Nebojša Vukanović o naoružavanju Policije RS: Dodik želi silom da ostane na vlasti

24.07.2020.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nedavno je za bečki Der Standard izrazio zabrinutost u vezi naoružavanja Policije Republike Srpske (RS), za koju je kazao da je naoružanija od vojske Slovenije i da ima sve elemente jedne armije, a da pritom ciljevi ostaju isti: „Republika Srpska želi otcjepljenje“. Vojno-politički analitičar Đuro Kozar jučer je za Interview.ba rekao da član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik naoružavajući Policiju RS nema za cilj otcjepljenje, već da time demonstrira silu opoziciji u tom entitetu. Kako bismo provjerili koliko se to opozicija plaši Dodika i naoružavanja, razgovarali smo s poslanikom Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS Nebojšom Vukanovićem.

DODIK UČI OD VUČIĆA: “Vidite kako je predsjednik Srbije izveo jake policijske snage i kako su se obračunale s narodom. Dodik je vjerovatno uživao u tome gledajući i rekao: „Ovo nama treba. Vidiš kako je dobro što kupujemo „Despot“ transportere i oklopna kola“.

INTERVIEW: Koliko Vas kao predstavnika opozicije plaši naoružavanje Policije RS?

VUKANOVIĆ: Da se plašim ne bih radio ovaj posao. Ako ste na strani istine i pravde, sigurno ćete pobijediti. Pitanje je vremena kada će se narod osvijestiti. Nijedan režim u historiji nije opstao na silu ma koliko snažan bio, tako da Dodik, koliko god mislio da može silom i zastrašivanjem naroda ostati na vlasti u zabludi je. Što se mene tiče, čist sam. Ne radim ni za kakve mentore, ni za čije interese, ničega se ne bojim, niko me ne plaća i govorim ono što mislim. Ne bojim se te njegove sile i policije.

INTERVIEW: Zašto Dodik toliko novca ulaže u naoružanje Policije RS?

VUKANOVIĆ: Tačno je da Republika Srpska izdvaja ogroman novac u naoružanje i obuku pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Nažalost, iz godine u godinu taj budžet se povećava! Jasno je da Dodik pokušava silom da ostane na vlasti i on misli da će ta njegova policija koju on na konkursima zapošljava, isključivo kadrove SNSD-a, pomoći mu da opstane na vlasti. Očito je da on ulaže ogroman novac u MUP RS kako bi razbio eventualne pobune i izlive nezadovoljstva naroda koji stvarno teško živi i koji je nezadovoljan. Zato on ovako dobro surađuje s Vučićem. Vidite kako je predsjednik Srbije izveo jake policijske snage i kako su se obračunale s narodom. Dodik je vjerovatno uživao u tome gledajući i rekao: „Ovo nama treba. Vidiš kako je dobro što kupujemo „Despot“ transportere i oklopna kola“.

 

 

Naoružavanjem policije u RS-u Dodik ne želi otcjepljenje, već demonstrira silu opoziciji u tom entitetu

 

INTERVIEW: Inzka više brine otcjepljenje…

VUKANOVIĆ: Jasno je da ne postoje nikakve ni međunarodne okolnosti, niti bilo kakve druge okolnosti za otcjepljenje. Čak i Vučić, ključni Dodikov savjetnik, uporno govori da poštuje Dejtonski mirovni sporazum. Dodik to uopće ozbiljno ne misli, već to je njegova mantra. Budi nacionalne tenzije i pokušava da populizmom skrene pažnju sa suštinskih problema. Već 15 godina priča o tom nekom referendumu koji se nikada nije održao. Nema nikakvog ozbiljnog plana o otcjepljenju. Svaki normalan građani, svaki političar u RS-u treba da poštuje Dejtonski sporazum koji je kompromis i da se bavi suštinskim životnim pitanjima, a ne da troši vrijeme na priče o glupostima.

INTERVIEW: Kakav je Vaš stav o otcjepljenju Republike Srpske?

VUKANOVIĆ: Ja sam za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je nastao kao kompromis tri naroda. Mislim da je ovakva uređena BiH i RS sjajan okvir za normalan život i Srba i Bošnjak i Hrvata. Meni ništa u ovakvoj BiH ne smeta. Svaka priča o neovisnosti može dovesti samo do tenzija. 

Idi naVrh

Don't Miss