99ee91ffde3cfe182d9398bf6a3cc26d
99ee91ffde3cfe182d9398bf6a3cc26d

Larson preuzeo dužnost: Ja sam spreman pomoći, ali ovo je vaša borba

22.07.2020.

Amerikanac Eric Larson preuzeo je zvanično dužnost savjetnika u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom u Kantonu Sarajevo. Njegovo prisustvo nastavak je podrške koju Sjedinjene američke države pružaju Bosni i Hercegovini. Šef kantonalnog Ureda za borbu protiv korupcije, Erduan Kafedžić kaže – da će Larsonova podrška između ostalog značiti i kraj pokušaja političkih pritisaka na ovu Instituciju. Ured je od Ambasade SAD-a dobio i podršku u vidu opreme vrijednu 80 hiljada dolara.

Tehnička pomoć, obuka, donacije, grantovi i mentorstvo – sve su to Sjedinjene američke države spremne obezbijediti Bosni i Hercegovini – kazao je Eric Larson. No da bi borba protiv korupcije bila uspješna – u nju moraju biti uključeni svi nivoi vlasti. Poziva građane da sumnjive radnje prijavljuju. Policiju i tužilaštva da istražuju. Pomoć Amerike na tom putu će biti zagarantovana.

“SAD su spremne da pomognu BiH u ovim nastojanjima. Ja sam spreman. Međutim, kao što sam već rekao, ovo je vaša borba. Samo narod BiH može očistiti ovu zemlju od pošasti korupcije”, kazao je Larson. 

 

Ponovo je naglašeno da je borba protiv korupcije ključna za budućnost Bosne i Hercegovine.

“Postoje ozbiljne prepreke za postizanje kvalitetne uprave koji građani BiH zaslužuju. Među njima su korumpirani političari, pravosudni sektor pod uticajem političkih interesa, novinari kojima se prijeti zbog izvještavanja o korupciji, javne službe koje se koriste za promociju ili odbranu ličnih ili stranačkih interesa”, kazala je Ellen Germain, otpravnica poslova u Ambasadi SAD.

Posljednjih godina upravo je rad Ureda za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, ocijenjen kvalitetnim, otuda i pomoć SAD-a kako u ljudstvu, tako i opremi. šef Ureda Erduan Kafedžić navodi:

“Sada dolaskom gospodina Larsona imamo i svojevrsnu zaštitu u onom smislu koji često zna iskomplikovati naše aktivnosti koje provodimo. (N1: Kako mislite zaštitu, od koga?) Pa pazite borba protiv korupcije je… (N1: Politike je li?) Politike da”.

 

Iz vrha Vlade Kantona Sarajevo danas i javno obećanje.

 

“Vlada Kantona Sarajevo garantuje i ja kao premijer garantujem da sigurno nećemo vršiti bilo kakav utjecaj na rad ovog Ureda osim onaj pozitivan u smislu podrške u njegovom radu. Pozivamo Ured i ovom prilikom, i građane da Uredu za borbu protiv korupcije prijave svaki pokušaj ili oblik korupcije na terenu”, poručio je Mario Nenadić, premijer KS.

 

Uloga Ureda između ostalog je, provjeriti navode o zloupotrebama nosilaca javnih funkcija kada je riječ o neprijavljivanju imovine, te one sumnjive prijaviti nadležnom tužilaštvu. takvih prijava je do sada bilo oko 60. Tek je jedna osuđujuća presuda i jedna optužnica.

 

“Reći ću ko je osuđen, gospodin Drnda ako znate predmet mislim da se radi o Cestama Kantona Sarajevo”, kazao je Kafedžić.

 

Larsonova stručnost, navodi Kafedžić, pomoći će i u boljoj pripremi krivičnih prijava koje se proslijeđuju ka Tužilaštvu. Larsonu ovo nije prva misija u BiH. Iza njega su dva mandata na poziciji međunarodnog tužioca za ratne zločine u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Ali i rad s bivšim visokim predstavnikom Paddyiem Ashdownom upravo u jedinici za borbu protiv kriminala i korupcije.

(N1/Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss