senka
senka

Mira Grgić: Imam spisak ko je tražio, ko odbio, ko je dao izjavu da neće paušal, pa se predomislio

07.07.2021.

Zašto je povukla zakon? Zašto se zastupnik Makić derao, vikao, krenuo na nju? Kako su je ucijenili Jelka Miličević i Josip Martić? Kako će  iz naših džepova biti isplaćeno više od 123.000 KM ministrima, koji su istovremeno i zastupnici, objašnjava Mira Grgić

Razgovarala: Senka KURT

Zbog pritisaka, ucjena, prijetnji, neprimjerenih komentara zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) Mira Grgić u ponedjeljak je s dnevnog reda na Zastupničkom domu federalnog Parlamenta povukla Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Njen prijedlog odnosio se na skandaloznu situaciju da su u Federaciji BiH od Općih izbora 2018. sedam ministara istovremeno i zastupnici. U prijevodu, primaju i plaću i zastupnički paušal.

Posljedica je to nesposobnosti vladajućih stranaka da formiraju Vladu FBiH na osnovu izbornih rezultata iz 2018.

Rekli, pa porekli

– Zakon sam predložila kako bi se jednom zauvijek prekinula praksa koja se dugo provodi – mandati se mogu prihvatiti, ne mogu konzumirati dok se Vlada ne formira, pa su neki zastupnici koji trenutno obnašaju izvršnu vlast dali  izjave da se odriču paušala. Rekli, pa porekli. Sada Zastupnički dom mora tim ministrima za period 2018. – 2020. isplatiti više od 123.000 KM, plus 20 posto doprinosa. I taj je moj prijedlog izazvao buru – kaže na početku razgovora za Interview. ba Grgić.

Grgić: Ne bojim ni snage, ni težine, ni visine, ni funkcije

Priča nam kako je sve zapravo izgledalo i kako se našla na udaru SDA-ovog zastupnika Bajre Makića.

Imali smo online sastanak Zakonodavno pravne komisije, kada sam govorila o ustavnom osnovu zakona. Već tad je Makić krenuo s brojnim potpitanjima, zamjerio mi što sam ovu Vladu nazvala „tehničkom“, pitao i ono što nema veze s temom, a na šta ga je upozorio predsjedavajući Komisije. Nakon toga imali smo i Odbor za ekonomsku politiku i finansije. Nisam znala da je on član. I tada je počeo problem – priča Grgić.

Sastanak „u živo“ pretvorio se, upravo zahvaljujući Makiću, kaže Grgić u žustru raspravu. I više od toga.

Makić je komentirao i komentirao. Upozorila sam da ne treba pet puta govoriti po istoj tački. Onda je on počeo vikati: “Nećeš ti meni zabraniti da govorim, kako bi bilo da su ministri dali ostavke, kako bi država funkcionisala”… Nisam komentarisala. Svi su bili u šoku, zato mu niko nije skrenuo pažnju. Onda je Makić krenuo prema meni. Vikao je. On je visok, krupan čovjek. Šta je htio? Ne znam! Da me prepadne? Ja nisam osoba koju možeš lako prepasti. Samo sam ga pitala – da li ti to vičeš na mene. Onda je on prošao iza mene i na desetak sekundi izašao iz sale. Svi su bili šokirani – nastavlja Grgić.

Dan kasnije prijavila je ovaj slučaj Etičkoj komisiji Zastupničkog doma FBiH. Kaže da je većina prisutnih na sastanku već pristala ili su se sami prijavili da svjedoče u njenu korist i objasne šta je bilo.

Na pitanje šta je Makića posebno uznemirilo kad je ovaj Zakon u pitanju Grgić objašnjava da se njega osobno Zakon ne dotiče.

Makić: Nekadašnji savjetnik potpredsjednice FBiH

On je bio savjetnik gospođe Melihe Mahmutbegović, dopredsjednice Federacije BiH. I optuživao me da sam pomenula njeno ime među onima koji su zatražili paušal. Sve to nije tačno. Ja sam obrazložila svoj prijedlog, da ne može neko biti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, htjela sam da na vrijeme vidimo hoćemo li i u budućnosti davati dok isvremeno obnašaju zakonodavnu i izvršnu vlast. Ja imam spisak ko je kad tražio, ko odbio, ko je dao izjavu da neće, paušal pa se predomislio. Naravno da sam nedavno na press konferenciji u Bugojnu imena pročitala novinarima i to na njihovo insistiranje. I naglasila da se gospođa Mahmutbegović odrekla paušala. I nije ga tražila ponovo. Očito da Makić nije dobro razumio – objašnjava Grgić.

Tako su se mnogi ministri, zamjenici… najprije odrekli, a zatim kako se vrijeme formiranja nove Vlade odužilo, odlučili da zatraže (ruku na srce, nezaslužene) paušale, koji mjesečno iznose 660 KM.

Pa se ministar prostornog uređenja Josip Martić najprije odrekao paušala, a dvije godine kasnije se predomislio. Među ministrima koji bi i zastupnički paušal su i federalni Zora Dujmović, Mijo Krešić, zatim ministar nauke HNK Petar Galić, koji traži nadoknadu od 15.606 KM, njegov kolega ministar zdravstva Goran Opsenica hoće paušal od 16.395, tuzlanski ministar MUP-a Husein Topčagić traži 4.884…

Posebno je zanimljivo da zamjenica premijera Federacije, ministrica finansija Jelka Milićević traži svoj paušal od 16.392.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara tobože se najprije odrekao paušala, pa je ove godine ipak zatražio isplatu. Sljeduje mu 16.200 konvertibilnih maraka.

Valjanje u blatu

Na pitanje zašto je ipak na kraju povukla prijedlog Zakona Mira Grgić kaže:

Jer su Jelka Milićević i Josip Martić uložili amandmane prema kojima bi svima bio ukinut paušal. Martić mi je poručio da će, ukoliko ovaj Zakon ne povučem,  tražiti pojedinačno izjašnjavanje svih zastupnika o paušalima i svima ukinuti. Oni bi, naravno, dobili svoje zaostale. Smatrala sam da je bolje da povučem prijedlog nego da u blatu valjam sve zastupnike. Ni ove koji su se sami javili nisam htjela, sami su se (u)valjali. Ja sam tu nevjerovatnu stiuaciju da je neko tri godine i ministar i zastupnik htjela riješiti. Potpišu buždet, pa dođu u Parlament glasati o tome. To nigdje nema – ističe Grgić.

Malo ministri, malo zastupnici

Dodaje na kraju da nije sigurna kako će sve završiti. Pa idemo redom, slučaj Makić:

Sve kolege su mi savjetovale da njegov napad  predam Etičkoj komisiji. Rekli su mi iz da se nikad nije tako nešto dešavalo, da neko viče na nekoga, zastupnik na kolegicu zastupnicu. Da se izvinuo sve bi bilo drugačije. Ja se ne bojim ni snage, ni težine, ni visine, ni funkcije. On će vjerovatno dobiti neku opomenu – kaže.

Na Makićeve optužbe da je sve izmislila i da je riječ o „zlonamjernim navodima“, kako bi sebe opravdala što je povukla Zakon, Grgić kaže:

Da sam mislila povlačiti zakon ne bih ga ni predlagala. No, amandman koje najavljuju Jelka Milićević i Josip Martić je skandalozan, neprimjeren. To je ucjena – dodaje.

Idi naVrh

Don't Miss