hands 4051469 1280
hands 4051469 1280

Osobama treće dobi zagađenje zraka smanjuje život vijek za dvije do sedam godina

18.11.2020.

Zagađenje zraka prema brojnim svjetskim istraživanjima  ima iznimno loše efekte po zdravlje osoba treće životne dobi, koji rezultiraju prijevremenom smrću.

PIŠE: Adin Šabić

“Funkcionalno s godinama dolazi do promjena ne samo u disajnim organima, nego u čitavom organizmu. Zagađen zrak, prisustvo gasova i sitnih čestica dovodi do aktivacije hroničnih promjena u disajnim organima, kompletnom organizmu, kardiovaskularnom sistemu, što znatno onemogućava i otežava život osoba treće životne dobi. One su sklone da se češće u ovom period javljaju doktoru zbog aktivacije osnovnog oboljenja u smislu njegovog pogoršanja i zbog disajnih problema, pa čak je za neke potrebna i hospitalizacija. Studije pokazuju kako zagađenje zraka smanjuje životni vijek starijih osoba za dvije do sedam godina”, kaže za Interview.ba specijalista pulmolog Mahir Tokić.

Opće je pravilo da starije osobe zbog dužeg života i veće izloženosti zagađenom zraku imaju “prljavija” pluća te da će lakše razviti određene respiratorne probleme. A osim plućnih bolesti, kako studije pokazuju zagađenje uključuje bolesti srca, demenciju, osteoporozu, pa čak i rak mokraćnog mjehura.

Studija objavljena u časopisu The Lancet 2016. godine otkrila je kako dugotrajna izloženost zagađenju zraka pridonosi napredovanju srčanih bolesti ubrzavanjem ateroskleroze, glavnog uzročnika srčanog i moždanog udara. Pokazalo se da su osobe treće životne dobi i osobe s hipertenzijom najosjetljivije na ove zdravstvene učinke.

Objavljena studija 2018. godine u časopisu Preventivna medicina i javno zdravstvo potvrdila je da zagađenje zraka šteti zdravlju kostiju, a može čak uzrokovati osteoporozu i lakše prijelome kostiju.

U časopisu Alzheimerova bolest na osnovnu 13 analiziranih radova dokazano je da je veća izloženost zagađivačima u zraku povezana s povećanim rizikom od demencije.

Svjesni svih rizika po naše zdravlje, a koje uzrokuje zagađenje zraka, očito se ne možemo se osloniti na ljude koje smo postavili na vlast da pronalaze rješenja, već smo prinuđeni da se štitimo sami na mikro nivou.

Najviše osoba treće životne dobi nalazimo izvan kućnih prostora. Oni se uredno šetaju po našim zagađenim ulicama, ne obazirući se na upozorenja koja im se upućuju od stručnih lica putem medija. Ako se savjetuje da boravite na čistom zraku, uradite to. Imate planine oko Sarajeva, karta je tri marke do Trebevića, kad već želite da budete vani, idite na planinu, čuvajte vaše zdravlje”, poručio je Tokić.

Donosimo i nekoliko savjeta američke Asocijacije za pluća koji osobama treće životne dobi mogu biti od pomoći u period visokog zagađenja:

– Provjerite dnevne prognoze zagađenja zraka u vašem području putem aplikacija koje mjere zagađenje zraka, lokalnih radio i TV stanica, novina i interneta.

– Kad je zrak loš, hodajte u zatvorenom u trgovačkom centru.

– Upotrijebite manje energije u svom domu. Proizvodnja električne energije i drugih izvora energije stvara zagađenje zraka. Smanjivanjem potrošnje energije možete poboljšati kvalitetu zraka, smanjiti emisiju stakleničkih plinova, potaknuti energetsku neovisnost i uštedjeti novac!

– Koristite autobuse, podzemne željeznice, lagane željezničke sustave, prigradske vozove ili alternativa vožnje automobila.

– Ne palite drva ili smeće. Izgaranje drva za ogrjev i smeće među glavnim su izvorima onečišćenja česticama (čađom) u mnogim dijelovima zemlje.

– Nemojte dopustiti nikome da puši u zatvorenom prostoru i podržavajte mjere kojima se na svim javnim mjestima ne puši duhan.

Jedna od studija koju je na državnom nivou proveo Nacionalni ured za ekonomska istraživanja Sjedinjenih Američkih Država od 2016. do 2018. godine pokazala je da je zagađenje zraka uzrok za prijevremenu smrt kod skoro 18.000 osoba treće životne dobi.

Druga studija ove institucije pokazala je da je zagađen zrak krivac za prijevremenu smrt 9.700 osoba starijih od 30 godina. Prema posljednjem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini prosječna starost stanovnika je 39 godina.

Apsurd je da u zemlji staraca, kako često nazivaju Bosnu i Hercegovinu, vlast ne brine baš o ovoj kategoriji stanovništva. Otjerali su nam mlade, a ove, koji su ostali očigledno žele da uguše nezdravim zrakom. Postavlja se pitanja, ko će njima onda plate plaćati?

Idi naVrh

Don't Miss