Švicarski sud: Poslodavac dužan platiti dio stanarine za rad od kuće

Švicarski poslodavci dužni su svojim zaposlenima za rad od kuće platiti jedan dio stanarine, zaključio je sud u Zurichu.

Tužbu protiv svoje firme podnio je jedan zaposleni koji je tražio odštetu za rad od doma. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o odšteti i da nije bila u obavezi da plati dio stanarine.

Međutim, sudac je donio zaključke koji su drugačiji od argumenata firme, navodeći da to što zaposleni nisu imali dodatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog da im se odbije zahtjev za odštetom.

Prema presudi, poslodavac je dužan platiti odštetu i to retroaktivno 150 franaka mjesečno. Stručnjaci smatraju da bi ova presuda mogla imati dugotrajne posljedice, psoebno za rad od kuće u vrijeme pandemije korona virusa.

Oni ističu da zaposleni imaju pravo na odštetu ako su prinuđeni, ne svojom voljom, raditi od kuće, a da onaj tko to čini na osnovu vlastite volje, ne bi na to imao pravo.

Uz to, eksperti za radno pravo ukazuju da poslodavac, koji snosi odgovornost i za zdravlje zaposlenih, ima obavezu da ubuduće plati i odgovarajuću stolicu za rad od kuće.

(24sata.hr, interview.ba)

Prethodna vijest

Pendeš: Šta je poduzeto protiv onih koji su nelegalno organizirali proteste protiv katolika i kardinala?

Naredna vijest

U Bijeljini 16 uhapšenih zbog droge i prostitucije, među njima starleta iz Srbije