Završeni protesti u Beogradu, obilježila ih policijska brutalnost: Ćale, ovo je za tebe jer si umro, a nije bilo respiratora

08.07.2020.

Građani Beograda su cijelu noć protestvovali zbog najava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o policijskom satu. Policija je na njih bacala suzavce, tukla ih, što pokazuju i snimci, a nakon što su se građani razišli oko pola četiri ujutru, najavili sui nove proteste za danas.

Na novinarku Nova.rs Milicu Božinović je također nasrnula policija u Beogradu dok je pokušala da pruži pomoć jednom od povrijeđenih, dok je njegova supruga molila za pomoć.

{youtube}zTLqgTa6tfw&feature=emb_logo{/youtube}

 U nastavku sukoba prosvjednici su policiju zasipali jajima, kamenjem, plastičnim bocama i bakljama, zapaljeni su deseci kontejnera, a prema prvim izvješćima povrijeđenih ima na obje strane.

Nakon što je policija dobila pojačanje rastjerala je prosvjednike suzavcem ispred Skupštine, a na ulice je izvedena i policijska konjica i postrojba s psima.

Pogledajte video ovdje.

Zapaljena su najmanje dva policijska automobila, intervenirali su vatrogasci, a policija je dva sata poslije ponoći potisnula prosvjednike sa platoa ispred Skupštine Srbije ka Bulevaru kralja Aleksandra i okolnim ulicama.

Jedan od upečatljivih momenata koji je obilježio ovu noć sigurno je ispovijest sina poznatog umjetnika Ljubiše Đurića, koji je preminuo od korone.

On je, odgovarajući na pitanje novinarke N1 zašto ne odustaje od protesta, rekao da je tu zbog oca koji je preminuo u Zemunskoj bolnici jer nije bilo respiratora.

– Suzavac, bojeva municija, pendreci, sve protiv goloruke omladine. Ćale, ovo je zbog tebe, koji si umro a nije bilo respiratora, ćale, mnogo te volim. I za mog sina koji se rodio – ispričao je mladić u dahu novinarki N1.

Na njeno pitanje od čega je umro njegov otac, mladić je odgovorio:

 

– Nije bilo respiratora, i dan danas nisam dobio testove da je umro od korone. Znači, nije bilo respiratora u Zemunskoj bolnici, a na sva usta su pričali da mi poklanjamo respiratore. Znam da bi bio ponosan na mene – ispričao je mladić za N1.

Građani su najavili nove proteste sutra, a pozvali su i ostale građane da im se pridruže.

(N1/Nova.rs, interview.ba)

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss