72292ad6bc465757b6b1185f71839239
72292ad6bc465757b6b1185f71839239

Tužilac Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora

Državnom tužiocu Boži Mihajloviću Sud Bosne i Hercegovine danas je izrekao prvostepenu presudu za produženo krivično djelo nesavjestan rad u službe. Osuđen je na pet godina zatvora.

Mihajlovića je optužnica teretila da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužioca i to propuštanjem nadzora nad radom svoje daktilografkinje, koja je od polovine novembra 2006. radila u Tužilaštvu BiH.

Predmet u kojem je osumnjičena daktilografkinja prebačen je u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. Odbrana daktilografkinje tražila je da se njeno ime izbriše iz optužnice i zabrani spominjanje njenog imena, jer joj se između ostalog krše prava na odbranu. Sudija Amela Huskić je odlučila da se njeno ime neće spominjati na suđenju, već će se o njoj govoriti kao o daktilografkinji.

Odbijen je kao neosnovan prijedlog odbrane da se Sud BiH oglasi stvarno nenadležnim za taj postupak i da se predmet protiv Mihajlovića proslijedi sudu koji je zadužen za slučaj daktilografkinje kako bi se spojili, i da se krivica utvrđuje istovremeno.

Optužnica protiv Mihajlovića je potvrđena 2. jula 2018. godine, a četiri mjeseca kasnije on je odbio da se izjasni o krivici, nakon čega je Sud konstatovao da krivnju negira.

Mihajlović je ranije podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Tokom dokaznog postupka, 21. maja 2019. Mihajlović je udaljen je sa ročišta zbog remećenja reda u sudnici, u kojoj je, kada je kasnije vraćen, i opomenut. On je prethodno opominjan, a rješenjem Suda je udaljen iz sudnice u trenutku kada je unakrsno ispitivao jednog od svjedoka Optužbe.

Nakon dokaznog postupka, 21. maja 2019. godine, Tužilaštvo je zatražilo da Mihajlović bude proglašen krivim za nesavjestan rad u službi, dok je odbrana zatražila oslobađanje ili odbijanje optužnice.

Optužba je saslušala više od 40 svjedoka.

U završnoj riječi Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo da je Mihajlović propustio da vrši nadzor nad radom svoje daktilografkinje, koja je, prema navodima Tužilaštva, otuđila 225.762 KM, novac koji je bio privremeno oduzet u više predmeta.

Prvobitno su završne riječi trebale biti u martu, ali zbog pandemije koronavirusa su se održale krajem maja ove godine.

Suđenje je počelo 11. septembra 2018. godine.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Izvoz iz Njemačke najmanji od 1950. godine, smanjen za više od 24 posto

Naredna vijest

Vlado Adamović: Presuda Suda BiH u slučaju Bože Mihajlovića je nelogična