9a868e5bfd8618caf5cc456bc444c8c8
9a868e5bfd8618caf5cc456bc444c8c8

DOSJE:  Mario Nenadić – čovjek koji je oborio Vladu Kantona Sarajevo

19.11.2020.

Ako je Mirza Čelik čovjek koji je čuvao Vladu Kantona Sarajevo koju čine stranke koalicije „Petak 13-ti“ i ako je Aljoša Čampara čovjek koji je rušio Vladu KS, onda je Mario Nenadić čovjek koji je oborio tu Vladu i to svega par dana prije nego joj je, u legalnoj skupštinskoj proceduri, trebalo biti izglasano nepovjerenje!

Piše: Rubina Čengić

Foto: Faktor.ba

Njegov mandat je trajao skoro devet mjeseci i obilježen je moždanim udarom, zarazom COVID19 virusom, danom u kom je samo u kantonu Sarajevo 66 ljudi ostalo bez posla, borbom protiv pandemije bez ministra zdravstva čiju ulogu su obnašali ministri obrazovanja, prostornog uređenja… 

Sam Nenadić je rekao da ostavku podnosi jer razumije da nema podršku većine u Skupštini kantona što je shvatio nakon odbijanja zastupnika da suspenduju moratorijum na zapošljavanje u javnom sektoru, odnosno da dozvole zapošljavanje uz odgovarajući nadzor, ali i da ubrza formiranje nove Vlade KS jer je nova većina već oformljena. Podsjetio je zastupnike da nema soli za ulice, a očekuje se snijeg; odvoz smeća je skoro zaustavljen zbog operativnih zapreka; da stipendije za 1.930 djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila – žrtava rata ne mogu biti podijeljene; da je nemoguće nabaviti kovčege za sahrane; da će do 1. decembra 150 radnika u komunalnoj privredi ostati bez posla; da rješenja za izolaciju za zaražene koronavirusom kasne zbog nedovoljnog broja radnika, da je izolatorij nemoguće otvoriti na vrijeme jer ne mogu zaposliti ljude….Da je gotovo u potpunosti blokiran rad javnog sektora!

„To ne može dugo tako izdržati, jer nema imenovanja upravljačkih struktura, stale su nabavke, staje čišćenje grada, odvoz smeća, šest javnih zdravstvenih ustanova nema upravljačku strukturu, nabavke goriva, zapošljavanja su zaustavljena, nema obnove ugovora, čak ni internih premještaja“, rekao je Nenadić.

Njegovu ostavku je bezrezervno podržao predsjednika SBB BiH Fahrudin Radončić koji ga je predložio za ovu poziciju kada je koalicija „Petak 13-ti“ preuzela većinu u Skupštini KS.

„Bezrezervno sam podržao namjeru gospodina Nenadića da već danas upiti svoju neopozivu ostavku što, posljedično, znači i ostavku cijele Vlade KS. Već dva mjeseca četvorka ima većinu u Skupštini KS, već tada je najavila smjenu aktuelne Vlade KS i tajming ili čekanje su opravdali održavanjem lokalnih izbora. Izbori su prošli i sasvim je odgovorno i legitimno da im Nenadić svojom odlukom pokaže da ne trebaju čekati pred već otvorenim vratima“, napisao je Radončić.

Nenadić je inače pravnik, bivši ministar pravde u Vladi kantona Sarajevu, ali i  dugogodišnji državni službenik: zaposlenik u Ministarstvu za izbjeglice i socijalnu politiku BiH, potom u Ministarstvo za civilne poslove i komunikacije i u Agenciji za statistiku BiH. Bio je i vlasnik i direktor privatne firme. Rođen je  1964. godine u Sarajevu, tokom rata je bio pripadnik Armije RBiH i nikada mu niko nije rekao da je četnik ili ustaša.

Evo i dvadesetak datuma iz devetomjesečnog Nenadićevog mandata: 

19. februara 2020. godine, nakon trakavice sa skupštinskim pečatom, Nenadić je, kao nestranački čovjek i zajednički kandidat SDA, DF-a i SBB za premijera kog je predložio SBB, Skupštini KS-a dostavio prijedlog kandidata za ministre u Vladi KS: sedam za SDA, tri iz SBB i dva iz DF.

Pojedini mediji tada pišu da je ovoliko Radončićevo povjerenje zaslužio jer  2017. godine, kao ministar u Vladi KS,  nije pokrenuo disciplinski postupak protiv notara Samira Muslića iz sarajevske opštine Novi Grad koji je sa još 37 osoba optužen da je sačinjavao nezakonite i fiktivne notarske isprave i ugovore iako je znao da su takvi postupci nezakoniti. Muslić je priznao krivicu, a sud je prije formalnog početka suđenja prihvatio nagodbu osudivši ga na pet mjeseci zatvorske kazne i novčanu kaznu od 30 hiljada maraka. Muslić i dalje obavlja poslove notara, a Žurnal piše da je ovjerio i sporne ugovore SBB-a sa Jasnom Duraković i Damirom Arnautom.

3. marta 2020. Skupština imenuje Vladu sa 18 glasova za, 15 protiv i jedan suzdržan. Nova opozicija im zamjera da su predložili Vladu bez Srbina i da su se tokom pauze od 15 minuta dva kandidata za ministre predomislili i postali Srbi.

16. marta 2020. je proglašeno stanje nesreće u Federaciji BiH.

18. aprila premijer Nenadić je najavio masovno testiranje na koronavirus u Sarajevu. Novinari koji su se malo ozbiljnije bavili ovom najavom su uočili da je Vlada KS donijela odluku da formira Fond za nabavka neophodne sanitetske i medicinske opreme sa inicijalnim sredstvima u iznosu od jedan milion KM, ali su uputili i hitnu inicijativu prema Predsjedništvu BiH i drugim nadležnim državnim organima da prikupljanjem donatorskih sredstava pomognu finansiranje Fonda. No 12 dana ranije je ta ista Vlada usvojila odluku o nabavci jedinstvenog informacionog sistema vrijednog dva miliona KM, a masovno testiranje u Sarajevu nikada nije krenulo.

22. april 2020. Premijer najavljuje rebalans i procjenjuje smanjenje priliva novca u budžet za oko 100 miliona KM.

18 maj 2020. Premijer KS smatra da je Vlada KS „postupila odgovorno i profesionalno u vezi sa održavanjem mise i protesta povodom te mise jer se nije određivala o tom pitanju i nije donosila mjere zabrane, nego je omogućila svaku vrstu sloboda“.

22. juni 2020: Povodom 100 dana Vlade KS na čijem je čelu kaže da će građani procijeniti da li su bolji od prethodne ili smijenjene vlade i kaže da su donijeli takozvani Korona zakon na osnovu kojeg su privredu oslobodili većeg dijela fiskalnih i parafiskalnih nameta, te propisali mjere podrške i štednje; donijeli Program kratkoročnih i srednjoročnih mjera, njih blizu 20, u ukupnoj vrijednosti od oko 216 miliona KM od čega se oko 43,2 miliona KM odnosi na direktnu podršku privredi za održavanje nivoa zaposlenosti i očuvanje radnih mjesta, a oko 156 miliona KM na podršku revitalizaciji privrede kroz grantove, kredite i slično; otvorili Fond – podrška privredi zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa sa inicijalnim sredstvima u iznosu od pet miliona KM i riješili 2.758 zahtjeva za isplatu neto plaće samo za mart u vrijednosti od preko dva miliona KM čime je obuhvaćeno tačno 12.303 radnika…

20. juli 2020: Premijer je posjetio Urgentni centar Opće bolnice Dr. Abdulah Nakaš, pohvalio njihov rad i naglasio da je KS za nekoliko mjeseci pomogao zdravstveni sistem sa više od 150 novoprimljenih zdravstvenih radnika i da rade na proširenju i osposobljavanju kapaciteta izolatorija i drugih funkcija. Valja naglasiti da se narednih mjeseci vrlo vješto držao podalje od sukoba između bolnica u Sarajevu i pojedinih ministara i direktora bolnica.

28. juli 2020: Nenadić kaže da, iako su predate dosta ranije, iz proceduralnih razloga, nije prihvatio ostavke ministrice za rad Jasne Agić koja će kasnije, iako pod ostavkom, postati vršiteljica dužnosti ministra zdravstva i ministra zdravlja Rusmira Mesihovića za kog će ispostaviti da je mjesecima nakon što je podnio ostavku bio zapravo zaposlen u Vladi KS, ali na bolovanju.

6. august 2020: Nenadić zbog širenja koronavirusa obustavlja korištenje započetih i planiranih godišnjih odmora. Za zbrinjavanje pacijenata zaraženih koronavirusom  predlaže studentske domove i sportsko-kulturne objekte poput Skenderije i Zetre.

7. august 2020: Nenadić ima blaži moždani udar

13. augusta 2020: Nakon moždanog udara poručuje da “bez obzira koliko neko izgledao snažno – limiti postoje”, da eto i on može biti bolestan i da se bori, da mu posao ne omogućava liječenje jer je veliki pritisak sa svih strana, ali da nastoji napraviti balans između liječenja i poslovnih obaveza.

8. septembra 2020: S Abdulahom Skakom razgovara o saradnji različitih nivoa vlasti u Sarajevu kada je Skaka najavio online doček Nove godine..

24. septembra 2020: premijer, zajedno sa ministrima za boračka pitanja, za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša predstavnicima Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo daje obećanje da će riješiti arhitektonske barijere za osobe sa invaliditetom na području Kantona Sarajevo.

5. oktobra 2020: potpisan „istorijski“ Sporazum između Vlade KS i GRAS-a „koji će ukloniti sve razloge za prijetnje zaposlenih štrajkom“. Nakon ovog Žurnal piše da je 4,5 miliona KM za pokriće akumuliranog gubitka GRAS-a  Vlada KS uzela od boraca, osoba u stanju socijalne potrebe, iz fonda za zaštitu porodica sa djecom, izgradnje rasvjete i infrastrukture, azila za pse u Prači…

24. oktobra 2020: premijer ide u izolaciju jer je jedan član njegove porodice zaražen koronavirusom, a Vlada KS najavljuje da će za sedam dana biti otvoren izolatorij u Željezničkom centru u Buča Potoku koji će moći primiti 300 do 400 lakših pacijenata dok će izolatorij u Općoj bolnici biti osposobljen za 60 dana. Ni jedan ni drugi izolarotij nisu završeni do ostavke, a premijer tada nije bio zaražen

25. oktobar 2020: U intervjuu za Faktor premijer objašnjava da je Vlada KS u proteklom periodu objavila javni poziv za pretkvalifikacije za gradnju tunela na Kobiljoj glavi; pokrenula radove na gradnji rotora na IX transverzali, otvoreno je 87 gradilišta u Kantonu Sarajevo, a vrijednosti radova su 73 miliona KM; u izgradnji je garaža na tri nivoa kod Hitne pomoći; dogovoreno izmještanje zgrade na Grbavici na trasi Južne longitudinal; završena obnova tramvajske pruge na S krivini na Marin Dvoru; obavljene pripreme za nabavku 20 tramvaja i 15 autobusa za GRAS; uskoro kreće sanacija tramvajskih šina od Ilidže do Marin Dvora vrijedna oko 40 miliona KM; urađena zvučna signalizacija za slijepe i slabovidne osobe sa taktilnim trakama; otvorena prva javna CNG punionica u Butilama; u toku je 35 projekata sa UNDP-jem vrijednosti od oko 30 miliona KM od čega je oko 70 posto sredstava Kantona; nakon 25 godina riješili sudbinu velikog broja čestitih radnika GRAS-a; odobreno je oko 250 novih zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama; nabavili svu neophodnu opremu za borbu protiv koronavirusa; osigurali oko 60 miliona KM podrške privredi od marta ove godine!

28.oktobra 2020:  Avaz piše da su premijer KS Mario Nenadić  i načelnik opštine Centar Nedžad Ajnadžić odgovorni za kašnjenje radova na gradnji Prve transverzale – brze ceste kroz Sarajevo koja spaja Grbavicu, Željezničku stanicu i  Vogošću, ali čini mnogo ljepšim krajolik oko Twist Tower-a i značajno mu podiže vrijednost.

3. novembar – premijer je objavio da je zaražen koronom.

4. novembra 2020: Na sjednici Skupštine KS Nenadić kaže da je spreman podnijeti pismenu ostavku ako će to pokrenuti i ubrzati promjene u KS.

5. novembar 2020: Ostavka koju najavljuje ili objavljuje predsjednik SBB riječima da bezrezervno podržava Nenadiću namjeru da pomogne četvorci.

Nakon toga Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda koja pripada novoj većini, tvrdi da je ovim činom usložnjen proces smjene Vlade dok SBB-ov zastupnik Zvonko Marić tvrdi da je sada moguće za 12 dana imenovati novu vladu.

„Sada, nakon ostavke, u roku od 12 dana po proceduri se zakaže sjednica Skupštine i na toj sjednici se može razriješiti Vlada i prihvatiti ostavka. Druga stvar, pošto sam član Komisije za imenovanje i administrativne poslove i član Kolegija, odgovorno tvrdim da se sjednica Komisije može zakazati za dan i može trajati 15-20 minuta jer imaju većinu. I mi bi podržali to. Nakon pola sata selimo se u drugu salu gdje nam se priključe članovi Kolegija koji nisu članovi Komisije sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Prihvatimo i verificiramo odluku Komisije i za sat je to gotovo. Potom se to upućuje Skupštini. Međutim, odluka nije obavezujuća i može se direktno ići na Skupštinu“, pojasnio je Marić.

Kako god, mora ostati zapamćeno da je Nenadić jedini koji se u martu 2016-te, tada kao ministar pravde u Vladi kantona Sarajevo, obratio skupu LGBTIQ osoba koji je organizovan povodom homofobnog napada na osoblje i posjetitelje/ice Art kina Kriterion nekoliko dana ranije i da je rekao da je napad na pripadnike LGBTIQ populacije – zločin iz mržnje.

„Moramo stvari nazvati pravim imenom kako bismo na pravi način na njih i odgovorili. Ovo se ponavlja, a nadam se da se nećemo na ovom mjestu više ovim povodom okupljati”, rekao je tada Nenadić, inače jedini ministar koji je od Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo dobio priznanje i možda jedini član nekog UO koji je ponudio svoju ostavku u cilju popravljanja stanja u nekoj organizaciji – u decembru 2019 na članstvo u UO Zavoda u Pazariću nakon objave fotografija štićenika tog Zavoda vezanih za krevete i radijatore.

Možda je Nenadić mogao više, a možda samo nije čovjek za vlade koje nastaju na dogovorima kakve su bh-koalicije?

Idi naVrh

Don't Miss