Poreska uprava Slovenije pokrenula istragu vlasnika fantomskih firmi u Banjaluci

Poreska uprava Slovenije počela je da obraća pažnju na poslovne poteze svojih državljana koji imaju kompanije ili posluju sa kompanijama u Banjaluci. Kako su poručili, u slučaju da otkriju nešto protivzakonito, neće se dvoumiti da reaguju. Ambasada Slovenije u BiH, takođe, poziva nadležne organe da ispitaju cijeli slučaj.

Podsjećamo, državljani Slovenije su u protekle dvije godine u Banjaluci otvorili preko 200 fantomskih preduzeća. Njihov jedini interes je da preko Srpske izbjegnu plaćanje visokih poreza u Sloveniji i tako sačuvaju novac.

Preduzeća nemaju broj telefona, elektronsku poštu, a na adresama na kojima su registrovana ne postoje njihova predstavništva ni kancelarije.

Pri registraciji  je u većini slučajeva posredovao Rok Snežič, kontroverzni slovenački biznismen i savjetnik Janeza Janše, premijera Slovenije. Njegovi poslovi bili su predmet istražnih organa kako u BiH tako i u njegovoj zemlji.

“Ako u poslovanju slovenačkih poreskih obveznika s kompanijama iz Banja Luke otkrijemo poslovne šeme namijenjene izbjegavanju poreza, sigurno ćemo djelovati u smislu osiguranja zakonitosti ubiranja poreza i drugih dažbina u Republici Sloveniji. Kompanije koje su osnovali slovenački državljani izvan Slovenije same po sebi nisu sporne. Međutim, bilo bi sporno kada bi se koristili za kršenje ili zloupotrebu propisa, uključujući poreske propise”, kažu za CAPITAL u Poreskoj upravi Slovenije.

Inače, kako su pojasnili, ova pojava se mora posmatrati zasebno po svakoj firmi, odnosno od slučaja od slučaja. Da bi se ispravno odredilo da li se u slučaju o kojem smo izvještavali kršio zakon, mora se utvrditi gdje pojedinac živi i ima prebivalište,  gdje mu je središte poslovnih aktivnosti i čiji je rezident.

Ambasada Slovenije: Ispitati slučaj

Komentar o načinu na koji u Srpskoj posluju državljani Slovenije tražili smo i od njihove ambasade u BiH. Kako su nam poručili, do sada nisu bili upoznati sa našim navodima, koje su usput odbili komentarisati.

“Ukoliko postoji sumnja o mogućim nezakonitostima, istu bi nadležni organi trebali istražiti i u vezi toga se opredijeliti”, rekli su kratko oni.

Ističu kako su privredni odnosi Slovenije i Bosne i Hercegovine veoma dobri.

“SIovenija se zalaže za dodatno jačanje te saradnje i ostvarivanje uzajamnih privrednih interesa uz uvažavanje zakonitosti, prakse korektnog poslovanja i principa odgovornog poduzetništva”, zaključili su u Ambasadi Slovenije u BiH.

Stevanović: Igranje po tankoj žici

Doktor ekonomskih nauka, Saša Stevanović kaže za naš portal kako cijelu situaciju vidi kao igranje po tankoj žici koja razdvaja legalno poslovanje na jednoj, i kriminal na drugoj strani.

Prema njegovim riječima, svaka država povoljnijim poreskim tretmanom nastoji privući dodatni kapital. Sa druge strane, privatnik koristi instrument zakonske poreske evazije – umanjenje plaćanja poreza na način punog poštovanja zakonskih propisa.

“Jednostavno se pronađe modalitet na koji način, napominjem uz puno poštovanje zakonskog zakonodavstva, se plaća manji porez. Tako se razvija struka poreskog savjetovanja i podsticaj da se iskoristi poresko okruženje svake države. Da li je ovo pošteno i pravedno je kompleksno pitanje. Onaj koji ima kapital nastoji ga sačuvati i uvećati. Javni sektor koji je oličenje države i različite socijalne grupe nastoje zadovoljiti svoje interese koji ne moraju nužno da se poklapaju sa privatnim kapitalom”, kaže Stevanović.

Međutim, prema njegovim riječima često se zna desiti da se pomješaju aktivnosti pranja novca i poreske evazije, pa se može stvorti negativan kontekst i preći granica kriminalnih aktivnosti.

“Ova aktivnost jest igranje po žici i pojedini privatni kapital se odlučuje zbog različitih motiva da pristupi izbjegavanju plaćanja poreza rizikujući reputacioni kapital. Od slučaja da slučaja zavisi da li će neko pristupiti ovoj poslovnoj strategiji”, zaključio je Stevanović.

Carl: nova slovenska stvarnost

Eugenija Carl, istraživački novinar TV Slovenija kaže za CAPITAL kako nije iznenađena zbog sve većeg broja sumnjivih preduzeća iz Slovenije koja se otvaraju po Banjaluci, ako se uzme u obzir da iza svega stoji Rok Snežič.

Prema njenim riječima u pitanju je jedan od največih poreskih dužnika u toj zemlji koji je zbog finansijske prevare osuđen na tri godine zatvora.  U zatvoru  je dijelio ćeliju sa premijerom Slovenije, Janezom Janšom koji ga je imenovao za svog savjetnika.

Prema njenoj ocjeni to je u najmanju ruku neobično, sumnjivo i kontroverzno ali i vrijedno pažnje javnosti.

“Prije svega trebali bi smo razgovarati o tome kako je moguće da savjetnik premijera zagovara ideju domaće ekonomije a razvija svoje aktivnosti u drugim zemljama, poput onih s nižim porezima. Ali sve je to očito nova slovenska stvarnost. Na pozicijama savjetnika najviših dužnosnika radije bih vidjela nevine ljude, bez mrlje na njihovim imenima”, kazala je ona.

 

Portal Capital je i od svih nadležnih institucija u Republici Srpskoj tražio da se izjasne po pitanju fantomskih preduzeća, a njihov odgovor očekujemo u narednim danima.

(CAPITAL.BA)

Prethodna vijest

Treći dan štrajka radnika ‘Olipa’: Umanjena primanja iako su radili bez prekida

Naredna vijest

Željeznice FBiH od 1. juna pokreću putnički saobraćaj