5cc2cdf2ae077fa7427e89ab7fb16239
5cc2cdf2ae077fa7427e89ab7fb16239

BiH ušla među 10 država sa najvećim brojem novooboljelih u Evropi

24.07.2020.

Više od 300 pozitivnih na koronavirus na dnevnom nivou, Bosnu i Hercegovinu svrstavaju među TOP 10 evropskih zemalja s najvećim brojem novooboljelih, a zemlje koje su ispred nas imaju veći broj stanovnika.

Zbog povećanja broja pozitivnih na koronavirus, ali i zbog činjenice da je dnevni prosjek oko 145 osoba koje se na dnevnom nivou hospitaliziraju širom Federacije u medicinske ustanove, a imaju Covid 19 oboljenje, Federalno ministarstvo zdravstva ipak najavljuje upozoravajuće mjere da će ugostiteljski objekti raditi do 23 sata, te da će biti smanjen broj onih koji će moći biti okupljeni u zatvorenim prostorijama, njih će biti do 50, a u otvorenim prostorima do 100.

I iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ističu organizirana okupljanja u privatnoj režiji kao najveći problem, gdje pojedinci ignoriraju i ne poštuju preporuke. Nepoštivanje preporuka pravi sve veći problem zdravstvenom sistemu u BiH. Sve češće se kao poseban problem ističe iscrpljenost ili manjak medicinskog osoblja.

“Mi imamo dovoljno osoblja naravno, ali ono što je činjenica je da mi već imamo određeni broj ljudi koji su zaraženi, koji su pozitivni. Naš šef dijagnostike na Radiologiji je pozitivan, naša doktorica sa Infektologije je pozitivna, šest sestara sa Infektologije je pozitivno, mi to moramo stalno nadomještati”, kazala je Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Najveći broj novozaraženih u BiH je u Kantonu Sarajevo, koje ima čak 1.169 aktivnih slučajeva.

 

“Bojim se da smo vrlo blizu jedne situacije pod kojom ćemo ako se ovako nastavi zaista biti na dobrom putu da gubimo kontrolu”, kazao je Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo.

 

“Epidemiološka služba zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, jer je to kod nas na kantonu, uspjeva još uvijek nadljudskim naporima zaista jer je ovo služba koja je mala i prema sistematizaciji, prema plavoj knjizi ima onoliko epidemiologa koliko je dovoljno u normalnim okolnostima, sad imamo vanredne okolnosti”, istakla je Emina Pepić, epidemiologinja.

 

Iz Tuzle i Sarajeva potvrđuju da testova ima dovoljno i da će ih nabavit još. Iz Zenice upozoravaju da ih je dovoljno ali samo za kraće vrijeme. Republika Srpska raspolaže sa 17.000 testova, iz Federalnog ministarstva zdravstva odgovaraju da testova ima više nego dovoljno, bar za postojeće uređaje za PCR testiranje, te da kantoni na raspolaganju imaju novac kojima mogu kupiti dodatne.

 

“Ono što je svima nama otežavajući faktor je kapacitet uređaja. Svaki uređaj ima svoj kapacitet koliko može dnevno da uradi, odnosno koliko puta ga možete upaliti. Samim tim svaki dom zdravlja dobije određen broj transportnih podloga, ali u skladu s tim ne mora značiti da je svaka osoba koja ima respiratorni simptom kandidat za testiranje”, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

 

Uz mjere zaštite koje čuvaju nas, naše bližnje i kompletan zdravstveni sistem, medicinski djelatnici apeliraju na građane da pružaju istinite i precizne podatke, što je jedan od preduslova za kvalitetno medicinsko zbrinjavanje. A pogotovo u vanrednim uvjetima, poput ovih u kojima nažalost živimo.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss