Rasprava o radu Vlade FBiH: Ovaj plagijat dokumenta vrijeđa inteligenciju

23.06.2020.

Premijer FBiH Fadil Novalić predstavio je zastupnicima Predstavničkog doma FBiH Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2019. godinu.

Izvještaj o radu Vlade Federacije BiH za 2019. godinu rađen je na osnovu priloga federalnih ministarstava koji su dostavljeni na obradu Federalnom zavodu za programiranje razvoja.

Sva federalna ministarstva su dostavili izvještaje o radu za 2019. godinu, a Zavod ih je objedinio i napravio Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2019. godinu. 

Uredbom o planiranju i izvještavanju Vlade FBiH, federalnih ministarstava i institucija je propisano da Komisija za programe i izvještaje, kao stalno radno tijelo Vlade FBiH, razmatra i utvrđuje nacrte programa rada i izvještaja o radu Vlade FBiH, te ih upućuje Vladi na usvajanje. 

Komisija je odlukom na sjednici od 12.02.2020. godine federalnim ministarstvima ostavila rok od 5 dana da dostave eventualne dodatne sugestije i izmjene dokumenta. U ostavljenom roku prijedlog za dopune i izmjene Izvještaja dostavili su: Federalno ministarstvo pravde, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, i iste su unesene u tekst Izvještaja.

U izvještajnoj godini, federalna ministarstva su uradila 70 zakona (44 usvojeno na Vladi), 6 uredbi (80% završeno), 23 odluke (22 usvojene na Vladi), 37 pravilnika (19 usvojeno na Vladi), 2 strategije (1 usvojena na Vladi) i 14 ostalih dokumenata (uputstva, budžet, PJI, akcioni planovi, procedure, sporazumi, programi, planovi itd.).

Ministarstva su, generalno gledano, zadovoljila formu izvještavanja, s tim da pojedina ministarstva nisu iskazala utrošena sredstva u odnosu na planirana. 

U raspravi o Izvještaju o radu Vlade FBiH za 2019. godina, Sabina Ćudić (Naša stranka) kazala je da bi izvještaj o radu vlade trebao biti prioritet u radu zakonodavnog tijela. 

– Međutim, ovaj plagijat dokumenta vrijeđa inteligenciju. Ispred sebe imam kopije izvještaja za 2018 i 2019. godinu i ministarstva koja analiziramo imaju samo jednu razliku, a to su godine. Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo tone u propast u svojim rezultatima. Uspjeli su pasti, jer uvijek može gore – dodaje Ćudić.

Dodalo je da Federalno ministarstvo kulture, također od riječi do riječi kopira izvještaj.

Damir Mašić (SDP) kaže da je porazno da se polovinom godine razmatra izvještaj o radu Vlade za prethodnu godinu.

– Usvajanje ili neusvajanje izvještaja očito je ne tangira nikog i ne desi se ništa. Problem je elementarni izostanaka bilo koje vrste osjećaja za stanje u kojem se nalazimo – ističe Mašić.

Dodaje da su rezultati katastrofalni, te da ova vlada za pet godina nije izgradila i u promet pustila ni metar autoputa.

Irfan Čengić (SDP) ističe da je malo licemjerno da za Parlament važi stanje nesreće koje je propisalo Vijeće ministara, a za privrednike kojima treba isplatiti štetu ne vrijedi. 

– Ova Vlada nema legitimitet, jer je prošlo 20 mjeseci od izbora, a Vlada nema podršku ovog saziva Predstavničkog doma FBiH. Za ovo su odgovorni izborni pobjednici, koji trebaju formirati novu vladu – ističe Čengić.

Dževad Adžem (DF) kaže da je većina diskusija koje je čuo više paušalnog i narativnog karaktera.

Kako kaže, Federalno ministarstvo finansija je dispečerska organizacija, a Ministarstvo  energije, rudarstva i industrije nije realizovalo 20 posto od onog što je planiralo “što vjerovatno predstavlja nebetonirani dio rijeka, koje nisu stigli do kraja betonirati”.

– Mi nemamo prostorno uređenje, nego prostorni urbicid – dodaje Adžem

U diskusiji o izvještaju Vlade FBiH Amer Obradović kazao je da Plan rada Parlamenta FBiH za narednu godinu ponovo ne obuhvata usvajanje zakona o sukobu interesa. 

– U Parlamentu FBiH imate zastupnike koji potpisuju ugovore sa javnim preduzećima, pa premijer Novalić i ministar Džindić sa firmom TMR i Pretisom, zapošljavanje najbližih srodnika u javne institucije, dakle imate sukob interesa na svakom koraku. Zar afere oko respiratora, zaštitnih maski i slično za vrijeme COVID-19 nisu bile dovoljne da Vlada i Parlament barem pokuša da se “igra” demokratije, pa i na nivou PR-a, evo, kaže pokrenut ćemo donošenje ovog zakona jer smo svjesni percepcije javnosti i onoga što se od nas traži. Ne, oni biraju da budu bezobrazni. Državni zakon koji se kao primjenjuje do donošenja entitetskog je, poslije oduzimanja nadležnosti CIK-u koji je provodio provjere i utvrđivao sukob interes, postao mrtvo slovo na papiru. Entitetski, izgleda neće
ni doći – poručio je zastupnik Obradović.

Zastupnik Nezavisnog bloka je najavio da će, ako Parlament ne stavi u Plan svog rada Prijedlog Zakona o sukobu interesa Federacije BiH, on okupiti opozicione zastupnike i napraviti svoje rješenje. 

– Pozivam ponovo ministra pravde FBiH Matu Jozića da dostavi zakon u Parlament. Pozivam i predsjedavajućeg Zaimovića da reaguje, jer smatram da je ovo pitanje vrlo važno u borbi protiv korupcije. Ako se zakon uskoro ne dostavi, tražit ćemo svoje saveznike na svim stranama i boriti se, ako ništa da se dobro zacrvenite pred međunarodnom zajednicom u silnom objašnjavanju što niste ni u planu imali ovaj zakon, jer vas je izgleda samo njih strah, s obzirom da građane i javnost odavno ignorišete – zaključio je Obradović.

Nihad Čolpa, zastupnik i lider GS-a kazao je da bi primjereno da se današnja sjednica trebala biti održana u Kladnju zbog svega što se tamo dešava. 

– Kada slušam ljude iz Vlade mislim kao da živimo u Švedskoj, ali da ne bih ponavljao druge kolege reći ću da za mene Izvještaj Vlade FBiH je neprihvatljiv i neću ga podržati – istakao je Čolpa. 

Predstavnički dom FBiH prije razmatranja Izvještaja o radu Vlade FBiH je podržao Prijedlog Zakona o jedinstvenom registru taksi i naknada u Federaciji BiH.

Podršku je, bez veće rasprave dobio i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o faktoringu. 

Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, kao i nacrti zakona o provođenju odluka sudova, te zakona o likvidacijskom postupku, su također dobili podršku Predstavničkog doma FBiH.

(NAP)

Idi naVrh

Don't Miss