fdb862cd42bdf110bd81acfb9fc196e6
fdb862cd42bdf110bd81acfb9fc196e6

Nevrijeme zahvatilo dio Hrvatske

24.07.2020.

Meteorolozi su najavili veliku promjenu vremena u Hrvatskoj zbog koje su izdana brojna upozorenja, uključujući i crveni meteoalarm.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas 24. srpnja 2020. za Zagreb i okolicu te za karlovačko područje crveno upozorenje zbog grmljavinskog nevremena.

 

Očekuju se pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji, a moguće su i bujične poplave, uz količinu oborine veću od 50 mm. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Predviđaju se opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

 

Za područje Slavonije, Istre, Kvarnera i Like izdano je narančasto upozorenje. Očekuju se pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji, uz mogućnost za bujične poplave. Moguća su jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu te se zaštitite od munja. Također su moguća oštećenja na imovini i na drveću, te su mogući prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu.

 

Silovito nevrijeme je u poslijepodnevnim satima zahvatilo sjeverni Jadran, javlja Dalmacija Danas. Prema podacima mreže Pljusak.com, u dijelovima Istre već je ponegdje palo preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, većinom na zapadnoj obali.

 

Prilikom dolaska olujnog sustava nad Kvarner, bilo je olujnih udara vjetra, a obilna kiša obrušila se i na Senj.

Europski centar za predviđanje oluja (ESTOFEX) oštar drugi stupanj upozorenja izdao je za Italiju, Sloveniju i zapadnu Hrvatsku, ponajviše zbog mogućnosti krupne i vrlo krupne tuče, jakih naleta vjetra, a moguće su i pijavice te tornada.

 

“Aktivirala se Genova gdje je gomila grmljavinskih sustava koji se kreću prema istoku. Večeras i u noći na subotu valja očekivati izolirane sustave, prolazno jak vjetar, a grmljavinske ćelije mogu izroditi i pijavicu”, upozorava Istramet te navodi da je nevrijeme koje je dijelove Hrvatske zahvatilo u poslijepodnevnim satima tek prvi udar.

 

Posebno je jako nevrijeme pogodilo Senj, gdje su poplavljene ulice, javlja Istramet.

(N1/Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss