ef2671ed9fd0202f1e51b9be767e45ca
ef2671ed9fd0202f1e51b9be767e45ca

Vlado Adamović: Presuda Suda BiH u slučaju Bože Mihajlovića je nelogična

Podsjetimo odmah na početku, Sud Bosne i Hercegovine prvostepeno je osudio Božu Mihajlovića, državnog tužioca, po deset tačaka optužnice na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi

– U najmanju ruku sve ovo je nelogično. Bez znanja i odobrenja tužioca daktilograf izuzeo novac, naredbu za to potpisao drugi tužilac, a Božo Mihajlović osuđen – kazao je danas, između ostalog, advokat Bože Mihajlovića Vlado Adamović.

Predmet u kojem je osumnjičena daktilografkinja prebačen je u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. Odbrana daktilografkinje tražila je da se njeno ime izbriše iz optužnice i zabrani spominjanje njenog imena, jer joj se između ostalog krše prava na odbranu. Sudija Amela Huskić je odlučila da se njeno ime neće spominjati na suđenju, već će se o njoj govoriti kao o daktilografkinji.

Odbijen je kao neosnovan prijedlog odbrane da se Sud BiH oglasi stvarno nenadležnim za taj postupak i da se predmet protiv Mihajlovića proslijedi sudu koji je zadužen za slučaj daktilografkinje kako bi se spojili, i da se krivica utvrđuje istovremeno.

Optužnica protiv Mihajlovića je potvrđena 2. jula 2018. godine, a četiri mjeseca kasnije on je odbio da se izjasni o krivici, nakon čega je Sud konstatovao da krivnju negira.

Mihajlović je ranije podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Tokom dokaznog postupka, 21. maja 2019. Mihajlović je udaljen je sa ročišta zbog remećenja reda u sudnici, u kojoj je, kada je kasnije vraćen, i opomenut. On je prethodno opominjan, a rješenjem Suda je udaljen iz sudnice u trenutku kada je unakrsno ispitivao jednog od svjedoka Optužbe.

Nakon dokaznog postupka, 21. maja 2019. godine, Tužilaštvo je zatražilo da Mihajlović bude proglašen krivim za nesavjestan rad u službi, dok je odbrana zatražila oslobađanje ili odbijanje optužnice.

Optužba je saslušala više od 40 svjedoka.

U završnoj riječi Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo da je Mihajlović propustio da vrši nadzor nad radom svoje daktilografkinje, koja je, prema navodima Tužilaštva, otuđila 225.762 KM, novac koji je bio privremeno oduzet u više predmeta.

Prvobitno su završne riječi trebale biti u martu, ali zbog pandemije koronavirusa su se održale krajem maja ove godine.

Suđenje je počelo 11. septembra 2018. godine.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Tužilac Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora

Naredna vijest

Srđan Puhalo o nepomičnom posmatranju korupcije i kriminala: Digli smo ruke od sebe, ali ne preko noći