3c61eb033ef8f0813ead02fe84bfa590
3c61eb033ef8f0813ead02fe84bfa590

HDZ BiH nezadovoljan datumom izbora u Mostaru

24.07.2020.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar neprihvatljivim drži odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH da se lokalni izbori u Mostaru održe 20. prosinca te traži da se izbori u Mostaru održe u isto vrijeme kada i u ostatku Bosne i Hercegovine.

– Unatoč postignutom sporazumu i usvojenim izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosni na izborna pravila za Grad Mostar, nelegitimni i nelegalno izabrani članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ovakvom odlukom narušavaju političku stabilnost Bosne i Hercegovine, produbljujući krizu koja u kontinuitetu traje više od desetljeća, od prvog nametanja Komšića, preko platformaške vlade, do danas – priopćeno je iz mostarskog HDZ-a BiH.

Iz te stranke podsjećaju kako jedna od odredbi međustranačkog sporazuma SDA – HDZ BiH, kojim je nakon dvanaest godina blokade omogućeno održavanje lokalnih izbora u Mostaru, predviđa da se izbori u Mostaru moraju održati kada i izbori u ostalim jedinicama lokalne samouprave.

– Ne možemo se oteti dojmu da oni koji nisu bili dio povijesnog sporazuma za Grad Mostar i cjelovitu izmjenu izbornog zakona, ali izgleda i oni koji nisu postigli sve što su htjeli, sada preko Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine pokušavaju destabilizirati politički prostor kako bi stvorili uvjete za novog Komšića, sada samo na lokalnoj razini – poručili su iz HDZ-a BiH.

U priopćenju se dodaje kako odluka Središnjeg izbornog povjerenstva “od Mostara pravi ‘grad slučaj’, a od Bosne i Hercegovine ‘državu slučaj'”.

– Bez obzira što je cijelom svijetu poznato da je Bosna i Hercegovina država tri naroda i tri monoteističke religije, Središnje izborno povjerenstvo izgleda to zaboravlja ili još gore ignorira pa svojom odlukom o raspisivanju izbora za 20. 12. pet dana prije velikog katoličkog blagdana Božića, narušava prava svih katolika koji će biti uključeni u izborni proces, na slavljenje Božića jer će u to vrijeme morati pratiti aktivnosti ovog izbornog ciklusa. Možda je to i razlog, pa da eventualna ponovljena brojanja u centru za brojanje i sve ono što je prema kalendaru aktivnosti predviđeno za tjedan nakon izbora, budu po mjeri većinskog naroda ili religije – stoji u priopćenju Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar te se dodaje kako će ta stranka iskoristiti sva zakonski predviđene mjere da bi se datum izbora promijenio.

(FENA, Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss