konkuriše, nisu važila za Sebiju Izetbegović – kazao je izvor Interview.ba blizak Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Upravo to će, prema tvrdnji naših sugovornika, biti predmet razmatranja, jer Senat se u ovom momentu interesira za činjenicu kako je Sebija Izetbegović s tako niskim prosjekom ipak dobila priliku da postane asistentica na Medicinskom fakultetu.

Nedjelja i svi ste tu

Naši sagovornici, njene kolege s KCUS-a nisu željeli javno komentirati aferu s diplomama, akademskim vrtoglavim napretkom, te specijalizacijom dr. Izetbegović, no, upozorilil su da u njenoj biografiji ima nekoliko različitih verzija.

Prema podacima Medicinskog fakulteta u Sarajevu aktuelna direktorica KCUS-a diplomirala je 1989. (nakon 11 godina studija), ali u Almanahu se navodi da je diplomirala 1984. godine.

Predmet analize, prema našim izborima, bit će i njen doktorat, za koga se, nakon silnih demantija, ipak utvrdilo da joj je mentor bio dr. Asim Kurjak. On je bio i predsjednik Komisije, pred kojom je 2000. godine, iako je bila nedjelja, (od)branila doktorsku tezu.

Idi naVrh

Don't Miss